Όλα τα Νέα

Τα εξαντλητικά ωράρια των νοσοκομειακών γιατρών …άλλοθι για να διαλύσουν την σταθερή εργασία; Μήπως για αυτό μπαίνει ειδικά τώρα τέλος;

Είναι εγγυημένο ότι δεν θα περικοπεί το εισόδημα των γιατρών...

345
Με την κατάργηση της 24ωρης συνεχούς ενεργής εφημερίας μπαίνει τέλος στην εβδομάδα των 70, 80, 90 ωρών εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, βελτιώνεται η ζωή των ίδιων, οι αντοχές τους και οι υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ δεν ισχύουν όσα λέγονται περί ελαστικοποίησης, ατομικών συμβάσεων και μείωσης των κονδυλίων για εφημερίες, που αυξάνεται σταθερά και θα αυξηθεί και το 2018, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Οι ίδιοι που προκάλεσαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διαμαρτύρονται για την εφαρμογή της, είναι μία ιδεολογική και πολιτική εμμονή της σημερινής ηγεσίας της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, όπως είπε.
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι υπήρχε μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα εδώ και 15 χρόνια, της ρύθμισης του ανώτατου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στο Σύστημα Υγείας. Από το 2003 υπήρχε κοινοτική οδηγία που έπρεπε να ενσωματωθεί, κάτι που δεν είχε γίνει αποτελεσματικά ως τώρα. Οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί με επικεφαλής την Ομοσπονδία τους είχαν κάνει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να εφαρμοστούν αυτές οι Οδηγίες, σωστά θεωρώντας ότι θα μπει ένα όριο στην ανεξέλεγκτη υπερεργασία που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια στο σύστημα Υγείας», είπε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας ότι «ιδιαίτερα στην επαρχία υπήρχαν καταστάσεις όπου ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί προσέφεραν εργασία στο σύστημα Υγείας, σε καθεστώς συνεχούς 24ωρης εφημερίας, για πάρα πολλές ημέρες το μήνα. Πολλές φορές υπερέβαιναν στο διπλάσιο τα ανώτατα προβλεπόμενα όρια, μιλάμε για 70, 80, 90 ώρες την εβδομάδα πολλές φορές».
 Δεν ισχύουν όσα καταμαρτυρούνται
«Το επιχείρημα περί ελαστικοποίησης και κατάργησης της σταθερής εργασίας δεν στέκει, καθώς στο νόμο αναφέρεται ρητά ότι το τακτικό ωράριο παραμένει πενθήμερο επτάωρο, συνεχές από τις 08.00 μέχρι τις 15.00», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.
«Είναι επίσης ψευδέστατα τα περί ατομικών συμβάσεων εργασίας … θα δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό με ατομική συναίνεση να εξαιρείται από το όριο του 48ώρου και να μπορεί να κάνει μέχρι 60 ώρες, όπου και βάλαμε το όριο, ενώ τώρα δεν υπάρχει, θεωρητικά μπορεί να δουλεύει 70,80, 90 ώρες».
Επίσης, «ξεκαθαρίσαμε ότι το κονδύλι των εφημεριών … αυξάνεται σταθερά το 2015, 2016, 2017 και θα υπάρξει πρόβλεψη και στον προϋπολογισμό του 2018, από 335 εκατ. ευρώ σήμερα στα 350 ευρώ. Είναι εγγυημένο ότι δεν θα περικοπεί το εισόδημα των γιατρών».