Αντάμωμα Μανιατών και Κρητικών

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά, στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος στον Κισσό του Αγίου Βασιλείου, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη δεύτερη μεγάλη κάθοδο στρατιωτικού σώματος 1.000 Μανιατών αγωνιστών στην Κρήτη, υπό τον οπλαρχηγό Δημήτριο Πετροπουλάκη, προς ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα κατά του οθωμανικού ζυγού. Η μάχη που έγινε πέριξ της Μονής του Αγίου Πνεύματος το 1868 άφησε πίσω 200 νεκρούς αγωνιστές και μαρτυρείται ως η πλέον πολύνεκρη αναμέτρηση Ελλήνων και Τούρκων, μετά από την Εθελοθυσία του Αρκαδίου.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις των φορέων που έδωσαν το παρόν:

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος

Ο Συνταγματάρχης Δημήτρης Πετροπουλάκης 82 ετών τότε

Γράφει με φανερή πίκρα στην αναφορά του για τη δεύτερη εκστρατεία των Μανιατών στην Κρήτη, μόλις επέστρεψε στο Γύθειο,.

«… ειλικρινώς υπηρετήσαμεν την επανάστασιν και εν απολύτω ανάγκη ευρεθέντες καταλείπομεν με τα ψυχικού άλγους την μεγαλομάρτυρα Κρήτη.

Εύχομαι δε όπως άλλοι θανόση ευτυχέστεροι ημών, εν ομοίαις περιστάσεσιν, υπηρετούντες υπέρ της δόξας και του μεγαλείου της πατρίδος.»

Προσέξτε. Δε θρηνεί τους νεκρούς του στην αναφορά του, δεν κάνει αναζήτηση ευθυνών σε άλλους, θλίβεται διότι δεν πέτυχε η κρητική επανάσταση 1866-1868, διότι δεν υπηρετήθηκε νικηφόρα η δόξα και το μεγαλείο της πατρίδας. Υποκλίνομαι στη μνήμη αυτών των αγωνιστών. Αυτοί έκαναν το χρέος τους και μάλιστα εθελοντικά. Οι πράξεις τους μας κάνουν υπερήφανους. Οφείλουμε να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε. Ερχόμαστε εδώ στην Κρήτη, στην Ασή Γωνιά πάνω από δέκα χρόνια τώρα.

Ερχόμαστε με ευχαρίστηση, νιώθουμε ότι είναι το άλλο μας σπίτι.

Κι έτσι πιστεύουμε ότι νιώθετε κι εσείς στη Μάνη.

Είμαι βαθιά συγκινημένος που με την βοήθεια του Θεού  καταφέραμε και φέτος να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες προγόνους μας στα ιερά χώματα της Ασή Γωνιάς  αλλά και του Κισσού για πρώτη φορά με την καθοριστική συμβολή του ηγούμενου της ιεράς μονής Αγίου πνεύματος Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Ξερουδάκη

Ο μπάρμπα – Γιάννης ο Φατσέας που μας «εσέμπρεψε» έκανε καλή δουλειά και του υποσχόμαστε ότι η φιλία αυτή θα διατηρηθεί και θα συνεχιστεί γιατί έχει βάλει βαθιές ρίζες.

Καλή αντάμωση λοιπόν στις στις  Επετειακές  Εκδηλώσεις της κήρυξης της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου στην Μάνη!

Αθανάσιος Δαβάκης, βουλευτής του Νομού Λακωνίας με τη ΝΔ και  π.Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης

Κάθε φορά πού επισκέπτομαι τήν Ασή-Γωνιά δύο πράγματα μέ συγκλονίζουν: Το μνημείο εκεί ψηλά στό Αγριμοκέρατο πού κρατάει άσβηστη τή μνήμη τών προγόνων μου Μανιατών τού αποσπάσματος  Πετροπουλάκη καί η σχέση αγάπης μέ τούς ντόπιους. Τούς Ασηγωνιώτες..!Μιά σχέση πού άν τή τοποθετήσεις μόνο στή πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία θά τήν αδικήσεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε μέ αδελφική κατάσταση. Με συγγενείς πού ξαναβρέθηκαν μετά από χρόνια, έστω καί άν είναι πάνω από εκατόν τριάντα ανθρώπους πού τούς συνδέει κάτι βαθύ καί ωραίο. Και αυτό είναι η κοινή ιστορία, οι κοινοί αγώνες, τα κοινά ένστικτα πάνω σέ κάποια βασικά πράγματα όπως η Πατρίδα, η Ελευθερία, η υπερηφάνεια καί η αδέσμευτη φύση τους. Θέλω κάθε χρόνο να βρίσκομαι εκεί .Νά θυμάμαι καί νά τιμώ τή θυσία τών συμπατριωτών μου για να είναι η Κρήτη ελεύθερη αλλά καί νά βλέπω κάθε φορά τή βαθιά σχέση αγάπης καί εκτίμησης πού υπάρχει μεταξύ τών απογόνων τους ! Καλή Αντάμωση στήν Αρεόπολη!

