Έναρξη λειτουργίας για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νεοσύστατο Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής Υπουργός Κώστας Φωτάκης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων αλλά και πανεπιστημιακοί καθηγητές που είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν στο ΤΕΙ Κρήτης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος:

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το 24ο Πανεπιστήμιο της χώρας, ιδρύθηκε με το νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/ τ. Α/ 7-5-2019). Το νεοσύστατο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο φέρει μια ιστορία περίπου 40 ετών, αυτήν του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης), το οποίο έπαψε πλέον να υφίσταται.

Τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το Διοικητικό Προσωπικό, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων που υπηρέτησαν το Ίδρυμα στην προγενέστερη μορφή του, από όλες τις θέσεις, κατέβαλαν συστηματική προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Εργάστηκαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με το βλέμμα στραμμένο στην πρόοδο και την εξέλιξη, με σύμπνοια και ομόνοια, αλληλεπιδρώντας αδιάκοπα με τον παραγωγικό ιστό της Κρήτης και της χώρας, με τις τοπικές κοινωνίες καθώς και με τα άλλα ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού.

Εξαιρετικά σημαντικός ήταν και παραμένει ο ρόλος των χιλιάδων αποφοίτων του ΤΕΙ Κρήτης στην εδραίωση του Ιδρύματος στην κοινωνία, τους παραγωγικούς τομείς και την επιστημονική κοινότητα (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), ως σημαντικού φορέα παροχής ανώτατης εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη μιας σειράς δράσεων εξωστρέφειας και νέας γνωριμίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με την τοπική κοινωνία της Κρήτης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης που λειτουργούν Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος, ο Σύλλογος Εκτάκτου ακαδημαϊκού προσωπικού ΤΕΙ Κρήτης σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα ήρθε στο Ίδρυμα μας ο Υπουργός κ. Γαβρογλου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση σε μια προεκλογική φιέστα, αυτή των εγκαινίων του νέου «Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου».

Από τις διθυραμβικές ομιλίες του, δεν άκουσε κανείς ότι το έκτακτο προσωπικό του Ιδρύματος που σε κάποια από τα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης ξεπερνάει το 60% του προσωπικού τους, μένει στον αέρα. Αφήνοντας έτσι ολόκληρα τμήματα και υπηρεσίες του ΤΕΙ με ελάχιστο προσωπικό.

Αλήθεια μπορεί ο υπουργός και η κυβέρνηση του να δεσμευτούν ότι:

• Στο νέο πανεπιστήμιο θα πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι του κάθε μήνα, χωρίς καθυστερήσεις; Ότι στο νέο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσουν να δουλεύουν όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους δουλειάς τους.

• Αλήθεια μπορεί να δεσμευτεί για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το έκτακτο προσωπικό, ανεξάρτητα του είδους της σύμβασης;

• Να δεσμευτεί για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να στηριχτεί το νέο Πανεπιστήμιο σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή;

• Να δεσμευτεί ότι στα υπό κατάργηση και συγχώνευση τμήματα δεν θα τη πληρώσουν οι φοιτητές τους και οι εργαζόμενοι τους, με νέα εμπόδια στις σπουδές τους για τους μεν και απολύσεις για τους δε;

Ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να δεσμευτούν ή ακόμα περισσότερο αν κάτι ψελλίσουν αυτά θα είναι λόγια του αέρα. Γιατί όπως και οι ίδιοι το ομολογούν η μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο βήμα για την συγχώνευση των τριών Ανώτατων Ιδρυμάτων της Κρήτης σε ένα. Δηλαδή εξυπηρετεί το στόχο της συρρίκνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης άρα την κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων και σχολών με αντίστοιχη συρρίκνωση του προσωπικού των ιδρυμάτων.
Άλλωστε αν όλα τα παραπάνω ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τότε θα φρόντιζε να τα ρυθμίσει στην νομοθετική της πρόταση για το νέο πανεπιστήμιο. Όμως αυτά τα θέματα που αφορούν τις αγωνίες των ανθρώπων του ιδρύματος δεν είχαν θέσει στα κυβερνητικά κείμενα.

Το Έκτακτο Προσωπικό του Ιδρύματος διεκδικεί:
1)Την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του σημερινού έκτακτου και μόνιμου προσωπικού στο νέο Πανεπιστήμιο χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους.

2) Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με νόμο. Συμβάσεις ετήσιες χωρίς μείωση των μισθολογικών όρων από εξάμηνο σε εξάμηνο.

3)Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με όλα τα δικαιώματα του μόνιμου εκπαιδευτικού/διοικητικού/τεχνικού προσωπικού καθώς καλύπτουμε μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος. Άνοιγμα θέσεων Ειδικού Επιστημονικού́ Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού(Ε.ΔΙ.Π,) και Ειδικού́ Τεχνικού́ Εργαστηριακού Προσωπικού́ (Ε.Τ.Ε.Π.) για την στελέχωση των τμημάτων και των εργαστηρίων, με αυξήσεις στου μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

4) Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το νέο πανεπιστήμιο και συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις (αναβάθμιση εξοπλισμού, έρευνας, εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναβάθμιση των παροχών του Ιδρύματος όπως σίτιση, στέγαση κ.α.)».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.