Όλα τα Νέα

Από τις αρχές του 2018 τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες!

497
Από την αρχή του νέου χρόνου παύει η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων. 

Αντί αυτών θεσπίζεται ανταποδοτικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας και οι εισπράξεις θα διατίθενται σε περιβαλλοντικές δράσεις. 

Η χρέωση για τις λεπτές σακούλες μιας χρήσης, από την 1η Ιανουαρίου ορίζεται στα 3 λεπτά και στα 7 λεπτά από τον Ιανουάριο του 2019. Εξαιρούνται αυτές που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Το  τέλος θα είναι ανταποδοτικό. Θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους Δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες με εναλλακτικά μέσα μεταφοράς προϊόντα όπως επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική σακούλα, βιοδιασπώμενη, ή πάνινη.

Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

ΑΠΕ_ΜΠΕ