Ελλάδα:Περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Εύβοια

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας. Νωρίς το απόγευμα περιόδευσε στο Μπούρτζι και αργότερα επισκέφθηκε τα Πολιτικά και τα Ψαχνά.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μπούρτζι, με φορείς και κατοίκους της περιοχής ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθύνθηκε στους κατοίκους λέγοντας πως: «Θα προτιμούσα πρώτα να ακούσω εσάς τους ίδιους, έτσι ώστε από κοινού να καθορίσουμε ορισμένα ζητήματα, αιτήματα και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να παρέμβουμε, να πιέσουμε την κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό, την περιφέρεια, το δήμο, έτσι ώστε πιο αποτελεσματικά να δουλέψουν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών, των αποζημιώσεων των κατοίκων που έχασαν τις περιουσίες τους και όχι μόνο, έχασαν τους ανθρώπους τους. Και να ξεκινήσουν ουσιαστικά αυτό που δε γίνεται πάρα πολλά χρόνια τώρα και γι’ αυτό την πληρώνει κάθε χρόνο με πιο οξύ και οδυνηρό τρόπο, η Εύβοια, οι απαραίτητες υποδομές, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής προστασίας, όλα αυτά που είναι απαραίτητα έτσι ώστε να μην έχουμε κάθε χρόνο θύματα, καταστροφές περιουσιών, σπιτιών των ανθρώπων που τα έφτιαξαν με χίλιους κόπους.

Να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: πως το ΚΚΕ συνεχώς βρίσκεται μπροστά σ’ αυτά τα προβλήματα με αυτές τις μικρές δυνάμεις που διαθέτει, συνεχώς παλεύουμε και πιέζουμε στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων. Θα θυμάστε όλοι ότι μόλις πριν ένα χρόνο, απ’ τα Ψαχνά, είχαμε μιλήσει και είχαμε προειδοποιήσει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές πως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα και δε γίνουν ουσιαστικά έργα υποδομών θα πληρώσουμε με θύματα και καινούργιες καταστροφές. Και πριν περάσει ένας χρόνος βλέπουμε αυτή τη νέα καταστροφή, αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Οι κυβερνώντες όπως και η περιφέρεια και οι δήμοι της περιοχής δεν έχουν δικαίωμα να λένε ότι έκαναν κάποια έργα, έχουν τις δικές τους ευθύνες. Δε λύνονται τα προβλήματα με κάποιους σάκους δίπλα στα ρέματα και τα ποτάμια ούτε με κάποια διάνοιξη, διαπλάτυνση της κοίτης των ποταμών ή των ρεμάτων. Όλα βέβαια βοηθούν αλλά δε λύνουν το ουσιαστικό πρόβλημα και απόδειξη είναι η καταστροφή, η τραγωδία αυτή που ζήσαμε και εδώ και στην ευρύτερη περιοχή. Άρα λοιπόν χρειάζονται γενναία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο 100% των ζημιών

Χρειάζονται πρώτα απ’ όλα, άμεσα, τα ζητήματα των αποζημιώσεων, της επιχορήγησης, της χρηματοδότησης όλων των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και στο 100%. Και όχι να γίνεται αυτό το αλισβερίσι και με μικροκομματικά κριτήρια το κάθε κόμμα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, να λένε “βάλε τόσο, βάλε τόσο” και να γίνεται διαπραγμάτευση λίγο παραπάνω, λίγο παρακάτω στα ψίχουλα που είναι να δώσουν. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση του 100% των αποζημιώσεων και για όλους τους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δεν έχει να κάνει με το αν ο κάποιος έχει εδώ ή όχι την πρώτη κατοικία, ουσιαστικά αυτό το σπίτι που έφτιαξε κάποιος με χίλιους κόπους για να έρχεται το καλοκαίρι ή είναι το πατρικό ή το χρησιμοποιεί έρχεται το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, τα Σαββατοκύριακα και ουσιαστικά λειτουργεί ως πρώτη κατοικία. Δεν επιτρέπεται τον 21ο αιώνα να μιλάμε για πρώτη κατοικία και όποιος έχει ένα σπιτάκι στο χωριό του να θεωρείται πλούσιος. Μιλάμε για ανθρώπους βιοπαλαιστές άρα λοιπόν, το θέμα δεν είναι να αποζημιωθούν μόνο αυτοί που έχουν καταστροφές στην πρώτη τους κατοικία, αλλά όλοι χωρίς εξαίρεση. Όλες αυτές οι απαλλαγές, οι διευκολύνσεις που ανακοίνωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρατούν μόνο ένα 6μηνο. Δηλαδή, μετά από 6 μήνες ο κόσμος θα έχει να πληρώσει και τους φόρους και τη δόση που τον κυνηγούν από παντού;

