Αποχαιρετούν σήμερα τον Αντώνη Βγόντζα

Συγκινημένοι και συγκλονισμένοι φίλοι, συγγενείς και ολόκληρη η κοινωνία της Κρήτης, θα αποχαιρετήσουν σήμερα τον Αντώνη Βγόντζα ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα, στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στον Υμηττό στις 2 το μεσημέρι.

Τους τελευταίους μήνες ο Αντώνης Βγόντζας πάλευε με τον καρκίνο.

Ο γνωστός νομικός καταγόταν από την Ιεράπετρα της Κρήτης ενώ είχε πλούσια πολιτική δράση καθώς είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας.

Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και ασκεί τη δικηγορία από το έτος 1971.

Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση υπερασπίστηκε ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Η δράση του αυτή υπήρξε αφορμή για να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής».Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος.

Από το 1971 είναι μάχιμος δικηγόρος και σήμερα διατηρεί δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1976 μέχρι και σήμερα διατελεί επιστημονικός συνεργάτης – βοηθός της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτός από υπερασπιστής ενώπιον των δικαστηρίων, έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του πρωθυπουργού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου για το «σκάνδαλο Κοσκωτά» τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης και αθώωσής του από το Ειδικό Δικαστήριο το 1991 – 1992. Υπήρξε επίσης συνήγορός του μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων στη δίκη κατά του περιοδικού TIME.

Κατά την τελευταία θητεία του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού (1993 – 1996) υπήρξε νομικός του σύμβουλος και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του.

Ασχολείται ενεργά με την πολιτική τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, όπου έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» και είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, μεταξύ των οποίων και ένα για την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.