Όλα τα Νέα

Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Eίτε παίζω, είτε όχι».

7,365

Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδωράκη

 • Αντώνη μου καλώς σε βρήκα χαίρομαι παρά πολύ που θα τα πούμε και θά χω την τύχη να μάθω για σένα μέσα από την κουβέντα μας
– Φίλε Γιάννη καλώς όρισες χαρά μου κάθε φορά που ανταμώνουμε. Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Τυπικά και πάλι τα πρώτα μας λόγια η καταγωγή σου και που μεγάλωσες;
– Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα έχοντας συνεχή επαφή με τη Κρήτη. Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό τα Χαρχαλιανά Κισσάμου Χανίων όπου και διαμένω.

 • Ποια τα πρώτα ερεθίσματα του Αντώνη που τον ώθησαν να πιάσει στα χέρια του το βιολί;
– Τα ακούσματα της περιοχής μου ήταν με βιολί, δάσκαλος μου ο αείμνηστος Μιχάλης Κουνέλης ο Ναύτης και πολύ άλλοι.
 •  Γιατί το βιολί θα σε ρωτήσω εγώ και όχι την λύρα η κάποιο άλλο μουσικό όργανο;
– Όπως σου προανέφερα φίλε Γιάννη στο σπίτι αλλά και στα γλέντια στα χωριά μας έπαιζαν βιολί. Έτσι χωρίς να το σκεφτώ όταν έφερε ένα βιολί ο πατέρας μου στο σπίτι το άρπαξα και δεν το ξανά άφησα από τα χέρια μου.
 • Θυμάμαι τον πρώτο καιρό τα βήματα σου, την εμφάνιση σου, η κρητική φορεσιά σου και εσένα και του συγκροτήματος σου. Υπάρχει κάποιος λόγος ιδιαίτερος που επέλεξες να το κάνεις αυτό;

Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».

– Όταν στα εφηβικά μου χρόνια άρχισα να ψάχνω και άλλα πράγματα μόνος πλέον, για τη μουσική, για το ριζίτικο τραγούδι, για την φορεσιά και τις ωραίες φυσιογνωμίες των κρητικών, διαμόρφωσα το δικό μου χαρακτήρα.
Έβλεπα στο χωριό μου σε βαπτίσεις, σε γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις, τους γερόντους και όχι μόνο, με τη φορεσιά, έτσι και εγώ πριν είκοσι χρόνια σχεδόν, έραψα τις πρώτες γκιλότες και συμμετείχα σε γάμους και σε εκδηλώσεις.
Όταν άρχιζα να παίζω κάπως επαγγελματικά φορούσα την φορεσιά και ενώ έπαιζα ακολούθησα αυτό που έμαθα από τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Μέχρι και σήμερα μαθαίνω πράγματα από την παλιά Κρήτη με σκοπό να τα μεταδώσω και τους ευχαριστώ. Αργότερα έραψαν και οι συνεργάτες μου μέχρι και σήμερα.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Υπήρξαν άνθρωποι που χλεύασαν την επιλογή σου;
– Ασφαλώς και για κάποιους ήταν κάτι το οποίο είχε ξεπεραστεί και υπήρχαν κάποια πειράγματα ότι μοιάζουμε του Χαρχάλη επειδή φορούσε και αυτός γκιλότες.
Για μένα ήταν τιμή, αφού είμαι από το ίδιο χωριό με τον τρανό βιολάτορα Νικόλαο Χάρχαλη.
Τέλος με τον καιρό αφού επέμεινα στην εμφάνισή μου που όπως ανέφερα είναι τρόπος καθημερινότητας και όχι για τη δουλειά μου μόνο, τα θετικά σχόλια είναι πολύ περισσότερα ενδεχομένως να παραδειγματίστηκαν και κάποιοι στη πορεία των χρόνων.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Είσαι στους λίγους καλλιτέχνες της Κρήτης που προσωπικά πιστεύω αντιπροσωπεύεις το ριζίτικο τραγούδι. Στα Χανιά είναι σύνηθες φαινόμενο στο γλέντι να υπάρχουν τα ριζίτικα. Στην υπόλοιπη Κρήτη τα έχουν αγκαλιάσει;
– Σε ευχαριστώ Γιάννη. Το Ριζίτικο τραγούδι είναι το πάθος. Έχω περάσει ώρες και περνάω ώρες με τα τραγούδια αυτά. Στα Χανιά είναι στη κουλτούρα μας και ναι θα πω ότι τα έχουν αγκαλιάσει σε όλη τη Κρήτη. Βέβαια στους κανόνες το Ριζίτικου είναι πότε και τi τραγούδι θα πείς.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Απόλυτα παραδοσιακός στο τραγούδι σου στα γλέντια κι όμως κατάφερες σε μια εποχή που το γνήσιο κρητικό τραγούδι το συναντάς δύσκολα. Εσύ κατάφερες να το περάσεις στο νέο κόσμο και να διασκεδάζεις γεμάτα μαγαζιά. Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η επιλογή;
– Η αγάπη μου για τη μουσική του τόπου μας και ο πλούτος της με έκανε να αναζητώ από νομό σε νομό τις ιδιαιτερότητες. Έτσι βρέθηκα με εφόδια που τράβηξε κάποιους λάτρεις της μουσικής κοντά μας.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Τι δεν σου αρέσει στην κρητική μουσική σήμερα; Πιστεύεις ότι αν άλλαζαν κάποια δεδομένα θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα;
– Νομίζω Γιάννη ότι όλα είναι επιλογές. Θεωρώ ότι υπάρχουν φοβεροί μουσικοί και μια νέα γενιά εξίσου μελετημένοι και ταλαντούχοι.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Να μιλήσουμε λίγο για την δισκογραφία της Κρήτης; Την παρακολουθείς; Το επίπεδο μας είναι αντάξιο με την μουσική μας κληρονομιά;
– Ασφαλώς και παρακολουθώ και ενημερώνομαι σε ό,τι κυκλοφορεί. Μου αρέσει κιόλας να αγοράσω, να ξεφυλλίσω το άλμπουμ. Σίγουρα υπάρχουν και πράγματα που εκδίδονται φτωχά, κατά  τη γνώμη μου.
Πάντα η αναγνώριση του κόσμου, η αποδοχή ήταν αυτή που δημιουργούσε μια δισκογραφία. Τώρα τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα. Γράφεις όποτε θέλεις, αρκεί να έχεις την οικονομική άνεση.

 • Τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις το μουσικό σου έργο σήμερα;
– Η αγάπη μου για τη μουσική μας. Η αγάπη του κόσμου. Τα καλά τους λόγια και η αγάπη των μικρών παιδιών που τα τελευταία χρόνια είναι έντονη. Όλα αυτά μου δίνουν δύναμη.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Αν η μουσική σου πορεία στα επόμενα χρόνια αρχίσει φθίνουσα πορεία είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις το στυλ, τρόπο τραγουδιού, τραγούδια και της ενδυμασίας σου για να γίνεις αρεστός ξανά ;
– Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι είτε παίζω είτε όχι. Προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος σαν μουσικός και τραγουδιστής. Να μελετώ περισσότερο για να προσφέρω όσα μπορώ σε όσους διασκεδάζουν μαζί μας. Σίγουρα σε ό,τι κάνεις υπάρχουν οι καλύτερες μέρες. Προσπαθείς με αφοσίωση να διαρκέσουν περισσότερο .Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Αν σου γινόταν μουσική πρόταση για μεγάλη πίστα της Αθήνας, θα ήσουν θετικός στην προοπτική αυτή;
– Η αλήθεια είναι ότι πάντα μου άρεσε να εμφανίζομαι στους χώρους που μυρίζουν Κρήτη και οι θαμώνες Κρητικοί και φίλοι της Κρήτης.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Αν σου δινόταν ποτέ τραγούδι λιγότερο παραδοσιακό θα το τραγουδούσες; Ναι η όχι και γιατί;
– Δεν θα τραγουδούσα κάτι εκτός τους ρυθμούς τους δικούς μας. Είναι αυτό που ξέρω να κάνω με αγάπη και μεράκι.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Είναι εύκολο για έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη σήμερα να κρατήσει και καριέρα και σπίτι κάτω από την ίδια μασχάλη;

– Σίγουρα έχουν την ίδια δυσκολία. Θέλει ακριβείς ισορροπίες και θυσίες και για τη δουλειά και για την οικογένεια.

