Όλα τα Νέα

Αύριο στα «Παραπολιτικά Κρήτης» μια αδημοσίευτη συνέντευξη του Λεωνίδα Κλάδου

701
Μη χάσετε αύριο μια «μεγάλη» και αδημοσίευτη συνέντευξη του αξέχαστου Λεωνίδα Κλάδου στο Γιάννη Θεοδωράκη. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους λυράρηδες της Κρήτης, αυτούς που έδωσαν άλλο αέρα και άλλη πνοή στην μουσική παράδοση του νησιού μας.

Ο Λεωνίδας Κλάδος έφυγε από κοντά μας στις 11 του Νοέμβρη του 2010 σε ηλικία 85 ετών.

Ζούσε από το 1953 στις Μοίρες, τόπο καταγωγής της συζύγου του Κλειώς Τζωρτζάκη, όπου διατηρούσε και την επιχείρηση του, ζαχαροπλαστείο και εργαστήριο παγωτού.

Γεννήθηκε στα Πλατάνια, Αμαρίου το 1925 και ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο λυράρης Κουρούπης (Μανώλης Τσαγκαρούλης) από το γειτονικό χωριό Μέρωνας.

Επίσης ο Καπαρός από το Άνω Μέρος ενώ με τον Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, βρισκόταν πολλές φορές και μάθαιναν μαζί.

Στους μουσικούς που τον επηρέασαν ανέφερε και τους Καλογερίδη και Δερμιτζογιάννη που σημειωτέον έπαιζαν βιολί ενώ του άρεσαν και οι Κισσαμίτες μουσικοί όπως ο Μαύρος και ο Κουτσουρέλης με τους οποίους ήταν φίλος.

Στα 16 του πρωτόπιασε μια λύρα που του έφτιαξε ένας θείος του και μέσα σε λίγο καιρό έμαθε να παίζει τους πρώτους σκοπούς, Απο το 1945 έως το ’47 έπαιξε στου Κλαψινού το ζαχαροπλαστείο στο Ρέθυμνο, με τον Μπαξεβάνη ο οποίος τον βοήθησε να γίνει γνωστός.

Στη δεκαετία του 1990 συνεργάστηκε με τον νεαρό τότε Μιχάλη Τζουγανάκη, λίγο προτού ξεκινήσει την καριέρα μόνος του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχε κανένα ενδοιασμό να συνεργαστεί με νεώτερους μουσικούς.

Στα Χανιά, από τον Αποκόρωνα μέχρι και την Κίσσαμο έπαιζε σταθερά επι μία 15ετία, απο το 1975 μέχρι το 1990, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Στο εξωτερικό πήγε πολλές φορές και γνώρισε την αποθέωση.

Κυκλοφόρησε ένα δίσκο 78 στροφών, 15 δίσκους 45 στροφών και 35 δίσκους 33 στροφών.
Τραγούδια του που έγιναν μεγάλες επιτυχίες ήταν :
  • Όταν κοιμάται ο δυστυχής
  • Μαύρες φορεσιές
  • Κάνε τον πόνο μου χαρά
  • Σγουρό βασιλικάκι μου
  • Βάνω τα με τη μοίρα μου