Όλα τα Νέα

«Η ωμή βία οδήγησε στην απώλεια ανθρώπινης ζωής» απαντά ο Τσίπρας στη μητέρα του Ζακ

Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας σημειώνει παράλληλα πως έχει ήδη ζητήσει δημοσίως από όλους τους αρμόδιους θεσμούς του κράτους και της δικαιοσύνης να δράσουν καταλλήλως ώστε να διερευνηθούν διεξοδικά όλες οι πτυχές που οδήγησαν στο θάνατο του γιου της

248

Την απάντησή του στην επιστολή της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου, η οποία ζητούσε να μεριμνήσει για «τη δίκαιη τιμωρία όσων συμμετείχαν στην δολοφονία του παιδιού της», απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η ωμή βία οδήγησε στην απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι:

«η αντιμετώπιση του κοινωνικού κανιβαλισμού και των φαινομένων βίας και μίσους χρειάζεται συντεταγμένη παρέμβαση από την πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας».

Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας σημειώνει παράλληλα πως έχει ήδη ζητήσει δημοσίως από όλους τους αρμόδιους θεσμούς του κράτους και της δικαιοσύνης να δράσουν καταλλήλως ώστε να διερευνηθούν διεξοδικά όλες οι πτυχές που οδήγησαν στο θάνατο του γιου της, ενώ αναφέρει ότι δεσμεύεται για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης.

Υπογραμμίζει δε, ότι η υπόθεση αυτή δεν τελειώνει με την εξιχνίασή της, καθώς η αντιμετώπιση του κοινωνικού κανιβαλισμού και των φαινομένων βίας και μίσους που οδήγησαν σε αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα χρειάζεται συντεταγμένη παρέμβαση από την πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας.

Ολόκληρη η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, όπως τη δημοσιεύσει η «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Αξιότιμη κυρία Κωστοπούλου,

θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια για την οδυνηρή απώλεια του Ζακ. Αλλά και την ευγνωμοσύνη μου που σε μια τόσο δύσκολη στιγμή θελήσατε να μοιραστείτε μαζί μου τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Όσα συνέβησαν και οδήγησαν στο θάνατο του Ζακ συνιστούν έναν εφιάλτη. Όχι μόνο γιατί η ωμή βία οδήγησε στην απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής αλλά και γιατί έγιναν αφορμή για να αναδυθεί ο κοινωνικός κανιβαλισμός που επικροτεί την αυτοδικία και δεν ανατριχιάζει στην όψη της ωμής βίας απέναντι σε αυτόν που είναι από κάτω. Τον αδύναμο, τον διαφορετικό και τον άλλο.

Δυστυχώς με μέρος των ΜΜΕ να υποδαυλίζει αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό αλλά και να υποκαθιστά για άλλη μια φορά την δικαιοσύνη ή, ακόμα χειρότερα, να προσβάλλει, προς χάριν της τηλεθέασης, έναν συμπολίτη μας που έχασε με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο τη ζωή του.

Συμφωνώ απόλυτα με την έκκλησή σας για διεξοδική διερεύνηση όλων των πτυχών της τραγικής υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών, σε όσους πιθανά με τις πράξεις τους ή με τη στάση τους προκάλεσαν ή επέτρεψαν την απώλεια της ζωής του Ζακ. Αυτή τη βούληση έχω εκφράσει δημοσίως και προς τους αρμόδιους θεσμούς του κράτους και της δικαιοσύνης.

Αυτή η υπόθεση, όμως, δεν τελειώνει με την εξιχνίασή της. Η αντιμετώπιση του κοινωνικού κανιβαλισμού και των φαινομένων βίας και μίσους χρειάζεται συντεταγμένη παρέμβαση από την πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας. Για να διαμορφωθούν νέες συνειδήσεις και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα εργαστούμε με ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση σε αυτή την κατεύθυνση.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα και πάλι να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήριά μου και να σας προσκαλέσω σε συνάντηση την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Αθήνα.

Η απώλεια του Ζακ δεν θα ξεχαστεί, τουλάχιστον από όσους και όσες από εμάς παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα για μια κοινωνία που η ανθρώπινη ζωή θα είναι η υπέρτατη αξία.

Με εκτίμηση, Αλέξης Τσίπρας