Όλα τα Νέα

Χρήστος Στιβακτάκης: “Το λαγούτο για μένα είναι η προέκταση του εαυτού μου”

2,523

Συνέντευξη στο Γιάννη Θεοδωράκη

• Χρήστο καλώς βρεθήκαμε!!!!

– Καλώς βρεθήκαμε φίλε Γιάννη σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά για το κάλεσμα σου.

• Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το λαούτο; Ήσουν μαθητής σε κάποιον δάσκαλο ή ξεκίνησες μόνος σου;;
-Σε ηλικία 10 χρονών ξεκίνησα, δεν είχα κάποιο δάσκαλο στο λαγούτο, αργότερα όμως ασχολήθηκα με το θεωρητικό κομμάτι της μουσικής στο ωδείο Ηρακλείου «Απόλλων» και έπειτα με την βυζαντινή μουσική στη σχολή ανωτέρας της Κρήτης.
• Τι είναι το λαούτο για σένα και ποσό σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην ζωή σου;
-Το λαγούτο για μένα είναι η προέκταση του εαυτού μου θα έλεγα και βέβαια έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ζωή μου. Μέσα από το λαούτο και το τραγούδι εκφράζω κάθε μου συναίσθημα.
• Τι είναι η μουσική για σένα, σε έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια; Θεωρείς ότι έχει επιδράσει στον χαρακτήρα σου;;
-Προσωπικά πιστεύω, ότι η μουσική καλλιεργεί τον χαρακτήρα του ανθρώπου, νιώθω τυχερός που μπορώ και μπαίνω τόσο μέσα στη μουσική και την ζω και μου δίνει χαρά, με συγκινεί, με γαληνεύει, με ταξιδεύει.
• Αν δεν ήσουν λαουτιέρης έχεις φανταστεί την ζωή σου πως θα ήταν;;
-Χωρίς τη μουσική, χωρίς τα μουσικά όργανα και το τραγούδι πιστεύω, ότι θα ήμουν διαφορετικός άνθρωπος, η καθημερινή ενασχόληση με την ηχογράφηση στο στούντιο, με τις κοινωνικές εκδηλώσεις μου δίνει μια αίσθηση πληρότητας.
• Εκτός από το λαούτο, σε έχει κερδίσει κάποιο άλλο μουσικό όργανο ;;

– Το λαγούτο και το τραγούδι με έχουν κερδίσει και με έχουν κάνει γνωστό στον κόσμο, όμως παίζω κι άλλα μουσικά όργανα, που ο κόσμος δεν γνωρίζει κυρίως για τις ανάγκες της δισκογραφίας, αλλά πολλές φορές και για προσωπική μου ευχαρίστηση.

• Η έως τώρα πορεία σου θεωρείς, ότι είναι επιτυχημένη; Κάνοντας απολογισμό πιστεύεις, ότι κέρδισες σε σχέση με αυτά που έδωσες τόσα χρόνια;;
-Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την αποδοχή του κόσμου και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Ο κόσμος έχει αγαπήσει πολλά από τα τραγούδια μου, όπως και οι συνάδελφοι μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, δεν μπαίνω σε αυτήν τη διαδικασία να μετράω πόσα παίρνω και πως δίνω. Απλά επιστρέφω απλόχερα τα συναισθήματά και την αγάπη, που εισπράττω από τον κόσμο νομίζω ότι έχω να δώσω πολλά περισσότερα απ’ όσα έχω δώσει μέχρι σήμερα.
• Ακούγεται σε παρέες καλλιτεχνών, όταν αναφέρονται στα λαούτα, το όνομα σου και σύμφωνα με πολλούς θεωρήθηκες το καλύτερο στην Κρήτη, σίγουρα θα το αρνηθείς αυτό, αλλά ας το συζητήσουμε…

– Τους ευχαριστώ αυτούς που πιστεύουν σε μένα, είναι τιμητικό για μένα νεότεροι και πολύ αξιόλογοι καλλιτέχνες να με αποδέχονται και να συνεχίζουν αυτό που πιστεύω εγώ ,το οποίο και εγώ διασταύρωσα από πληροφορίες παλαιότερων βάζοντας και το προσωπικό μου ύφος. θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.

• Θαυμάζεις κάποιους λαουτιέρηδες στην Κρήτη σήμερα;
-Εκτιμώ πολύ που υπάρχουν νέοι λαουτιέρηδες που συνεχίζουν το έργο των παλαιότερων και όντως κάποιοι από αυτούς ξεχωρίζουν.
• Όλα αυτά τα χρόνια δεν θα μπορούσες να ακολουθήσεις σόλο καριέρα; Κι αν όχι γιατί;

-Έχω συνυπάρξει με πολλούς καλλιτέχνες, έχω λάβει και έχω δώσει στην μουσική και για μένα έχει ουσία να πορεύομαι με τη μουσική μου και το ήθος μου.

