Χανιά: Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στις Παιδικές Βιβλιοθήκες

Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας & δημιουργικής απασχόλησης στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης στο χώρο της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού, για τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο 2019.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία, η δημιουργική φαντασία, το χιούμορ, η χαρά της μάθησης, ενώ  τα παιδιά μπορούν να απασχολούνται ευχάριστα και δημιουργικά στις ποικίλες δραστηριότητες, που θα πραγματοποιούνται.

Το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας :

Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας Δήμου Χανίων για Φεβρουάριο – Μάρτιο 2019

Παιδική – Εφηβική Bιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου 

Κάθε Πέμπτη 6μ.μ. – 7μ.μ. “Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού”

    Ένα εργαστήρι, που ξεκίνησε το Φθινόπωρο, με παιδιά που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και το    παρακολουθούν σταθερά.

Για παιδιά 6 – 12 ετών.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, στις 11.30 το πρωί

”Η Μυγδαλιά και το Φεγγάρι”

Ένα παραμύθι, που μας μιλά, για την ανιδιοτέλεια, την αφοσίωση και την αγάπη, αλλά και για το ότι σ’ αυτή τη ζωή δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα. Όμως, μέσα στ’  όνειρο, όλες οι επιθυμίες μπορούν να ζωντανέψουν…

Αφήγηση του παραμυθιού της Δήμητρας Ψυχογιού ”Η Μυγδαλιά και το Φεγγάρι”, εκδόσεις Άγκυρα. Με την Ρούλα Τατσοπούλου, παιδαγωγό θεάτρου, υπάλληλο της Παιδικής Βιβλιοθήκης.
Για όλα τα παιδιά.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στις 12 το πρωί

Αποκριάτικη εκδήλωση με μαγικά κόλπα από την ομάδα ”Λόκος και Καραμελίνα”, που οργανώνει ο Δήμος Χανίων.

Για όλα τα παιδιά

 Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 , στις 11.30 το πρωί

«Λαϊκά παραμύθια του τόπου μας»

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών του τόπου μας. Φορέστε τις αποκριάτικες στολές σας  κι ελάτε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Μεγάλη Αποκριά!

Για όλα τα παιδιά

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019,  στις 11.30 το πρωί

«Ζωγραφίζουμε ψηφιακά το βιβλίο μας»

Ανάγνωση του βιβλίου μας και  εικαστική αναπαράσταση της ιστορίας με τη χρήση κατάλληλου ψηφιακού εργαλείου έκφρασης και δημιουργίας (ΤΠΕ).

Για παιδιά 9-12 ετών

Με την Πόπη Κασσωτάκη, Νηπιαγωγό- επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση ΤΠΕ Β επιπέδου.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 7.15 το απόγευμα

«Αποσπερίδες στη Βιβλιοθήκη» Βραδιές αφήγησης και ανταλλαγής ιστοριών για παιδιά και ενηλίκους.

Στην πρώτη…αποσπερίδα μας, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 7.15 μ.μ. η καταξιωμένη Χανιώτισσα συγγραφέας, κα Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη. Με τον μοναδικό της τρόπο, θα μας αφηγηθεί ιστορίες των παιδικών χρόνων κι όχι μόνο, ενθυμήσεις και παραμύθια της ιδιαίτερης πατρίδας της, της πανέμορφης Σαμοθράκης, αγαπημένα παραμύθια, για μία ξεχωριστή βραδιά!

 

 Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, στις 11.30 το πρωί

 «Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ»

Η συγγραφέας Άννα Κοντολέων μας μιλά για την ιστορία του Αμίρ ενός μικρού μετανάστη. Με ερέθισμα την ιστορία αυτή και πίνακες ζωγραφικής, που απεικονίζουν  Έλληνες μετανάστες του 1821, συζητάμε για τους μετανάστες του 2019 και ζωγραφίζουμε με θέμα: ”Αν έπρεπε να μπω σε μια βάρκα διαφυγής τι θα έπαιρνα μαζί μου»

Για παιδιά 7-12 ετών

Με την  Άννα Κοντολέων, συγγραφέα

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019  στις 11.30 το πρωί

«Ψηφιακή αναδιήγηση της ιστορίας με τη μορφή του comic»

Διαβάζουμε το βιβλίο μας και το μετατρέπουμε σε comic με τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία δημιουργίας και διαμοιρασμού.

Για παιδιά 9-12 ετών.

Με την Πόπη Κασσωτάκη, Νηπιαγωγό- επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση ΤΠΕ Β επιπέδου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • ”Η πιο γλυκιά πιτούλα”

Για τον μήνα Φεβρουάριο στην Παιδική Εφηβική βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου συνεχίζονται τα προγράμματα για τις μικρές τάξεις του Δημοτικού με το λαϊκό ρώσικο παραμύθι ”Η πιο γλυκιά πιτούλα” για παιδιά Νηπιαγωγείου.