Για τις ευθύνες του κράτους, των κυβερνήσεων και της ΕΕ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολιάζοντας τα περί ακραίων φαινομένων τόνισε πως: αυτή είναι η κοινωνία των εκμεταλλευτών, είναι η κοινωνία του καπιταλιστικού κέρδους και μη μας μιλάνε για ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά πάντα υπήρχαν, πάντα θα υπάρχει η έντονη βροχή, η πλημμύρα, οι αστραπές και οι καταιγίδες. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη, αντιπλημμυρική θωράκιση έτσι ώστε να προστατεύεται η περιουσία του κόσμου. Αν είχαν φτιαχτεί οι κοίτες των ποταμών, τα γεφύρια, οι δρόμοι, αν γίνονταν τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα και μια σειρά τέτοια έργα δε θα θρηνούσαμε θύματα, θα προστατεύονταν η ζωή και η περιουσία των ανθρώπων των λαϊκών οικογενειών. Άρα λοιπόν το ζήτημα της ατομικής ευθύνης δεν είναι αυτό που μας λένε. Για τον κορωνοϊο το ρίχνουν στην ατομική ευθύνη και δεν κοιτάνε τις ελλείψεις των γιατρών, των νοσηλευτών, των υποδομών. Ατομική ευθύνη μας λένε και για τις πλημμύρες, για τις πυρκαγιές, η κρατική ευθύνη που είναι; Ο κάθε άνθρωπος ατομικά κάνει ότι είναι δυνατόν, βλέπαμε πριν με τα λάστιχα προσπαθούσαν οι άνθρωποι να καθαρίσουν ότι μπορούσαν όμως αυτά πρέπει να τα αναλάβουν συνεργεία των δήμων, της Περιφέρειας -που δεν υπάρχουν βέβαια υποδομές- αλλά και γι’ αυτό χρειάζονται χρήματα, να πάρουν και τα μηχανήματα και τους ανθρώπους. Τόσοι άνεργοι είναι που μπορούν να επανδρώσουν αυτές τις υπηρεσίες για να μπορέσουν να βοηθήσουν τη λαϊκή οικογένεια, τους κατοίκους.

Εμείς θα τα παλέψουμε αυτά τα ζητήματα μ’ αυτή τη δύναμη που έχουμε και στη βουλή και στην ευρωβουλή, κάναμε παρέμβαση στην Κομισιόν, γιατί όπως ξέρετε η ΕΕ που το παίζει αθώα και οι κυβερνώντες λένε πως είναι ο “παράδεισος” που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα και θα μας προσφέρει ασφάλεια, είναι αυτή που εμποδίζει χρηματοδοτήσεις απ’ τους προϋπολογισμούς για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για έργα αντισεισμικής θωράκισης, για αντιπυρικά έργα κ.λπ.
Άρα, πρέπει όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε, να βγούμε στους δρόμους του αγώνα. Το ΚΚΕ θα είναι μπροστά, δε λύνονται όλα τα προβλήματα μόνο με μια ερώτηση στη βουλή, με μια πίεση στην κυβέρνηση. Εκεί είναι το πρόβλημα και σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Βεβαίως, όλα αυτά τα θέματα θέλουν και άλλες πολιτικές επιλογές απ’ τους ίδιους τους κατοίκους. Δεν είναι της ώρας να το αναλύσουμε αυτό, αλλά είναι της ώρας να το συζητήσετε εσείς μεταξύ σας και να δείτε τι επιλογές κάνουμε κάθε φορά. Γιατί την προηγούμενη περίοδο ο καθένας έλεγε “φταίει ο προηγούμενος” . Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που όντως φταίει, που κυβέρνησε πέντε χρόνια και δεν έλυσε τα προβλήματα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πέρσι το καλοκαίρι έλεγε πως έφταιγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πάει λέγοντας. Δηλαδή, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον. Και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει “έχω τις λιγότερες ευθύνες γιατί ήμουν κυβέρνηση μόνο 5 χρόνια”. Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πάνω απ’ τα μισά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ήταν υπουργοί που κυβέρνησαν είτε παρεϊτσα με τη ΝΔ είτε μόνοι τους ως ΠΑΣΟΚ. Άρα λοιπόν μη μας λένε ότι δεν έχουν ευθύνες. Όλοι τους έχουν ευθύνες γιατί τέτοια είναι η πολιτική τους την οποία έχουν αποδεχθεί και υλοποιούν, δηλαδή την πολιτική που έχει στο επίκεντρό της τα συμφέροντα των λίγων, του κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών και βεβαίως των συμμάχων τους διεθνώς. Είτε είναι η ΕΕ, είτε είναι η Αμερικανοί, είτε το ΝΑΤΟ είτε όλοι οι υπόλοιποι. Εκεί είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. Τώρα έχετε άλλες άμεσες προτεραιότητες, αλλά όταν αυτές τελειώσουν και ξεχαστούν, σβήσουν και τα φώτα της δημοσιότητας δεν πρέπει να ξεχαστούμε. Αυτά τα θέματα πρέπει συνεχώς να τα βάζουμε στο επίκεντρο και για τις πολιτικές επιλογές που κάνουμε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας πως θα κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας, ότι είναι δυνατό για να πιέσουμε στην κατεύθυνση για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις, να γίνουν τα έργα υποδομής και βεβαίως με τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση όλων να περάσουμε κι αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να πάμε μπροστά, μόνο μπροστά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.