 • Μπήκες ποτέ στη διαδικασία να σκεφτείς και να ψάξεις τρόπους για να κάνεις επιτυχία;
– Ποτέ. Μου αρέσει να μελετώ και να μαθαίνω ό,τι μπορώ. Να καταθέτω είτε δικές μου σκέψεις, είτε από την πλούσια λαογραφίας μας.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Πιστεύεις ότι χρωστάς χατίρι σε κάποιον άνθρωπο;
– Σε πολλούς. Πρώτα στους γονείς μου. Δεύτερον στους δασκάλους μου, τον Κώστα Παχάκη που ξεκίνησα στην Αθήνα μαζί του, στον Μιχάλη Κουνέλη, στον Κώστα Παπαδάκη ή Ναύτη και σε κάποιους φίλους που με έχουν βοηθήσει από τα πρώτα μου βήματα με την ψυχή τους και την καρδιάς τους.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Στο δίλλημα καριέρα ή αξιοπρέπεια τί ακολουθείς;
-Κάνω με αγάπη κάτι που εξελίχθηκε επάγγελμα, με τα χρόνια και την αγάπη του κόσμου. Και συνεχίζω με περισσότερη ευθύνη και σεβασμό. Προτιμώ την αξιοπρέπεια.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Όταν κλείνουν τα φώτα μιας μουσικής επιτυχημένης ή αποτυχημένης βραδιάς, τί συναισθήματα γυρίζουν στο μυαλό του καλλιτέχνη;
– Πάντα υπάρχει το συναίσθημα της ευθύνης και απολογισμός .Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεσαι το τέλος σε όλη αυτή τη μουσική σου διαδρομή;
– Όχι δεν το σκέφτομαι. Γιατί έχω να εκπληρώσω πολλές σκέψεις σε αυτό που αγαπώ. Τη μουσική του τόπου μας.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Συνηθίζεται να σκοτώνουν τα γέρικα άλογα και στην δικιά μας περίπτωση μουσικοί που έχουν γράψει ιστορία στον τόπο μας ενώ μεγάλωσαν χάθηκαν. Πιστεύεις ότι ήταν επιλογή τους ή επιλογή του κόσμου;
– Σίγουρα δεν είναι εύκολο μετά από κάποια ηλικία να ακολουθήσεις με τους ίδιους ρυθμούς αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις.
Πιστεύω όμως ότι ο καλλιτέχνης που ακολουθεί αυτή τη δουλειά δεν πρέπει να αφήνει τον κόσμο χωρίς επαφή.
Πρέπει να υπάρχει δισκογραφία. Κάτι να δίνεις στον κόσμο. Βέβαια και ο φρέσκος αέρας σίγουρα δροσίζει. Απλά χρειάζονται και η βάσεις πάντα, για σταθερότητα.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Έχει σωστό κριτήριο σήμερα ο κόσμος, πιστεύεις;
Πιστεύω πως ναι. Απλά κάποιος βγαίνει να κάμει το μερακλίκι ντου, να ακούσει το σκοπό ντου. Και άλλος να κάμει ένα ξέφρενο γλέντι με την παρέα του.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Τι συμβουλές θα έδινες στα νέα παιδιά που τυχαίνει να σε έχουν πρότυπο και θέλουν να ξεκινήσουν κ εκείνα το βιολί;
Το πρώτο πράγμα που τους λέω είναι να ακούσουνε πρώτα, έστω και μια φορά τους παλαιότερους. Να έχουν μια πληροφορία για την πορεία της μουσικής και να μπορούν να διαμορφώσουν το δικό τους χρώμα αν συνεχίσουν.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Η ευχή σου για την κρητική μουσική για τα επόμενα χρόνια;
– Να διατηρήσουμε ζωντανό το ηχόχρωμα κάθε περιοχής…

 • Υπάρχει σεβασμός από τους καταστηματάρχες στους μουσικούς;
-Γιάννη ναι. Μαγαζί χωρίς την όμορφη συνεργασία του ιδιοκτήτη και του μουσικού δεν έχει διάρκεια κατά τη γνώμη μου.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Μια συμβουλή στα νέα παιδιά που πίνουν; Υπάρχει λύση στο φαινόμενο της κούπας;
– Το αλκοόλ είναι μέρος της διασκέδασης. Όταν βγείς στην όρεξη κάνεις τη λεβεντιά σου, το μερακλίκι σου. Όλα έχουν να κάνουν με το μέτρο. Δεν πρέπει να το ξεπερνούμε.
Όσον αφορά την κούπα, οι παλιοί έπιναν μια φορά στους δυο μήνες με άλλες αντοχές και χωρίς μηχανοκίνητα μεταφορικά μέσα. Όχι λοιπόν στην οδήγηση μετά από ποτό.Αντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».
 • Για ακόμα μια φορά να σου πω ευχαριστώ που δέχτηκες την πρόσκληση μου να τα πούμε παρέα! Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις στη ζωή σου Αντώνη μου..

– Φίλε Γιάννη χάρηκα πάρα πολύ που βρεθήκαμε και μιλήσαμε για αυτά που αγαπώ πάρα πολύ. Τη μουσική και για τον τόπο μας την Κρήτη.

Διαδικτυακές Πληροφορίες

Το site του Αντώνη Μαρτσάκη βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.martsakis.gr/

Στο Facebook η προσωπική του σελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.facebook.com/antonis_martsakis

Στο YouTube στο κανάλι του: https://www.youtube.com/channel/antonis_martsakis

Στο spotify : https://open.spotify.com/artist/Antonis_MartsakisΑντώνης Μαρτσάκης : «Δεν θα άλλαζα ποτέ τον εαυτό μου. Αυτός είμαι! Είτε παίζω, είτε όχι».