• Θα ήθελα να αναφερθείς σε συνεργασίες, που ξεχώρισες όλα αυτά τα χρόνια, λυράρηδες που ταιριάζουν το παίξιμο σας και οι χαρακτήρες σας…

-Η πολύχρονη συνεργασία, η οποία στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσω την καριέρα μου ήταν με τον αδερφό μου τον Γιώργη, η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα. Συνήθως αποφεύγω να αναφέρω ονόματα, γιατί όλο και κάποιους θα ξεχάσω και τους εκτιμώ όλους, όμως η αλήθεια είναι ότι έχω συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς του χώρου μας. θα προσπαθήσω να αναφέρω κάποια ονόματα με τα οποία συνεργάστηκα φεύγοντας από τον αδερφό μου ως παιδί, στάθηκα τυχερός και ήταν μεγάλη τιμή για μένα να συνεργαστώ με το Βασίλη Σκουλά , το Χαράλαμπο Γαργανουράκη , τον Ψαραντώνη ,τον Γιώργη Παπαδάκη ,το Νίκο Μανιά το Μανώλη Κακλή , το Νίκο Σωπασή , Μιχάλη Αλεφαντινό , Νίκο Γωνιαννακη και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες ας με συγχωρέσουν αυτοι, που ξέχασα αλλά είναι πάρα πολλοί .

• Σε τι κατάσταση βρίσκεις την μουσική μας σήμερα;;
-Θεωρώ ότι υπάρχουν καλοί μουσικοί, αλλά η μουσική μας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Ένας λόγος που γίνεται αυτό είναι η πληθώρα πληροφοριών, που μας παρέχει το διαδίκτυο …για παράδειγμα εγώ στα ξεκινήματα μου στο σπίτι μας είχα μια πληθώρα από κασέτες και δίσκους από τα οποία εγώ επέλεξα μερικά ,για να μελετήσω, έτσι προτείνω στους νέους να επιλέγουν συνειδητά αυτά που θα ακούσουν και θα μελετήσουν.
• Αν παρακολουθείς ραδιόφωνο, τι σου αρέσει και τι σε στεναχωρεί….

-Από το λίγο που παρακολουθώ συνήθως όταν είμαι στο αυτοκίνητο, πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ καλές εκπομπές αλλά υπάρχουν όμως και μέτριες υπάρχουν καλοί παρουσιαστές αλλά και μέτριοι υπάρχουν καλά τραγούδια αλλά και μέτρια, είμαι της άποψης ότι είναι καλό να ακούγονται όλα και να προβάλλονται όλα και από κει και πέρα ο κόσμος θα τοποθετήσει τον καθένα εκεί που ανήκει.

• Οι εμφανίσεις σου στα ραδιόφωνα είναι σπάνιες αλλά και στην τηλεόραση γιατί;
-Δεν αρνήθηκα ποτέ σε κανένα ραδιοφωνικό παραγωγό και σε κανένα ραδιόφωνο ή παρουσιαστή οποιαδήποτε είδους παρουσίαση εκτός αν είχα ήδη κανονίσει κάτι άλλο.
• Θέλω να μιλήσουμε λίγο για τα αδέρφια σου, σας δένει κάτι δυνατό γι’ αυτό είσαστε μαζί; Ποιο ειναι το μυστικό σας;
-Πάνω απ’ όλα είμαστε αδέρφια. Αν ο Γιώργης δεν ήταν ένας σπουδαίος λυράρης, τραγουδιστής και δημιουργός, ίσως να μην ήμασταν μαζί και ίσως αν δεν ήταν ο Νίκος με το λαούτο να μην είχα αρχίσει και εγώ καν.
• Προσωπική δουλειά… «Από χρυσάφι κ φωτιά» η δεύτερη εμφάνιση σου στο τραγούδι, η πρώτη ήταν στην «Δροσοσταλιά τ’ Απρίλη» που τραγουδάς «Στην άμμο σ’ αγαπώ» …Γιατί δεν τραγουδούσες τόσα χρόνια;

-Πάντα τραγουδούσα απλά σε δισκογραφία ήταν πρώτη φορά όταν τραγούδησα « Το κύμα» νομίζω ότι τότε έκλεισε κάποιος κύκλος της πορείας μου και ξεκίνησε ένας άλλος τραγουδώντας ο ίδιος τα τραγούδια μου προσωπική δουλειά είναι , «από χρυσάφι και φωτιά» « παντός καιρού» , στο οποίο πρώτο τραγούδησα «τα δάκρυα» , «η άκρη της σιωπής» , και έπεται και συνέχεια.

