Όλα τα Νέα

Aμερικανική έκθεση: Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει «άθικτο»

162

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διατήρησε όλες του τις δυνατότητές παρά τον θάνατο του ηγέτη του, τονίζει αμερικανική έκθεσή που δημοσιοποιήθηκε χθες από το γραφείο του Γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ ίσως και να επέτρεπε την αναγέννηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο θάνατος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι τον Οκτώμβριο του 2019, κατά τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία δεν είχε σημαντική επίπτωση στην τζιχαντιστική οργάνωση, τόνισε στην έκθεσή του ο ανεξάρτητος θεσμός που διενεργεί εσωτερικές έρευνες στο πολυπλόκαμο σύστημα του υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA) και το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM), κατά συνέπεια για τις δυνάμεις στο Ιράκ και στη Συρία, το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή σημειώνει ότι το ΙΚ «διατήρησε τη συνεχή του, με τη δομή διοίκησης και ελέγχου άθικτη, με μυστικά αστικά δίκτυα και παρουσία ανταρτών στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της Συρίας».

«Τόσο η CENTCOM όσο και η DIA έχουν συμπεράνει ότι ο θάνατος του Μπαγκντάντι δεν οδήγησε σε άμεση υποβάθμιση των δυνατοτήτων του ΙΚ» επισημαίνεται στο κείμενο.

Στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αναστείλει τις επιχειρήσεις τους εναντίον του ΙΚ μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, άνθρωπος-κλειδί για την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Παρά το ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου που απαίτησε να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις και την εκπεφρασμένη βούληση για αυτό από στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης, η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ και οι ιρακινές δυνάμεις ξανάρχισαν στα τέλη Ιανουαρίου τις επιχειρήσεις από κοινού με τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή επισημαίνει ότι δεν είναι «σαφές» εάν υπήρξε κάποια επίπτωση εξαιτίας αυτής της διακοπής, ενώ υπογραμμίζει ότι η επανέναρξη των κοινών επιχειρήσεων δεν εγγυάται απαραιτήτως τη διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ πιο μακροπρόθεσμα.

Όμως «χωρίς αμερικανική στρατιωτική παρουσία η αναγέννηση του ΙΚ είναι πιθανή», επιμένει η έκθεση, επικαλούμενη την ανάλυση της DIA.