Όλα τα Νέα

Αυτό το ξέρατε??

188

Ας δούμε κάποια σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα  10 Μαίου !

 

Το 1530 ο Χριστόφορς Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Κειμάν στην Καραιβική – παράδεισο σήμερα των παράκτιων εταιρειών- και τα ονομάζει Λας Τορτούγας λόγων των πολλών χελώνων που βρίσκει εκεί

Το 1859 , συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ φοιτητών και της αστυνομίας τα Σκιαδικά που οδήγησε τρία χρόνια αργότερα στην έξωση του Όθωνα από τον βασιλικό θώκο.

Το 1902 ένα ιατρικό επίτευγμα αφήνει τον παγκόσμιο ιατρικό κόσμο άφωνο. Ο Έλληνας χειρούργος Σπυρίδων Μαγγίνας στην Αθήνα αφαιρεί από ασθενή του με επιτυχία ολόκληρο το δεξιό νεφρό του. Η εγχείρηση αυτή είχε ποσοστό επιτυχίας παγκοσμίως μόνο ένα τοις χιλίοις.

Το 1933 , φοιτητές μέλη του ναζιστικού κόμματος καίνε βιβλία των Μαρξ, Φρόιντ,Μπρεχτ και Αινστάιν, καθώς τα χαρακτηρίζουν αντιγερμανικά.

Το 1956 εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ  Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητοκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως.

Το 2010  συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οικονομική κρίση υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Κάρολο Παπούλια . Δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και  ΣΥΡΙΖΑ.

Σαν σήμερα   γεννήθηκε ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ρεμπέτικης μουσικής ο Μάρκος Βαμβακάρης.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης , γεννήθηκε στις 10/5/1905 στη Σύρο στον συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας από οικογένεια καθολικών και ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά , του Δομένικου, και της Ελπίδας Βαμβακάρη.

Η οικογένεια του ήταν φτωχή όμως υπήρχε μέσα της το “μικρόβιο” της μουσικής αφού ο πατέρας του Δομένικος έπαιζε γκάιντα και ο παππούς του έγραφε τραγούδια.

Πριν καλά ,καλά προλάβει να ξεκινήσει το σχολείο , το σταματά καθώς παίρνουν τον πατέρα του στον στρατό και αναγκάζεται να δουλέψει με την μητέρα του σε ένα κλωστήριο.

Μέχρι το 1917 που πήγε στον Πειραιά έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. Το 1924  ακούει για πρώτη φορά μπουζούκι σε ένα τεκέ της περιοχής όπου και σύχναζε και του έκανε μεγάλη εντύπωση. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα γίνεται ένα από τους καλύτερους αυτοδίδακτους μπουζουκτσίδες.

Έως το 1933 έγραψε πάνω από 50 τραγούδια και μετά από παρότρυνση του Σπύρου Περιστέρι γραμμοφώνησε στην Odeon, τον πρώτο του δίσκο με μπουζούκι .

Το 1934 σχηματίζει ένα πρωτοποριακό για την εποχή σχήμα,με το όνομα “Η Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς”, μέλη της οποίας ήταν εκτός από τον Βαμβακάρη, οι Γιώργος Μπάτης, Στράτος Παγιουμτζής, και Ανέστης Δελιάς.

Την ίδια εποχή προσπαθεί να ανοίξει μαγαζί στον Πειραιά όμως η αστυνομία δεν του δίνει άδεια. Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια επιστρέφει στη Σύρο και δουλεύει εκεί σε ένα μαγαζί για δυό μήνες. Κατά την επιστροφή του στον Πειραιά γράφει την “Φραγκοσυριανή” που είναι ένα τραγούδι διαχρονικό.

Μετά από σειρά περιοδιών στην Ελλάδα , εργάζεται στον Βοτανικό με τον Γιάννη Παπαιωάννου , τον Κώστα Καρίπη και τον Στέλιο Κερομύτη.

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου ο Βοτανικός κλείνει,και έρχονται χρόνια πολύ δύσκολα για τον Βαμβακάρη, αφού πεθαίνει ο αδερφός του Δομίνικος και η μητέρα του Ελπίδα το 1941, και το 1942 αντίστοιχα.

Μετά τον πόλεμο, ο Μάρκος Βαμβακάρης άρχισε να βγάζει ξανά δίσκους σε διάφορες εταιρίες και όλοι γίνονταν ανάρπαστοι. Το 1954 αρρώστησε με βαριά αρθρίτιδα και σταμάτησε να παίζει.

Όταν θέλησε να επιστρέψει στο πάλκο, όλοι τον είχαν ξεχάσει. Η ελληνική μουσική βιομηχανία τον θεωρούσε «ξεπερασμένο» και δεν τον έπαιρνε κανένας σε κάποιο μαγαζί.

Η κατάσταση άλλαξε δραματικά το 1960, όταν έπειτα από πρωτοβουλία του Βασίλη Τσιτσάνη, κυκλοφορούν από την Columbia παλιά και καινούρια τραγούδια του Βαμβακάρη, τραγουδισμένα από τον ίδιο και από καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Καίτη Γκρέι, η Άντζελα Γκρέκα, ο Στράτος Διονυσίου, κ.ά.

Το εγχείρημα σημείωσε τεράστια επιτυχία και ο Μάρκος είχε την ευκαιρία να ξαναδουλέψει στα λαϊκά πάλκα, αλλά και να δώσει συναυλίες σε πρωτόγνωρους για τους ρεμπέτες χώρους.

Στις 8 φεβρουαρίου 1972 ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης φεύγει για την συνοικία των αγγέλων σε ηλικία 67 ετών και αφήνοντας πίσω του μια τεράστια μουσική παρακαταθήκη.