• Η νέα σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Στην άκρη της σιωπής», μίλησε μας γι αυτήν.
• «Η άκρη της σιωπής» είναι μια δισκογραφική δουλειά με 15 νέα τραγούδια σε cd σε δίκη μου μουσική, στα οποία παίζω και τραγουδώ ο ίδιος, στην κιθάρα και στο μπάσο με τίμησε με τη συμμετοχή του ο Μιχαήλ Άγγελος Τουμανίδης τον οποίο ευχαριστώ έναν από τους μεγάλους κιθαρίστες στο χώρο του, επίσης η Σοφία Παπουτσάκη έπαιξε κλαρίνο, η Νατάσα Αννίνου φλάουτο και ο Ισίδωρος Παπαδάκης τσέλο τους οποίους ευχαριστώ, για τη δουλειά αυτή έχουν γράψει στίχους Πόπη Νικηφόρου ,Δέσποινα Σπαντιδάκη, η Φρόσω Γιατρομανωλάκη, Υβα Κουμαντάκη, ο Γιώργης ο Καράτζης, ο Παναγιώτης ο Καβάλος και ο Γιώργης ο Σαριδάκης τους ευχαριστώ όλους για την συμβολή τους.
• Η κάθε σου μουσική εμφάνιση σε δισκογραφική προσωπική δουλειά γίνεται με βήματα αργά γιατί;
-Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω πάνω από τρεις διαφορετικές δισκογραφικές δουλειές έτοιμες για κυκλοφορία. Το ξέρεις πολύ καλά ότι η δισκογραφία περνάει μεγάλη κρίση. Και σκέφτομαι με ποιον τρόπο θα μπορέσω να κυκλοφορήσω ώστε να τα ακούσει ο κόσμος.
• Είναι εύκολο ή δύσκολο ακόμα και για την δικιά σου κλάση να δημιουργήσει σήμερα ένας μουσικός νέους δρόμους; Νέα τραγούδια σε παρθένα χωράφια;

-Σε παρθένα χωράφια δεν πάτησαν ούτε οι προηγούμενοι από εμάς. Η μουσική προχωράει στους αιώνες και εξελίσσεται, όπως και η κοινωνία και οι άνθρωποι.

• Τι θα συμβούλευες σήμερα ένα νέο παιδί, που θέλει να ασχοληθεί με την μουσική;
-Αν δεν αγαπάει πολύ τη μουσική και αυτό που κάνει να μην ασχοληθεί για κανέναν άλλον λόγο και είμαι σίγουρος ότι δεν θα τον κουράσει ποτέ.
• Μια συμβουλή στα παιδιά που παίζουν Λαούτο επαγγελματικά. Τι θα ήθελες να τους πεις;
-Να είναι αυθεντικοί και να αγκαλιάζουν με σεβασμό την τέχνη τους κάνοντας αυτοκριτική.
• Υπάρχει σήμερα ανταμοιβή στους μουσικούς; Πληρώνεται η «αξία» ενός καλού καλλιτέχνη;
-Η ανταμοιβή είναι η αγάπη του κόσμου, που εισπράττω εγώ προσωπικά σε καθημερινή βάση.
• Η κρίση έχει επηρεάσει την δουλειά σας;
-Όπως σε όλα τα επαγγέλματα ακριβώς το ίδιο η κρίση έχει επηρεάσει και την ψυχαγωγία και την διασκέδαση μας.
• Ο κόσμος σήμερα σας δείχνει την αγάπη και τον θαυμασμό του;

-Εγώ προσωπικά στη φάση, που είμαι εισπράττω πολύ έντονα την αγάπη του κόσμου.

• Μια ευχή για το αύριο της κρητικής μουσικής ;
-Η κρητική μουσική δε χρειάζεται ευχές. Σεβασμό χρειάζεται και ταπεινότητα.
• Μεγάλη μου τιμή, που για ακόμα μια φορά δεν αρνήθηκες το κάλεσμα μου, φίλε μου Χρήστο καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις και πάντα υγεία στο σπίτι σου εύχομαι!

-Φίλε Γιάννη να είσαι καλά και σ’ ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για την τιμή, που μου έκανες, να τα πούμε και εδώ στο site των παραπολιτικών καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις.