Έκτακτη κρατική ενίσχυση και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους ζητά το Οροπέδιο Λασιθίου

Την έγκριση χορήγησης στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας («De Minimis”) για το σύνολο της περιοχής του, όπως περιγράφεται στην απόφαση κήρυξης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης.

Ο Δήμαρχος παράλληλα θέτει στον Υπουργό την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της αποζημίωσης κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρα άνω των 650 μέτρων καθώς αποκλείονται όλοι οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, (στην περιοχή το ελάχιστο υψόμετροδραστηριοποίησης των κτηνοτρόφων είναι τα 800 μέτρα).

«Θεωρούμε ότι ο Δήμος μας ο ορεινότερος Δήμος της Κρήτης, θα πρέπει να ενταχθεί στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες και να λάβει αποζημιώσεις αντίστοιχες με το Ρέθυμνο και τα Χανιά, λαμβάνοντας υπόψη πως ο Δήμος μας επλήγει πολλαπλώς και συνεχιζόμενα, από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2019 με ακραία καιρικά φαινόμενα, σφοδρές χιονοπτώσεις και πρωτοφανείς βροχοπτώσεις.Ευελπιστούμε ότι θα υποστηρίξετε εμπράκτως το δίκαιο αίτημα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και θα διασφαλίσετε την ισονομία και ισορροπία του ευαίσθητου πρωτογενή τομέα της Κρήτης» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τον Υπουργό ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται:

«Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου κηρύχθηκε πρόσφατα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκηςπολιτικής προστασίας με την με αρ.πρωτ.:2799/9-4-2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Ταφύλλη,λόγω των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων που έπληξαν το σύνολο της περιοχής του Δήμου.
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε δημόσιες υποδομές, οικίες, επιχειρήσεις ενώ τεράστιες είναι οι ζημιέςκαι στονπρωτογενή τομέα(γεωργία – κτηνοτροφία)σε καλλιέργειες, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο, υπόστεγα, άλλες πάγιες υποδομές, περιφράξεις, κλπ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι καταστροφές που προκλήθηκαν, λόγω κατολισθήσεων-καθιζήσεων, σε αγροτεμάχια, στο αγροτικό οδικό δίκτυο καθώς και σε άλλες υποδομές, από τις πρωτοφανής θεομηνίες καθότιτο ελάχιστο υψόμετρο του Δήμου μας είναι τα 800 μέτρα.
Οι υπηρεσίες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου προβαίνουν από την πρώτη ημέρα,στην αναλυτική καταγραφή των ζημιών και στον προγραμματισμό των απαιτούμενων επεμβάσεων για την αποκατάσταση, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και υπηρεσίες (Περιφέρεια Κρήτης, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Λασιθίου, κτηνοτροφικό, αγροτικό σύλλογο κλπ) ενώ διαπιστώνεται καθημερινά ότι η έκταση των καταστροφών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές, εκτιμήσεις.

Με δεδομένα ότι :
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (με ισχύ έως 7 Οκτωβρίου 2019).
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου είναι ο κατ’ εξοχήν ορεινότερος Δήμος της Κρήτης με ελάχιστο υψόμετρο 800 και μέγιστο 2.148 μέτρα.
Βάσει των επίσημων στοιχείων του αγροτικού συνεταιρισμού οροπεδίου Λασιθίουπροκύπτουν τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία για τις απώλειες στην παραγωγή των γεωργών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας:

Επιπλέον οι ζωοτροφές για το ίδιο διάστημα έχουν ποσοτική αύξηση κατά 30% λόγω των πρωτοφανών πλημμυρών που δεν επιτρέπουν την βόσκηση, ενώ ειδικά για τον μήνα Απρίλιο το 2018 ενώ είχαμε παραγωγή γάλακτος 240 τόνους, φέτος έχουμε μόλις 120.

Σχετικά με την γεωργία από το σύνολο της καλλιεργήσιμης έκτασης των 18.000 στρεμμάτων και ενώ πέρυσι για το ίδιο διάστημα είχε φυτευθεί το 95% αυτών, φέτος έχει φυτευθεί μόλις το 5%. Επίσης οι φετινές καλλιέργειες πρόκειται να είναι κατά πολύ μειωμένες λόγω της πλημμύρας και τα προϊόντα θα παραχθούν μετά το τέλος Αυγούστου με αποτέλεσμα να χαθεί και εμπορικά η φετινή περίοδος για τους παραγωγούς.
Παρακαλούμε όπως κάνετε αποδεκτό το αίτημα μας σχετικά με:

Την έγκριση χορήγησης στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας («De Minimis”) για το σύνολο της περιοχής του, όπως περιγράφεται στην απόφαση κήρυξης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Τονίζουμε επίσης την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της αποζημίωσης κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρα άνω των 650 μέτρων καθότι αποκλείονται όλοι οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, ο οποίος έχει ελάχιστο υψόμετρο τα 800 μέτρα.
Θεωρούμε ότι ο Δήμος μαςο ορεινότερος Δήμος της Κρήτης, θα πρέπει να ενταχθεί στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες και να λάβει αποζημιώσεις αντίστοιχες με το Ρέθυμνο και τα Χανιά, λαμβάνοντας υπόψη πως ο Δήμος μας επλήγει πολλαπλώς και συνεχιζόμενα,από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2019με ακραία καιρικά φαινόμενα, σφοδρές χιονοπτώσεις και πρωτοφανείς βροχοπτώσεις.
Ευελπιστούμε ότι θα υποστηρίξετε εμπράκτως το δίκαιο αίτημα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίουκαι θα διασφαλίσετε την ισονομία και ισορροπία του ευαίσθητου πρωτογενή τομέα της Κρήτης.
Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για οποαδήποτε διευκρίνιση και παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.