Χανιά:Συμβολικές εκδηλώσεις της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ στην Πόλη των Χανίων για την 9η Μάη

ημέρα της αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι συμβολικές εκδηλώσεις τιμής της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ και των Τομεακών Συμβουλίων της ΚΝΕ με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από την μεγάλη Αντιφασιστική νίκη των Λαών.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, σε όλους όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό “Άξονα” Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Είμαστε περήφανοι για την ιστορία του ΚΚΕ, που αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Τιμάμε τους μαχητές του τακτικού και εφεδρικού ΕΛΑΣ στον Νομό Χανίων που έδωσαν συντριπτικά χτυπήματα στα Ναζιστικά στρατεύματα και στους ντόπιους συνεργάτες τους στα Μεσκλά, στην Παναγιά, στον Άναβο Σελίνου, στο Κατσοματάδο ,στον Ομαλό , σε μια σειρά περιοχές του Νομού. Εμπνεόμαστε από τον τιτάνιο αγώνα του λαού που οργάνωσε την δική του εξουσία σε μια σειρά χωριά και που απέδειξε ότι ο οργανωμένος λαός μπορεί να νικήσει ακόμα και τον πιο δυνατό αντίπαλο.

Τιμάμε την συμβολή των στρατιωτών του Κόκκινου στρατού, της ΕΣΣΔ που πρόσφερε πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρών στην μεγάλη υπόθεση της νίκης απέναντι στον φασισμό. Όσο βρώμικο μελάνι και να χύσουν η ΕΕ και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία προσπαθώντας να ξαναγράψουν την ιστορία, η ιστορία απέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού –κομμουνισμού. Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ, στο Λένινγκραντ, μέσα στο Βερολίνο και τελικά η συντριβή του ναζισμού, έγιναν δυνατές χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, στα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Σήμερα, οι συνθήκες της πανδημίας που βιώνουν οι λαοί όλου του κόσμου φέρνουν επιθετικά στο προσκήνιο τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας, οι εκατόμβες νεκρών λόγω του κορωνοϊού, ακόμα και στην μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, οι δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι μέσα σε λίγες μέρες, η μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων που συνοδεύεται με γενναία ενίσχυση των μονοπωλίων από τα καπιταλιστικά κράτη, η επιδίωξη να πληρώσουν ξανά οι λαοί την καπιταλιστική κρίση, οι οξυμένοι ανταγωνισμοί διαμορφώνουν τη νέα βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κάθε χώρας, οι λαοί όλου του κόσμου.
Γι’ αυτό και οι σημερινές εξελίξεις προσδίδουν ακόμα περισσότερη σημασία στην ιστορία και τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αντιπροσωπεία των Κομματικών οργανώσεων το Σάββατο 9 Μαΐου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο πεσόντων στον Γολγοθά Χανίων, τόπο θυσίας πάνω από 2500 κομμουνιστών και άλλων πατριωτών. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Βαγγέλης Κτιστάκης , μέλος της Κ.Ε και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ που κατακρεουργήθηκε από τους Ναζί στις 16 Ιουνίου του 1944.
Στεφάνι κατέθεσαν επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Χανίων , το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (φίλοι και απόγονοι). Αντίστοιχα συμβολική εκδήλωση από την Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών στον Άγιο Λουκά, όπου αντιπροσωπεία του Κόμματος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των 33 Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν στο νησί μας το 19141-1945.
Στεφάνι κατέθεσαν επίσης τα Τομεακά Συμβούλια Χανίων και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, το παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ(φίλοι και απόγονοι) ,το δίκτυο μαρτυρικών Πόλεων, η Ένωση αποστράτων Ν.Χανίων, απόγονοι βετεράνων Σοβιετικών του Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.