Όλα τα Νέα

Αύριο στα «Παραπολιτικά Κρήτης» ο Αντώνης Μαρτσάκης [συνέντευξη]

408
Ο Γιάννης Θεοδωράκης φιλοξενεί αύριο στο «Κρητικό Σεργιάνι» του, τον υπέροχο Αντώνη Μαρτσάκη. Σε μια συνέντευξη αποκλειστικά για τα «Παραπολιτικά Κρήτης».

Δεινός χορευτής κάποτε και ξακουστός βιολάτορας στον τόπο του, διδάχτηκε από τα 6 του κρητικούς χορούς και από 9 ετών ξεκίνησε βιολί. Το παραδοσιακό όργανο των Χανίων. Δίπλα στον Κωστή Παχάκη, τον Μιχάλη Κουνέλη και τον Κώστα Παπαδάκη ή «ναύτη».

«Από έφηβος, χόρευα και έπαιζα όργανο επαγγελματικά. Ήδη από το λύκειο υπήρχε η παρέα των Κρητικών – η διασκέδασή μας αφορούσε μόνο την κρητική μουσική.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, αυτός ο κόσμος με τραβούσε όλο και περισσότερο. Με το δίδυμο αδελφό μου επισκεπτόμασταν απομονωμένα χωριά της Κρήτης, συλλέγαμε γνώσεις από σπουδαίους δασκάλους».

Σήμερα, με τέσσερις δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό του, δηλώνει περήφανος που με τους μουσικούς του έφεραν το βιολί στη θέση που του άξιζε στη συνείδηση του κόσμου, τιμώντας την κρητική κληρονομιά.

Στη στροφή των νέων προς την παράδοση τα τελευταία χρόνια ελπίζει πως συνέβαλε κι ο ίδιος με αυτό που μεταδίδει με την εμφάνιση και τη μουσική του, αλλά και με τη συναναστροφή σε γάμους ή πανηγύρια, όπου έρχεσαι κοντά στον καλλιτέχνη.