Όλα τα Νέα

Χανιά: Ανακηρύχθηκε μαρτυρικό χωριό ο Καλλικράτης.

385
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Καλλικράτη και το ιστορικό χωριό των Σφακίων ανακηρύχθηκε σε μαρτυρικό.
Οι σημερινές εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε δεκτός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Σφακίων, Γιάννη Ζερβό, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης. Παρών και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος παρέστη στη δοξολογία στον Ι.Ν. της Παναγίας και κατόπιν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στον Καλλικράτη.

Ο Καλλικράτης είναι το μοναδικό χωριό της Ελλάδας, που αριθμεί τέσσερα Ολοκαυτώματα.

Το 1770, στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη, στις 26 Απριλίου, το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους.
Το 1821 στη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση, στις 15 Ιουλίου 1821, ο Καλλικράτης καταστρέφεται ολοκληρωτικά για δεύτερη φορά από τους Τούρκους.
Το 1866, πρώτο έτος της Κρητικής Επανάστασης, στις 13 Δεκεμβρίου, ολοκαυτώνεται για τρίτη φορά.
Το 1943, στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943, από δυνάμεις του τακτικού γερμανικού στρατού και δωσίλογους, ο Καλλικράτης καταστρέφεται για τέταρτη φορά.
Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε μεταξύ άλλων:

“Τιμούμε σήμερα εδώ, στον Καλλικράτη, την μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Οκτωβρίου του 1943. Τιμούμε την μνήμη τους και διδασκόμαστε απ’αυτήν. Γιατί το να τιμάς την μνήμη μαρτύρων σημαίνει πρωτίστως ότι δεν ξεχνάς” είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να επισημάνει….
Και δεν ξεχνάμε: Πρώτον ότι για μας, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι υπαρξιακή Αρχή. Μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε. Και γι’αυτό, με κάθε τίμημα, ακόμα και με την θυσία της ζωής μας, θα υπερασπισθούμε τα Σύνορά μας, το Έδαφός μας, την Κυριαρχία μας.
Υπενθυμίζω ότι τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το μεγάλο Χρέος της υπεράσπισης της Ελευθερίας, το Έθνος των Ελλήνων θα το πράξει με όρους αρραγούς ενότητας. Ξέρουμε την αξία της ενότητας, γνωρίζουμε το κόστος της διχόνοιας.
Είναι αδιανόητο να κάνουμε ξανά λάθη που, μέσα από διχόνοιες και διχασμούς, στο παρελθόν μας στοίχισαν ακόμα και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού.
Στην μνήμη όλων αυτών, λοιπόν, που εδώ χάθηκαν, θα προασπίσουμε την Ελευθερία μας ενωμένοι και αποφασισμένοι”.