Όλα τα Νέα

Ανεύθυνο να προσφέρεις αλκοολούχα ποτά σε μορφή take away

63

Νέα δεδομένα  στο χώρο της εστίασης  μετά την επέλαση του κοροναιού

Μετά την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη μας, και με κλειστές όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις και ειδικά τις εστιάσεις μέχρι πρότεινως, αλλά και αυτή την περίοδο που λειτουργούν μόνο τα καφέ,σε μορφή delivery,ή take away παρουσιάστηκε το φαινόμενο και στα αλκοολούχα ποτά και συγκεκριμένα στην κατηγορία των cocktails.

Σίγουρα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν κλονιστεί οικονομικά,όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές,και σίγουρα δεν γνωρίζει ακριβώς, κανένας τι θα γίνει την επόμενη μέρα που είναι αχαρτογράφητη με περιορισμενο αριθμό τραπεζοκαθισματων χωρίς συνωστισμους και όλα τα σχετικά.

Οπότε με τα παραπάνω όλοι καταλαβαινουμε ότι ο κλάδος της εστίασης περνάει δύσκολες μέρες,δυσκολότερες ακόμα και από εποχής οικονομικής κρίσης,όπως και οι περισσότεροι βέβαια,απλά εδώ θα αναλύουμε ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο το κλάδο της εστίασης.

Ακούσαμε όλοι,ότι τις προηγούμενες μέρες και από την Δευτέρα που έγινε η άρση των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας,κάποια καταστήματα καφέ μπαρ,σε διάφορα μέρη της Ελλάδος,προχώρησαν στην πώληση αλκοολούχων ποτών,και δη στην κατηγορία των cocktails.

Χωρίς να κατακρίνουμε κανέναν επιχειρηματία που προσπάθησε να το εφαρμόσει στο κατάστημα του,τον καταλαβαίνω απόλυτα,υποχρεώσεις τρεχουν σε καθημερινή βάση πάγια έξοδα καταστήματος που γνωρίζουμε όλοι ότι αυτά θα πρέπει να καλύφτουν,με όσες βοήθειες και να προσφέρει το κράτος,και η κυβέρνηση,όλο και κάτι θα μείνει πίσω ανεξόφλητο και ειδικά αυτά τα καταστήματα που είναι εντελώς κλειστά θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για την επόμενη μερα.

Το θέμα όμως της πώλησης αλκοόλ είναι γενικά μεγάλη ευθύνη, πρέπει να το προσφέρεις,ή αλλιώς πουλάς, με υπευθυνότητα και σεβασμό,και απαγορεύεται ρητά και από τη νομοθεσία μας,προς ανήλικους.

Η υπεύθυνη πώληση αλκοόλ, απαιτεί πολλές δεξιότητες και καλή γνώση του περί πώλησης οινοπνευματωδών ποτών νόμου. Αυτό σημαίνει ότι ως επαγγελματίας είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις στην δουλειά σου και πότε πρέπει να συμμορφώνεσαι με τους νόμους. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η δουλειά σου έχει ένα βαθμό κοινωνικής υπευθυνότητας.

Αυτό σημαίνει ότι ως επαγγελματίας, χρειάζεται να γνωρίζεις σε ποιον πουλάς αλκοόλ, σε τι ποσότητα και για ποιο λόγο.  Να θυμάσαι ότι  αυξάνουν τις πιθανότητες οι πελάτες να μπορούν να σε εμπιστευτούν για να αγοράσουν τα ποτά τους ή να διασκεδάσουν.

Το αλκοόλ μπορεί να φτάσει πολύ γρήγορα στο αίμα. Στη πραγματικότητα, ένα ποτήρι μπύρας πάει αμέσως στο στομάχι από όπου θα αναμιχτεί με το φαγητό και θα απορροφηθεί από το αίμα.
Σε κάθε περίπτωση, το αλκοόλ που έχει καταναλωθεί, θα απορροφηθεί από το αίμα και θα ταξιδέψει διαμέσου αυτού σε όλο το σώμα επιδρώντας στην λειτουργία του οργανισμού μας.

Ποιες είναι οι συνέπειες του αλκοόλ στο σώμα; 

Οι άμεσες συνέπειες φαίνονται στη συμπεριφορά του ατόμου. Το άτομο ξεκινά να γίνεται πιο χαλαρό, κάνει ήρεμες κινήσεις, χάνει την ισορροπία του και αντιδρά πιο αργά από τις κανονικές φορές. Εάν το άτομο συνεχίζει να πίνει, τότε μπορεί να λιποθυμήσει, να κάνει εμετό ή να πνιγεί από εμετό καθώς κοιμάται.

Η καθημερινή χρήση αλκοόλ πάνω από το «κανονικό», έχει σχετιστεί με μια σειρά από ασθένειες (π.χ. καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο, διαβήτη, έλλειψη βιταμινών, αύξηση κιλών) που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της ποιότητας ζωής, χρόνιες ασθένειες ή ακόμη και θάνατο.

Οι εργαζόμενοι που πουλούν αλκοόλ είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα μέθης, πολύ νωρίτερα από το σημείο που το άτομο θα έχει γίνει εμφανώς μεθυσμένο και να αρνούνται να δώσουν αλκοόλ Αυτό είναι σημαντικό γιατί καθώς το άτομο αυξάνει την κατανάλωση αλκοόλ, σταδιακά χάνει την κρίση του και την ικανότητα να αποφασίσει να σταματήσει να πίνει. Η υπεύθυνη πώληση αλκοόλ, βασίζεται στην αναγνώριση της μέθης και την άρνηση παροχής περισσότερων ποτών.

Η πώληση ή διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους δεν εξαρτάται μόνο από τις νομικές κυρώσεις που υπάρχουν από τη μη εφαρμογή του νόμου, αλλά και τη διάθεση σου να εφαρμόσεις την νομοθεσία. Να θυμάσαι ότι ακολουθώντας την νομοθεσία διατηρείς μια καλή φήμη  και προστατεύεις τον πελάτη από τις συνέπειες του αλκοόλ.

Πληθώρα μελετών δείχνει ότι η διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με το αλκοόλ στην ενήλικη ζωή.
Η πιο ασφαλής επιλογή για παιδιά και νέους ανήλικους είναι να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ. Για τους εφήβους (15-17 ετών), η καθυστέρηση της έναρξης αλκοόλ, θα μειώσει την πιθανότητα κινδύνου για ατυχήματα, τραυματισμούς, βίαιες ή αυτό-καταστροφικές συμπεριφορές. Επίσης, η καθυστέρηση στην έναρξη χρήσης αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ ή προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή.

Σίγουρα,ξαναλέμε,ότι δεν κατακρίνουμε κανέναν επιχειρηματία που προσπάθησε να “περάσει”το take away στην πώληση αλκοόλ,αλλά πρέπει όλοι που ασχολούντε με το χωρο της εστίασης να είμαστε πιο υπεύθυνη στην πώληση του,καθώς βέβαια και οι επαγγελματίες του χώρου.