Όλα τα Νέα

Η Αγάπη Κακλιδάκη (Κακλή) στα Παραπολιτικά Κρήτης

684

Η Αγάπη Κακλιδάκη (Κακλή), υποψήφια βουλευτής Ρεθύμνου με τη ΝΔ, παραχώρησε συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στα Παραπολιτικά Κρήτης και την Αλκυόνη Χριστοδουλάκη. Αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα της, στα προβλήματα του νομού και στο προγραμματικό της πλάνο για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες.

Η Αγάπη Κακλιδάκη είναι μια νέα γυναίκα με όραμα, δυναμισμό και αγάπη για τον τόπο. Η υποψηφιότητα της μόνο θετική εντύπωση μπορεί να προκαλέσει, καθώς τη διακρίνουν βαθιές αξίες και όνειρα. Εκείνο που τη χαρακτηρίζει όσο τίποτα άλλο είναι η αυθεντικότητα που τη διακατέχει. Από τον αληθινό τρόπο που πάντα χαμογελαστή θα υποδεχτεί τους συμπολίτες της, έως την ανυπέρβλητη αγάπη της για τον τόπο και την ανάγκη να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί, έχοντας σαν όπλο το γνήσιο ενδιαφέρον για τον περίγυρο της, ένα χαρακτηριστικό που, όπως η ίδια δηλώνει, κληρονόμησε από τον πατέρα της, τον αείμνηστο Μανώλη Κακλή.

Είστε ένας νέος άνθρωπος χωρίς εμπειρία στον πολιτικό χώρο. Τι σας οδήγησε στην απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα και τι σας κάνει να ξεχωρίζετε;

Κανείς δεν ξεκίνησε με εμπειρία. Την εμπειρία την αποκτάς κατά την διάρκεια της ζωής σου μέσα από όλα αυτά που βιώνεις στην καθημερινότητά σου. Πράγματι στον πολιτικό χώρο δεν έχω εμπειρία και θα μπορούσα να πω ότι έπεσα κατευθείαν στα βαθειά. Ήταν όμως μια πρόκληση που δε θα μπορούσα να αρνηθώ μιας και ο τρόπος που μου έγινε η πρόταση ήταν κολακευτικός και με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο μου και την οικογένεια μου. Η πρόθεση μου να προσφέρω στον περίγυρο μου είναι στοιχείο της προσωπικότητας μου, είναι κάτι που κληρονόμησα από τον πατέρα μου, είναι κάτι που με χαρακτηρίζει. Νομίζω αυτό είναι ως στοιχείο χαρακτήρα που με ξεχωρίζει, αυτό συμβολίζει η υποψηφιότητα μου και θα έχω την ευκαιρία, εάν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους, να προσφέρω σε ακόμα περισσότερους.

Σε περίπτωση που εκλεγείτε, ποια προβλήματα του νομού θα αποτελέσουν προτεραιότητα σας;

Προτεραιότητα μου θα είναι ο Ρεθεμνιώτης και η Ρεθεμνιώτισσα. Η καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής του. Μεμονωμένα και συλλογικά. Νομίζω τρία είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα προς επίλυση σήμερα, που αν καταφέρω να δώσω τις λύσεις το αντίκρισμα τους στην ποιότητα ζωής μας θα είναι άμεσο και προφανές. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης και το φράγμα των Ποταμών.

Αυτά τα τρία, που θεωρώ είναι ισοβαρή όσον αφορά τη σημαντικότητα τους, θα είναι το μεγάλο πεδίο των διεκδικήσεων μου. Βέβαια η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών, η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια, το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικά και θα προσπαθήσω να βρω τους οικονομικούς πόρους ώστε να βρίσκονται σε συνεχή αναβάθμιση. Επίσης θέματα πολιτισμού και ανάδειξης της σπουδαίας παράδοσης του τόπου μας. Κάνω ξεχωριστή αναφορά γιατί έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτόν τον τομέα. Επιδίωξη μου να ξαναγίνει το Ρέθυμνο καλλιτεχνικό σταυροδρόμι και επίκεντρο δημιουργίας όπως παλαιότερα.

