Όλα τα Νέα

Έφυγε από τη ζωή η Τιτίκα Γκελντή, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης

173

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες του αντάρτικου αγώνα στην Ελλάδα είναι αυτή του Σπύρου Μελετζή που απαθανατίζει την 16χρόνη τότε (Ελένη) Τιτίκα Γκλεντή – Παναγιωτίδου στα βουνά στην σχολή αξιωματικών του ΕΛΑΣ στην Ρεντίνα Καρδίτσας.

Η Τιτίκα Παναγιωτίδου, ή Τίτο, έφυγε από την ζωή πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 90 ετών, έχοντας ακολουθήσει την σταδιοδρομία της δικηγόρου στην Θεσσαλονίκη.

«Η γυναίκα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης που η φωτογραφία της αποτυπώνει την συμμετοχή του Λαού μας και ιδιαίτερα των γυναικών, στην Παλλαϊκή Αντίσταση ενάντια στον φασισμό και τους κατακτητές», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.

«Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ελληνικής γης, που με πάθος υπερασπίστηκε, που θα την υποδεχτεί. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την προσφορά της, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Τιτίκα Παναγιωτίδου ή αλλιώς Τίτο, ήταν μία από τις τριάντα γυναίκες που κατετάγησαν στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο Κοζάνης κι ας μην είχε συμπληρώσει ακόμη τα 16.

Η διμοιρία αποτελούνταν από γυναίκες 16-24 χρόνων. Υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός και χρημάτισε διοικητής Λόχου των Ανταρτισσών.

Όταν το 1982 αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, η φωτογραφία της με υπόδειξη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου αποτυπώθηκε σε γραμματόσημο για να τιμηθεί η Ενιαία Εθνική Αντίσταση 1941-44.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η Τιτίκα Παναγιωτίδου σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και άσκησε τη δικηγορία για πάνω από τριάντα χρόνια.

Για την ιστορική φωτογραφία είχε μιλήσει και η Τιτίκα Παναγιωτίδου πριν από μερικά χρόνια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τον Ιό της Ελευθεροτυπίας αλλά και τον Στέλιο Κούλογλου από όπου και το απόσπασμα που ακολουθεί.

Η οργάνωση έστειλε τον Μελετζή στο βουνό. Αυτός ήθελε να βγάλει φωτογραφίες για τους στρατιώτες, να δει και ανταρτίνες. Πήγαινε, του λένε, στην σχολή αξιωματικών και θα ικανοποιηθείς. Είχαμε το στρατηγό Πούντιο.

Μας κάλεσε ένα πρωινό όλες τις αξιωματικίνες, τις 11, εμείς τρώγαμε εκεί στην λέσχη αξιωματικών. (…)

Και λέμε εμείς τώρα όλες μαζί τι να μας θέλει ο στρατηγός; Μας παρουσιάζει τον Σπύρο Μελιτζή. Θέλει να σας βγάλει φωτογραφία. Για να δημοσιευθούν και να μάθουν και όλες οι γυναίκες ότι πραγματικά υπάρχουν γυναίκες που πολεμούν.

Στο δρόμο αυτά μας τα έκανε πιο λιανά ο Μελιτζής και μας έβγαλε έξω εκεί που κάναμε τις ασκήσεις, με φόντο την απεραντοσύνη, να βγάζει φωτογραφία. Είχε μεγαλούτσικη μηχανή. Πότε κοντά, πότε αυτό, μια ανφάς, μια προφίλ, μία από εδώ, μια από εκεί.

Και στο τέλος σταματάει και μας λέει. Θέλω να βρω το κατάλληλο πρόσωπο, το κατάλληλο προφίλ και να δείξω την Ελληνίδα που πολεμάει και αυτή θα κυκλοφορήσει σε όλα τα περιοδικά και στις εφημερίδες.
Τιτίκα Γκλεντή – Παναγιωτίδου: Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία – σύμβολο του αντάρτικου

Ωχ, η καρδιά μας άρχισε να χτυπάει. Όλες το ομολόγησαν και εγώ το ομολογώ. Γιατί η κάθε μία ήθελε αυτή να είναι το πρόσωπο που θα διαλέξει. Αγωνία.

Νομίζω ότι δεν θα είχα τόση αγωνία αν ήταν να κυριεύσω ένα εχθρικό λόφο, που συνήθως κάνουν, και υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, γιατί εκεί ήταν άλλο το θάρρος, άλλο να λες θέλω να βγω πρώτη, να προχωρήσω μπροστά. Εδώ ήταν κάτι άλλο.

Και ξαφνικά ανακοινώνει το όνομά μου. Οι άλλες στην άκρη και έβγαζε εμένα φωτογραφίες. Μία εδώ, μια εκεί, όπως είπα, ανφάς, προφίλ, έτσι, έτσι, έτσι.

Πολλές φωτογραφίες, εκ των οποίων η μία έγινε και γραμματόσημο της εθνικής αντίστασης το 1981 ή 1982, το 1982 μάλλον, γιατί το 1981 Οκτώβρη είχε βγει, με εντολή του Προέδρου μας, του Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί εγώ ανήκω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., θέλω δεν θέλω θα το πω.