Όλα τα Νέα

Αντίστοιχη περιπέτεια με τα παιδιά στην Ταϊλάνδη, στο Σπήλαιο Χώνος Ηρακλείου, το 2002

1,174
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002. Έντονες καταιγίδες πλήττουν το Ηράκλειο. Γύρω στις 12 το μεσημέρι γίνεται γνωστό ότι τρεις σπηλαιολόγοι είναι εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο Χώνος, στο χωριό Σάρχος, στο Ηράκλειο.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οργανώθηκε ομάδα διάσωσης από την ΕΜΑΚ Ηρακλείου, ΕΜΑΚ Αθηνών, σπηλαιολόγους από την Αθήνα και σπηλαιοδιασώστες από τη Γαλλία, ενώ άνδρες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών προσπαθούσαν να διανοίξουν το πλημμυρισμένο πέρασμα με ελεγχόμενες υποβρύχιες εκρήξεις.Αντίστοιχη περιπέτεια με τα παιδιά στην Ταϊλάνδη στο Σπήλαιο Χώνος Ηρακλείου το 2002 . Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002. Έντονες καταιγίδες .........

Οι σπηλαιολόγοι που εγκλωβίστηκαν ονομάζονταν: Μεθόδιος Ψωμάς (35 ετών τότε), Χρύσα Μαυρόκωστα (30 ετών) και η 25χρονη Ρωσίδα, Βικτόρια Κουτνάσοβα, φοιτήτρια που παρακολουθούσε μεταπτυχιακό στο Ηράκλειο.

Διαθέσιμη χαρτογράφηση ολόκληρου του σπηλαίου δεν υπήρχε, μόνο το αρχικό του τμήμα, χωρίς και αυτή η χαρτογράφηση να είναι αξιόπιστη!
Μάλιστα οι σπηλαιολόγοι ήθελαν να χαρτογραφήσουν το “άγνωστο” σπήλαιο, αλλά διάλεξαν λάθος μέρα, αφού έβρεχε καταρρακτωδώς!
Από τη βροχή ανέβηκε η στάθμη του νερού σε υπόγεια λίμνη εντός του σπηλαίου με αποτέλεσμα να φράξει το στενό πέρασμα εξόδου.

Η κατάβαση της ομάδας διάσωσης, κράτησε περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά, για ένα βάθος 700 μέτρων από την επιφάνεια και σε απόσταση 1.200 μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου!

Οι διασώστες από το απόγευμα της 12ης Νοεμβρίου, είχαν απαντλήσει τα νερά, ακριβώς μπροστά από την υπόγεια λίμνη και είχαν ανοίξει την είσοδο της στενής σήραγγας, όπου υπολόγιζαν ότι είχαν παγιδευτεί οι σπηλαιολόγοι.

Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, της 13ης Νοεμβρίου 2002, έπειτα από τέσσερις ημέρες αγωνίας, η ομάδα διασωστών είχε εντοπίσει τους εγκλωβισμένους.

Είχαν βρει καταφύγιο σε ένα θάλαμο, στο μοναδικό στεγνό χώρο που υπήρχε στις όχθες της υπόγειας λίμνης. Ήταν όλοι καλά στην υγεία τους, ψύχραιμοι και εφοδιασμένοι με τρόφιμα.

Βοήθησε φυσικά και ότι σταμάτησε εντωμεταξύ η βροχόπτωση.

Στα σπήλαια ο μεγάλος εχθρός συνήθως είναι η υποθερμία. Ευτυχώς το σπήλαιο του Χώνου είναι ένα από τα πιο ζεστά σπήλαια, με θερμοκρασία περίπου στους 16 βαθμούς.

Μόλις εντοπίστηκαν οι εγκλωβισμένοι ανακοίνωσε το ευχάριστο νέο στην Αθήνα ο υποπυρουργός Χριστόδουλος Παπαμιχαήλ. Η διάσωση έμοιαζε με θαύμα!

Επικεφαλής της επιχείρησης στο Ηράκλειο είχε τεθεί ο αντιστράτηγος Γεώργιος Γεωργιάκος. Με μεγάλη συγκίνηση και δάκρυα χαράς δήλωσε τότε στα «ΝΕΑ»:
«Έχω πάρει μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή ήταν τρομακτική. Τα συναισθήματα διαφορετικά. Και το σημαντικότερο: τα αποτελέσματα ήταν αίσια».