Πως μπορείτε να διαχειριστείτε το σοβαρό θέμα της διαμονής στο Ρέθυμνο για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ακόμα και ντόπιους, δεδομένης της μάστιγας του airbnb και των υψηλών ενοικίων;

Νομίζω αυτό είναι ένα πρόβλημα που έφερε η οικονομική ύφεση και η κάμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας μαζί βέβαια και με το airbnb. Η ζήτηση για στέγαση είναι μεγάλη με πολύ μικρότερη προσφορά. Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζοντας την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης θα βοηθήσει ώστε σταδιακά να εξομαλυνθεί η καμπύλη προσφοράς και ζήτησης. Στην παρούσα φάση βέβαια και μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα θα μπορούσαμε ως πολιτεία να δώσουμε επιπλέον χώρους φιλοξενίας κυρίως στους φοιτητές και εκπαιδευτικούς της πόλης μας που πραγματικά δοκιμάζονται. Σίγουρα όμως είναι πολύ δύσκολο να τους καλύψουμε όλους. Δεσμεύομαι με την εκλογή μου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να βρούμε λύσεις τουλάχιστον για τους πιο ευπαθείς.

Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα σε επίπεδο τουρισμού που είναι ο πυλώνας της Κρήτης;

Ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος της τοπικής οικονομίας όπως και συνολικά του νησιού. Από την πλευρά της η πολιτεία έχει υποχρέωση να δημιουργήσει τις υποδομές. Είναι δυσανάλογες, πιστεύω το καταλαβαίνουμε όλοι, οι ιδιωτικές επενδύσεις από τις δημόσιες. Για έναν τόπο που προσφέρει πολλαπλάσια ανταποδοτικά οφέλη στην υπόλοιπη χώρα.

Πολλές φορές βρισκόμαστε σε τουριστικές περιοχές και ενώ τριγύρω μας υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις εκατομμυρίων οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι με εικόνα εγκατάλειψης. Χρησιμοποιώ ένα απλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει λοιπόν και πιστεύω η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα χάσει χρόνο να προχωρήσει στην αναβάθμιση όλων των δημόσιων υποδομών, με προτεραιότητα στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές. Αυτό θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστών επισκεπτών του τόπου μας.

Γιατί αποφασίσατε να συστρατευτείτε με τη Νέα Δημοκρατία;

Γιατί είναι πιστεύω η μόνη λύση. Η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να ηγηθεί της χώρας μας στην παρούσα φάση. Γιατί έχει την εμπειρία και τα ικανά στελέχη να διαχειριστούν τα ζητήματα της εποχής. Γιατί εκπροσωπεί την φιλελεύθερη λειτουργία της οικονομίας που πιστεύω ότι μετά από μία δεκαετία οικονομικής δυσπραγίας θα μας φέρει υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης. Πάντοτε στην σύγχρονη ιστορία μετά από περιόδους ανωμαλίας ερχότανε η ανάπτυξη.

Το ίδιο έγινε μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα, τα  διαχειριστικά-λογιστικά όμως λάθη και η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών μας οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση. Η εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου ανάπτυξης εγγυώμενη όμως ότι αυτή θα προχωρήσει νοικοκυρεμένα αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Ποιο είναι το πλάνο σας για την επίλυση του ακτοπλοϊκού ζητήματος στο Ρέθυμνο;

Η συνεργασία όλων. Συστρατευόμενοι όλοι ο τοπικοί άρχοντες πρέπει να σηκώσουν το θέμα ψηλά. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά που εξυπηρετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την Ρεθυμνιακή και την ΑΝΕΚ έφτασε κάποια χρόνια πριν να κριθεί ασύμφορη για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Είναι λογικό μιας και τα κόστη αυξήθηκαν πολλαπλάσια του επιβατικού κοινού όπως και των εξαγώγιμων προϊόντων του νομού μας. Η απόπειρα απόκτησης δικού μας καραβιού με την σύσταση της Cretan Lines έπεσε στο κενό. Σήμερα λοιπόν πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι όλοι μαζί, θεσμικοί παράγοντες και πλοιοκτήτες, να προτείνουμε και να μας προτείνουν. Πιστεύω λοιπόν ότι η συνεργασία με τις δύο κρητικές ναυτιλιακές εταιρείες και το Υπουργείο Ναυτιλίας θα δώσει τη λύση ενός μεγάλου και χρόνιου προβλήματος.

Ας επικεντρωθούμε αρχικά στην καλοκαιρινή περίοδο βάζοντας τα θεμέλια ώστε ο νομός μας να συνδεθεί ξανά με την υπόλοιπη χώρα αργότερα και τον χειμώνα όπως συνέβαινε παλαιότερα.