  • ”Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό”

Ένας κροκόδειλο,ς που θέλει να τρώει χέρια και μέχρι σήμερα έχει φάει κι εγώ δεν ξέρω πόσα! Τώρα όμως έχει καταστρώσει ένα καταχθόνιο σχέδιο για να φάει χέρι οδοντιάτρου! Θα τα καταφέρει άραγε; Ποιος ξέρει; του Ευγένιου Τριβιζά, εκδόσεις Κέδρος για παιδιά Α΄ & Β΄ Τάξης Δημοτικού  

  • ”Τικ τακ ρολόγια ώρα για μάθημα”

Τα ρολόγια πάνε σχολείο και κάνουν του κόσμου τις σκανταλιές. Και τι δεν σκαρφίζονται!  Του Αντώνη Παπαθεοδούλου, εκδόσεις  Ίκαρος για παιδιά Γ΄ & Δ΄ Τάξης Δημοτικού.  

  • ” Ο Κέλογλαν ”

 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας Κέλογλαν που ζούσε με τη μάνα του. Ήτανε άνθρωποι φτωχοί. Ο Κέλογλαν δούλευε Από το πρωί ίσαμε το βράδυ, μα με τα λεφτά που ’βγαζε δεν μπορούσε ν’ αγοράσει ούτε ένα καρβέλι ψωμί…

Λαϊκό παραμύθι διασκευασμένο από τον Ναζίμ Χικμέτ από τη συλλογή ”Το ερωτευμένο σύννεφο” των εκδόσεων Ύψιλον, για όλες τις τάξεις.

 

 «Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε θέμα…»

Για τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού ακολουθούμε το πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ‘”Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε θέμα”. Για τον μήνα Φεβρουάριο το θέμα: «100 χρόνια από την ίδρυση του Bauhaus» .

Τον μήνα Φεβρουάριο 18 Σχολεία και 569 μαθητές έχει προγραμματιστεί να επισκεφθούν την Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου για να παρακολουθήσουν προγράμματα φιλαναγνωσίας. 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

  • «Το κρυφτό της χαράς»

Ελάτε να παίξουμε το κρυφτό της Χαράς, βασισμένο στο βιβλίο της Μαριλένας Καββαδά, στη βιβλιοθήκη της Χαράς.

Για παιδιά Νηπιαγωγείου.

 

  • «Ο Γλεντζοφλέβαρος»

Ο Γλεντζοφλέβαρος κουνάει στον αέρα το μπαστούνι του και μας καλεί να ξεφαντώσουμε μαζί του, στην πιο τρελή γιορτή του χρόνου, με κίνηση, χορό μουσική και γαϊτανάκι.!

Για παιδιά Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού.

 

  • «Ονειροπαγίδα»

Μια κλεμμένη ονειροπαγίδα. Δύο φυλές Ινδιάνων. Δύο παιδιά. Πολλά συναισθήματα, θυμός, οργή, φόβος, λύπη, χαρά και στο τέλος η αγάπη, βασισμένο στο βιβλίο της Νίνα Ζαφειρίου “Ελάτε να χορέψουμε όλοι μαζί τον χορό της βροχής και της φωτιάς”.

Για παιδιά Δ΄ Τάξης Δημοτικού.

 

  • Δεδομένα για μένα: «Το παλάτι της μνήμης».

Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου. Μπορεί κανείς να φυλάει εκεί εικόνες, που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

 

  • «Ο Λυράρης και οι Νεράιδες»

Πριν κάποια χρόνια και καιρούς, ζούσαν λυράρηδες άξιοι, δεινοί και ξακουσμένοι, που λέγαν πως την τέχνη τους τόσο καλά τη μαθαν από Νεράιδες όμορφες, νύχτα χωρίς φεγγάρι….

Λαϊκό παραμύθι.

Για παιδιά Α΄, Β΄ &  Γ΄ Δημοτικού.

 

Τα προγράμματα οργανώνονται και συντονίζονται  από την Προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη, ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τη Ρούλα Τατσοπούλου, παιδαγωγό θεάτρου, υπάλληλο της Παιδικής Βιβλιοθήκης και τη Νίκη Γαλάνη, για τη Βιβλιοθήκη του Σταλού.

 Πληροφορίες:

-Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου: Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή πρωί 8.30 π.μ -2.30 μ.μ. Δευτέρα και Πέμπτη: Aπόγευμα 5.30μ.μ – 8.00μ.μ. Σάββατο: 9.30π.μ. – 2μ.μ. Πληροφορίες: τηλ. 2821 3 41774.

-Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.
Ώρες λειτουργίας: Απογεύματα: Δευτέρα -Τετάρτη-Παρασκευή: 6μ.μ.-9μ.μ., τηλ. 2821 0 99787 και κα Νίκη Γαλάνη: 6974647556.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.