Όλα τα Νέα

Ελλάδα : Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Ελαφόνησο

230

Οι ισχυροί άνεμοι που περιστασιακά φτάνουν έως και τα εννέα μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής στη μεγάλη προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στην Ελαφόνησο.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν εκ νέου, καθώς η πυρκαγιά έχει αναζωπυρωθεί από το πρωί.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η κινητοποίηση είναι μεγάλη, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυξήθηκαν στους 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, ενώ επίσης επιχειρούν 2 αεροσκάφη «Καναντέρ» και 2 «Πεζετέλ» και πέντε ελικόπτερα.

Για τον συντονισμό των δυνάμεων από αέρος υπάρχει ένα ελικόπτερο, ενώ το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν ένα ελικόπτερο του στρατού και δύο μηχανήματα έργου, 4 οχήματα ΟΤΑ και μία υδροφόρα.Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο, κυρίως, των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν υπάρχει απειλή για ανθρώπους ή κατοικίες, ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία πως, εφόσον βοηθήσει ο καιρός, η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Από τη νύχτα υπήρχε φόβος για αναζωπύρωση και είχαν ενταθεί οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ενώ είχε ζητηθεί από το Λιμενικό να φροντίσει να υπάρχει μόνιμα φεριμπότ στο νησί, για την περίπτωση που χρειαζόταν να απομακρυνθούν αυτοκίνητα.

Αυτό δεν χρειάστηκε, αλλά το πρωί λόγω των ισχυρών ανέμων έγινε αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής και αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά. Για το λόγο αυτό εκκενώθηκαν προληπτικά ο οικισμός Παναγιά και το κάμπινγκ στο Σίμο, όπου όμως δεν έφτασε η φωτιά, αλλά λόγω του καπνού ήταν δύσκολη η παραμονή των παραθεριστών.

Ο οικισμός της Παναγιάς και η περιοχή του Σίμου έχουν εκκενωθεί προληπτικά στην Ελαφόνησο λόγω της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς, ενώ όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός. Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική.

Μέτωπα σε Ηλεία, Πρέσπες και Κιλκίς
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής υπάρχουν ενεργά μέτωπα στη Βάρδα Ηλείας, στο Βροντερό Πρεσπών και στην περιοχή Αργυρούπολης Κιλκίς.Πηγή εφημερίδα των συντακτών