Όλα τα Νέα

Οικογένειες από όλη την χώρα εμπιστεύονται την εκπαίδευση των παιδιών τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης…εδώ στο Ρέθυμνο

Συναντώντας τον Αναπληρωτή Πρύτανη, αρμόδιο για θέματα Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη

105

Στις εγκαταστάσεις του Γάλλου συναντώντας τον Αναπληρωτή Πρύτανη, αρμόδιο για θέματα Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας, Κωνσταντίνο Σπανουδάκη…

υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης

»Οικογένειες από όλη την χώρα εμπιστεύονται την εκπαίδευση των παιδιών τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πιστεύουμε ότι από την φοίτηση τους δεν απογοητεύονται. Η πιο έγκυρη κατάταξη είναι αυτή που κάνει η Times Higher Education (THE) και η κατάταξη αυτή δείχνει ότι βρισκόμαστε μέσα στα πρώτα καλύτερα νέα Πανεπιστήμια»

«Tο να είσαι ισχυρός είναι σαν να είσαι μια κυρία. Εάν πρέπει να πεις στους άλλους ότι είσαι, τότε δεν είσαι». Έτσι και εδώ. Παραφράζοντας το αρχικό νόημα και το σκοπό στα λόγια της Margaret Thatcher. Πολλές φορές αρκεί και μόνο μια απλή αναφορά. Στο άκουσμα της οποίας ξέρεις, πως ότι και αν τη συνοδεύει παρακάτω, αποτελεί μεγάλο, σπουδαίο και σημαντικό. Αυτό συμβαίνει αναπόφευκτα σε ότι περιβάλλει με την αίγλη του το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας. Κομμάτι της κοινωνίας της Κρήτης και αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών του λαού της.

Φέτος, συμπληρώνονται 40 χρόνια από εκείνη την στιγμή, που οι πρώτοι φοιτητές περνούσαν δειλά το κατώφλι του Ιδρύματος. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει εκείνη την πρώιμη εποχή. Δεκάδες απόφοιτοι αποτελούν το πιο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης και της Πατρίδας μας. Με το Ίδρυμα να αποτελεί ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και αναντίλεκτα ένα από τα στολίδια του ελληνικού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σαράντα χρόνια προσφοράς στην Επιστήμη και την Κοινωνία, ανέδειξαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ένα «έντονα εξωστρεφές και καινοτόμο εκπαιδευτικό και ερευνητικό Ίδρυμα». Ένα Ίδρυμα που μετουσιώνει το μόχθο, την εφευρετικότητα, την επιμονή και τη δημιουργικότητα εκατοντάδων νέων ανθρώπων. Ένα Ίδρυμα που εξελίσσεται, μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. Προχωρά, κυνηγώντας τις προκλήσεις. Διεκδικώντας το μέλλον μέσα από την αριστεία και τις διακρίσεις. Φιλοδοξώντας, να προσφέρει στην κοινωνία που το φιλοξενεί.

Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, η Διοίκηση του Πανεπιστήμιού Κρήτης επενδύει, αναβαθμίζοντας τις υποδομές στο campus του Ρεθύμνου. Παράλληλα, η επικειμένη ίδρυση Σχολής Τουρισμού, φιλοδοξεί να συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία. Αναβαθμίζοντας την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος μέσα από την εκπαίδευση και την παροχή εξειδικευμένου προσωπικού. Με αυτές τις σκέψεις βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Γάλλου. Συναντώντας τον Αναπληρωτή Πρύτανη, αρμόδιο για θέματα Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη. Επιχειρώντας, μέσα από το μικρόφωνο των Παραπολιτικών Κρήτης και την καθημερινή εκπομπή «Τα λέμε», του Παντελή Σπυριδάκη, να ανοίξουμε τον «φάκελο Πανεπιστήμιο».

