Από αύριο βράδυ η προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων

Χωρίς καμία εμπλοκή προχωρούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι διαδικασίες για την επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν στις πληρωμές της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το agronews.gr, η δισκέτα με τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης παραδίδεται ως το απόγευμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου στην Τράπεζα Πειραιώς, έτσι ώστε, μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας οι σχετικές πιστώσεις να είναι διαθέσιμες για τους δικαιούχους αγρότες από τα ΑΤΜ της τράπεζας και από την επόµενη στις άλλες τράπεζες.

Μόνο κάποιες µεταβιβάσεις από κληρονοµιές δεν ολοκληρώθηκαν και πάνε για την εξόφληση το ∆εκέµβριο.

Τα ποσά που θα δοθούν τώρα αφορούν στην προκαταβολή της τάξης του 70%, στο πλαίσιο της πληρωμής του καθεστώτος της βασικής ενίσχυσης, που γίνεται τον Οκτώβριο, τα τελευταία 5 χρόνια. Το λεγόμενο “πρασίνισμα” αναμένεται το Δεκέμβριο, όπως και η εξισωτική.

Το πιο πιθανό είναι τα χρήματα του 70% της βασικής να είναι διαθέσιμα σε όλες τις τράπεζες έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου το αργότερο.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε πριν από την εθνική μας εορτή και αργία της 28ης Οκτωβρίου να έχει πιστωθεί και να είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για φέτος που ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης».

«Από κει και μετά υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους (τέλος Δεκεμβρίου) θα καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο 25%-30% της βασικής ενίσχυσης, καθώς και το πριμ για το λεγόμενο πρασίνισμα, το οποίο και δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παράλληλα, αφού ολοκληρωθεί η πίστωση της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης, μπαίνει σε τροχιά πληρωμής η εξισωτική αποζημίωση του έτους 2019.