Αντιδήμαρχος  Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης , Ελένη Κων.Δρακουλάκου

Υπερηφάνεια, συγκίνηση, θαυμασμό, σεβασμό, τιμή, ευγνωμοσύνη ήταν μερικά από τα συναισθήματα που νιώσαμε σε τούτο εδώ τον ευλογημένο τόπο, στην αποστολή συμμετείχε αντιπροσωπεία  μανιατών με τις παραδοσιακές  μας φορεσιές    για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες προγόνους που πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ ελεύθεροι κάτι τέτοιες μέρες αποδεικνύεται ότι το ιστορικό μας παρελθόν παραμένει ζωντανό .  Με τα αδέρφια μας από την Άση Γωνία μας ενώνουν δεσμοί αίματος για επίσης  η  αντιπροσωπία των μανιατών για πρώτη φορά παραβρέθηκε στο κισσό άγιου βασιλείου για στο μνημείο των πεσόντων μανιατών. Καλή αντάμωση στην πανέμορφη Μάνη !

Αρχιμανδρίτης . Συμεών Λαμπρινάκος

Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης

Εκπροσωπώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ’ και συνοδεύοντας την πολυπρόσωπη αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης με προεξάρχοντα τον αξιότιμον Δήμαρχον κ. Πέτρον Ανδρεάκο, κατόπιν και της κανονικής αδείας και ευλογίας τόσο του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, όσο και του Σεβ. Μηροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού, συμμετείχα στις θρησκευτικές και εθνικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ηρώων Μανιατών πεσόντων σε μάχες που δόθηκαν για την απελευθέρωση της λεβεντογέννας νήσου της Κρήτης για πρώτη φορά. Τόσο στην Ι.Μ. Αγίου Πνεύματος εφέτος που τιμήθηκε ο μεγάλος ήρωας Μανιάτης Δημήτριος Πετροπουλάκης που έφτασε με 1000 στρατιώτες Μανιάτες δίνοντας ηρωικά την ζωή και το αίμα τους σχεδόν 200 πεσόντες για την απελευθέρωση της νήσου από τους Τούρκους, όσο και οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς τους πεσόντες εις τις κορυφές της Ασή Γωνιάς, όπου μια ολόκληρη δεκαετία, κάθε έτος, φτάνουν ταπεινοί προσκυνητές οι Μανιάτες της Ανατολικής Μάνης για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ενδόξους προγόνους μας.

Θυμίσαμε όλοι μαζί Κρήτες και Μανιάτες μέσα από όλα όσα οργανώθηκαν σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία και τις δημοτικές αρχές πως πράγματι οι λαοί κερδίζουν με τους αγώνες τους την ελευθερία τους και στη συνέχεια απολαμβάνουν στην ειρήνη τα αγαθά τους. Οι εκατόμβες των πεσόντων μετά τις θυσίες δικαιώνονται μόνο όταν οι απόγονοι αξιοποιούν τα αίματα και την προσφορά των προγόνων.

Η ιστορική πορεία τόσο των Μανιατών όσο και των Κρητών σηματοδοτείται πάντα από αγώνες για την πατρίδα. Για τέτοιους σηματοδότες φτάσαμε στα ηρωικά χώματα της Κρήτης κατ’ αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις. Ο μέγιστος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης έγραψε στη Διαθήκη του: «Ευτυχής και μακάριος, όστις έλαβε την τύχη να’ ναι υιός σου, ευδαίμων όστις πιστός εξεπλήρωσε το οφειλόμενο χρέος προς σε πατρίς μου».

Ας τιμήσουμε –ας αναλογισθούμε, ας θυμηθούμε και ας μιμηθούμε. Οι Έλληνες, οι Κρητικοί, οι Μανιάτες είναι καταδικασμένοι να’ ναι αθάνατοι, γράφοντας Ιστορία με αίμα και μεταλαμπαδεύοντας την εμπειρία που ζουν.

Είμαστε όλοι ευγνώμονες στην τοπική Εκκλησία και στους άρχοντες που αγκαλιάζουν αυτές τις εκδηλώσεις. Είμαστε ευγνώμονες και υπόχρεοι σε όλους τους αδελφούς μας για την αγάπη, την φιλοξενία και την υποδοχή αυτές τις ημέρες, που μας έδωσαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε το μεγαλείο που κρύβουν στην καρδιά τους κρατώντας και βιώνοντας τις αρετές και τις αξίες που παρέλαβαν από τους ηρωικούς προγόνους τους αλλά και την αναγνώριση και απόδοση τιμών των Μανιατών που διαχρονικά στην Ιστορία, αυτόκλητοι, κατέφθαναν να ποτίσουν το δέντρο της λευτεριάς σε δυσκολεμένους αδελφούς τους.

Φεύγοντας από την εύανδρο και ηρωική γη της Κρήτης, γεμάτοι από συναισθήματα πατριωτισμού, χαράς, ευγνωμοσύνης και αναμονής να συναντηθούμε και πάλι σύντομα στις Εκδηλώσεις της κήρυξης της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου στην Ιστορική Έδρα της Μάνης, την Αρεόπολη, υποσχόμαστε να θυμόμαστε πάντα ότι είμαστε απόγονοι ηρώων και μαρτύρων.