«Σαράντα χρόνια πριν, το Πανεπιστήμιο υποδέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του», μας δηλώνει ο κ. Σπανουδάκης. «Είχαν προηγηθεί πολυετείς προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες είχαν εξασφαλίσει την γη και την πολιτική συναίνεση. Ιδρυτικοί πατέρες του Πανεπιστημίου, έδωσαν τις πρώτες σημαντικές κατευθύνσεις χαράζοντας την πορεία του Ιδρύματος στο μέλλον. Φυσικά από τότε μέχρι σήμερα έχει διανυθεί τεράστια απόσταση. Εκείνοι οι φοιτητές που αριθμούσαν 1500 έχουν τώρα γίνει 19.000. Οι εγκαταστάσεις που ήταν ανύπαρκτες, σήμερα αθροίζουν περίπου 200.000 τμ. δομημένων χώρων. Οι μεταπτυχιακοί που δεν υπήρχαν, σήμερα είναι πάνω από 3.000».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Οικογένειες από όλη την χώρα εμπιστεύονται την εκπαίδευση των παιδιών τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πιστεύουμε ότι από την φοίτηση τους δεν απογοητεύονται. Η πιο έγκυρη κατάταξη είναι αυτή που κάνει η Times Higher Education (THE) και η κατάταξη αυτή δείχνει ότι βρισκόμαστε μέσα στα πρώτα καλύτερα νέα Πανεπιστήμια. Αυτό σε μια περίοδο που το Πανεπιστήμιο σαφώς υποχρηματοδοτείται, ενώ συγχρόνως έχουμε πολλά ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια από την Άπω Ανατολή, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο».

Σε ερώτηση για σχετικά με την αυξημένη ζήτηση στέγασης φοιτητών, ως αρμόδιος, ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε τα εξής: «Η στέγαση των φοιτητών είναι ένα αδύναμο σημείο και δεν διστάζω να πω ότι το Ίδρυμα κατελήφθη εξαπίνης. Αυτό, διότι όσα είχαμε μέχρι το 2011 ήταν αρκετά Από το 2011 και μετά, η κοινωνία υπέστη μια καθίζηση. Η φτωχοποίηση του πληθυσμού ήταν ραγδαία. Μέχρι το 2011 οι υποδομές που είχαμε, οι οποίες αθροίζουν περίπου 300 δωμάτια, ήταν αρκετές. Μετά το 2011 ο πληθυσμός φτωχοποιήθηκε ραγδαία. Υπήρχαν και υπάρχουν συμπτώματα αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αιτήσεις για στέγαση αυξήθηκαν κατακόρυφα. Εκεί επάνω το ίδρυμα κατελήφθη εξαπίνης. Τα κεφάλαια που είχε στην διάθεση του μειώθηκαν αρκετά. Κάνουμε παν δυνατό. Είναι υποχρέωση μας να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

Σχετικά με τη Σχολή Τουρισμού, ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης αλλά και των φορέων της, ο Αναπληρωτής Πρύτανη σημειώνει: «Ζούμε στην Κρήτη και ξέρουμε ότι ο Τουρισμός είναι ο πιο δυναμικός τομέας της Οικονομίας μας. Είναι υποχρέωση του Πανεπιστημίου να συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα αυτού με τρόπο που μόνο αυτό μπορεί να κάνει. Έχουμε συστήσει ειδικές επιτροπές που εργάζονται στο θέμα αυτό. Η Σύγκλητος έχει αποφασίσει την Ίδρυση της Σχολής Τουρισμού. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ένα συνολικό πακέτο Προγράμματος Σπουδών. Συνδυάζοντας την θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική εξειδίκευση. Σε ότι αφορά το θέμα του Αγ. Νικολάου , η απόφαση για το που θα στεγαστεί αυτή η Σχολή δεν είναι κανενός άλλου παρά μόνο της Συγκλήτου του Ιδρύματος».

Εν κατακλείδι, η αναβάθμιση των υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου φαίνεται να προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Γεγονός που επιβεβαιώνει κάθε επιτόπια «αυτοψία». Σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη: «Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο Ρέθυμνο ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ένα υπέροχο campus που προσπαθούμε να συντηρήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε. Περιποιούμενοι τον περίγυρο των κτηρίων. Διατηρώντας καθαρούς τους τοίχους. Επισκευάζοντας φθορές σε αίθουσες και εξοπλισμό. Πρόσφατα αντικαταστήσαμε τις πόρτες σε μια σειρά από αίθουσες, καθώς και το δάπεδο σε δύο μεγάλα αμφιθέατρα στα οποία πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Παράλληλα, τροποποιούμε αμφιθεατρικά αίθουσες που μέχρι σήμερα ήταν επίπεδες, με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση των παραδόσεων. Είναι δέσμευση μας να συνεχίσουμε. Διεκδικώντας περισσότερα. Εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία που μας δίνετε».

www.parapolitikakritis.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.