Αλέξης Γεωργούλης: “Οφείλουμε να στηρίξουμε τον Πολιτισμό μας”

      Ο γνωστός ηθοποιός και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στην Κρήτη στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας και παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά Κρήτης και την Αλκυόνη Χριστοδουλάκη για την απόφαση της συμμετοχής του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και τη σημασία του πολιτισμού σε κάθε σημείο της καθημερινότητας μας.

Πως πήρατε την απόφαση να συμμετέχετε στις φετινές ευρωεκλογές και γιατί επιλέξατε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Με την πολιτική ασχολούμαι χρόνια και η ενασχόληση μου στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της δημιουργίας πολιτικής σκέψης εξελισσόταν συνεχώς. Μέσα μου άρχισε να ωριμάζει σε ένα διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι δούλευα πολύ στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ , με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ ΑΕ), έφερε αυτή τη μεγάλη αλλαγή στα κινηματογραφικά δεδομένα της χώρας, μια καινοτομία για την Ελλάδα. Πίστεψα περισσότερο σε αυτό και αντιλήφθηκα ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε σε πολλά σημεία σε πολιτιστικό επίπεδο. Έχουμε κοινά οράματα και το ισχυρότερο κανάλι άλλωστε για να στηρίξουμε τον πολιτισμό είναι μέσω του κοινοβουλίου. Μέσω του πολιτισμού μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, δίνοντας μια εικόνα προς τα έξω για όλα όσα μας απασχολούν και μας επηρεάζουν σαν χώρα.

Σε περίπτωση που εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες στον προγραμματισμό σας;

Θέλω να εστιάσω στον πολιτισμό. Με τη λέξη πολιτισμός, δεν αναφέρομαι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά σε κάθε πτυχή του τρόπου ζωής των ανθρώπων.

Πολιτισμός είναι και ο τρόπος με τον οποίο δεχθήκαμε τα κύματα προσφύγων, που φτάνοντας πχ στη Μυτιλήνη, ο κόσμος τους υποδέχθηκε με τον πιο ανθρώπινο τρόπο, δείχνοντας πως η Ελλάδα, ακόμα και με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, μπορεί να δείξει ανθρωπιά, μπορεί να δείξει τον πολιτισμό της.

Το ΕΚΟΜΕ, μπορεί να συμβάλει θετικά και στην οικονομία μας, διότι δημιουργώντας το δέλεαρ σε μεγάλες παραγωγές, όπως ήταν το Mamma Mia, αυτές οι παραγωγές αφήνουν εκατομμύρια στη χώρα μας, ενισχύοντας τον πολιτισμό. Θα αναφέρω σαν παράδειγμα το The Darrells, που, από τη στιγμή που άρχισε να προβάλλεται, αποθέωσε την Κέρκυρα, αυξάνοντας και τις τιμές ακινήτων στο νησί.

Πως θα συνδυάσετε σε επίπεδο χρόνου αλλά και αφοσίωσης την πολιτική σας πορεία με την υποκριτική εάν εκλεγείτε;

Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Μέσω της υποκριτικής, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής, έχω μάθει πως μπορώ να υποστηρίξω τις θέσεις που σαν χώρα θέλουμε να περάσουμε στην Ευρώπη. Ο ευρωβουλευτής κάνει lobbing, και μέσω αυτού, επικοινωνιακά μπορεί να προσφέρει κάθε θετική εξέλιξη σε νέους δρόμους ανοίγματος στο εξωτερικό για τη χώρα.

Τι απαντάτε σε παρασκηνιακά σχόλια που σας θέλουν να ανήκετε μόνο στο χώρο του lifestyle κι όχι στην πολιτική;

Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Η πολιτική αφορά την προσφορά στο σύνολο, εγώ θέλω αυτό το σύνολο να κάνω όσο καλύτερο γίνεται, να βοηθήσω, όχι να βελτιώσω την  προσωπική μου καριέρα. Ο επαγγελματίας πολιτικός δεν εστιάζει πάντα στο σύνολο.

Παράλληλα, οι περισσότεροι πολιτικοί ενδιαφέρονται πολύ για τη δημόσια εικόνα τους, να είναι celebrities, πράγμα που δεν το κατακρίνω βέβαια, διότι είναι λογικό να ψηφίσεις κάποιον αναγνωρίσιμο, αλλά χωρίς να ξεχνάμε την προσφορά στο γενικότερο συμφέρον του συνόλου. Η εξειδίκευση στην πολιτική κάπου σκοτώνει τον πολιτισμό. Οτιδήποτε κάνουμε στην κοινωνία στοχεύει σε καλύτερο πολιτισμό και κατά συνέπεια στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μας.

Θα ήθελα παράλληλα να τονίσω πως, το φαινόμενο της πόλωσης, του φανατισμού και του εκφασισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, είναι φαινόμενο έλλειψης πολιτισμού. Η Ελλάδα, ως μητέρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μπορεί να παίξει πολύ κρίσιμο ρόλο σε αυτό και οφείλουμε να την υποστηρίξουμε.

Κλείνοντας, ας βάλουμε μια παρασκηνιακή, πιο ευχάριστη νότα. Στην επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, “Προοδευτική Συμμαχία”, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαριτολογώντας πως δε χωράνε δύο Αλέξηδες σε ένα ψηφοδέλτιο.

Ο πρωθυπουργός πήγε στα σίγουρα, δεν έκανε λάθος άλλωστε, διότι εκείνος είναι Αλέξιος και εγώ είμαι Αλέξανδρος, όπως θα με βρείτε και στο ψηφοδέλτιο.

Ο Αλέξης Γεωργούλης παραχώρησε συνέντευξη και στα Παραπολιτικά 102.4 και τον Παντελή Σπυριδάκη, την οποία μπορείτε να ακούσετε εδώ

Φώτο credit Σωκράτης Πατσος 

Τα σχόλια είναι κλειστά.