Όλα τα Νέα

Απάντηση Μαξίμου στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου

276

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκδόθηκε ανακοίνωση για την απόφαση της “θορυβώδους” Ιεράς Συνόδου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση λέει ότι θα προχωρήσει στη σύνταξη σχεδίου νόμου και θα το φέρει ξανά ο Αρχιεπίσκοπος προς κύρωση στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, εκεί δηλαδή που πιστεύει ο Ιερώνυμος ότι μπορεί να περάσει τη συμφωνία.

Λέει επίσης η κυβέρνηση ότι αυτή θα αποφασίσει για τη μισθοδοσία των κληρικών, κάτι που υποδηλώνει έντονο εκνευρισμό καθώς το σημείο 15 της πρόσφατης συμφωνίας έλεγε ότι πρέπει εν συνόλω να εγκριθεί για να τεθεί σε ισχύ.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαιρετίζει με ικανοποίηση τη δήλωση του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».