Όλα τα Νέα

Εντάσεις στο 9ωρο Δημ. Συμβούλιο για την ΚΕΔΗΡ

240

9 ώρες διήρκησε το πολυαναμενόμενο δημοτικό συμβούλιο για τα οικονομικά της ΚΕΔΗΡ.

Ο τακτικός ορκωτός λογιστής Γιώργος Αστρινάκης, ήταν πάλι απών, γεγονός που δημιούργησε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα από το ξεκίνημα. Με επιστολή του ενημέρωσε ότι είναι διατεθιμένος να παρευρεθεί σε διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΗΡ, και αν οι επικεφαλής των παρατάξεων θέλουν να ενημερωθούν μπορούν να παρευρεθούν εκεί.

Η ορκωτή λογίστρια, Μαρίνα Χρυσανθοπούλου μίλησε ξανά για το γεγονός ότι το έλλειμμα που διαπίστωσε η ίδια ήταν τα 26 χιλιάδες ευρώ για τις εγγραφές για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και τις προσαυξήσεις τους των 10 χιλιάδες ευρώ περίπου. Επίσης ανέφερε το γνωστό σημείο ότι η ΚΕΔΗΡ αποκατέστησε την πληρωμή. Για τα 318 χιλιάδες ευρώ που αναφέρονται ως εξωτραπεζικό ταμείο, η ίδια είπε πως όταν ολοκλήρωσε το πόρισμά της τα χρήματα βρίσκονταν στους λογαριασμούς της ΚΕΔΗΡ. Τα οποία χρήματα όμως όπως έχει αποδειχθεί κατατέθηκαν στο τραπεζικό ταμείο της ΚΕΔΗΡ λίγες μέρες πριν το πόρισμα του τακτικού ελέγχου τον Νοέμβριο του 2017. Παράλληλα επανέλαβε το ότι «μέχρι το ’16 κρυβόταν το ταμείο, γίνονταν ισολογισμοί με ψεύτικο ταμείο»!

Ο ορκωτός λογιστής Γιώργος Νίκου δέχθηκε πυρά από τη συμπολίτευση, αφού υποστήριξαν ότι παρέδωσε ένα πόρισμα που δεν καταλήγει σε συμπέρασμα, ενώ παρόλο που ο ίδιος δηλώνει πως δεν είχε λάβει τα κατάλληλα παραστατικά που να δικαιολογούν πληρωμές, από την αντίθετη πλευρά υποστηρίχθηκε πως οτιδήποτε ζητήθηκε του είχε παραδοθεί.

Οι τοποθετήσεις

Ο Γιώργης Μαρινάκης, φανερά ενοχλημένος από το πόρισμα του κ. Νίκου αλλά και από τη στάση της αντιπολίτευσης, δήλωσε:

«Το πρόβλημα της ΚΕΔΗΡ ξεκίνησε από τη ΔΑΝΕΡ. Πάτε να βγάλετε ανόητους τους ανθρώπους που πέσανε με τα μούτρα στη δουλειά, που πράγματι έκαναν λάθη, που πράγματι εξ αγνοίας την πάτησαν. Κατάχρηση εμπιστοσύνης έγινε από συγκεκριμένο πρόσωπο και κατά του διευθυντή και κατά των πολιτικών του προϊσταμένων.

Και ποιος είναι αυτός; Δεν είναι ο λογιστής του επιμελητηρίου μας; Δεν είναι ο λογιστής της κοινωφελούς Αμαρίου; Δεν είναι ο λογιστής εκατοντάδων επιχειρήσεων στο Ρέθυμνο; Δεν είναι ο εθελοντής, o συγχορευτής σας, ο συνεθελοντής όλων μας; Γιατί ξαφνικά βρήκαμε όλοι έναν άνθρωποι που θέλουμε να τον βάψουμε μαύρο.

Επειδή εκ πεποιθήσεως θέλω να βλέπω τους ανθρώπους με επιείκεια, ακόμα και όταν πέφτουν σε λάθη, αρκεί τα λάθη να μην είναι ζημιογόνα για το κοινωνικό σύνολο. Για εμάς το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαχειριστούμε είναι το δημόσιο συμφέρον και αυτό πρέπει να το κάνουμε με τρόπο αποτελεσματικό. Είμαι του δόγματος ότι προτιμώ μία αμφιλεγόμενη συμπεριφορά που μπορεί να είναι και ποινικά κολάσιμη να διαλάθει, από το να πάρω στο κεφάλι μου 11-12 ανθρώπους, συμπολίτευσης, αντιπολίτευσης και κοινωνίας, που σήμερα κινδυνεύουν από τους διοικητικούς καταλογισμούς. Γιατί κανείς από αυτούς δεν κινδυνεύει από τον εισαγγελέα. Και δόξα τω θεώ που ήρθε η Grant Thornton και απέκρουσε ένα σκουπίδι, που επιχειρήθηκε να αποτελέσει τάχα πόρισμα ελέγχου.

Είναι δυνατόν να συγκρίνουμε έναν όγκο 800 σελίδων με ένα χαρτογράφημα 52 σελίδων με 5-6 αοριστίες;

Εμείς σας λέγαμε ότι αυτός ο έλεγχος θα βγάλει έτοιμη δουλειά για καταλογισμούς επί αθώων. Γιατί τον υπαίτιο δεν τον λυπάμαι. Λυπάμαι όλους εκείνους που συμπαρασύρει, γιατί τάχα μου δεν άσκησαν την εποπτεία, δεν διάβασαν τα ψιλά γράμματα του κανονισμού, ξέχασαν να κάνουν κάτι που δεν ήξεραν και άντε να σύρονται επί χρόνια.
Κανείς ποτέ πριν το 2016 δεν είχε πει να μπει ορκωτός.

Ο Δήμος είναι η ΚΕΔΗΡ; Ποιο είναι το μεγάλο σύστημα; Ο δήμος. Έχει τέτοια θέματα; Η ΔΕΥΑΡ και το Λιμενικό γιατί δεν έχουν τέτοια θέματα; Γιατί έχουν ορκωτό. Εδώ προφανώς διέλαθε.

Στις 31-12-2015 που έγινε καταμέτρηση του ταμείου δεν υπήρχε έλλειμμα. Η εγγραφή αυτή η παράξενη είναι στις 31-12-2016. Είναι πράγματι μια αφελής εγγραφή, γιατί εμφανίζει ότι τάχα έδωσε τους φόρους ενός προσώπου στην εφορία. Όλοι κάνουμε τους έξυπνους, αλλά θα έρθει η ώρα που θα πάει ο ταμίας να απολογηθεί και να μη δω όλους εκείνους που έγιναν πολέμιοί του, να είναι επιεικείς.

Δεν αρκεί να λες ότι το χρήμα δεν ήταν στην τράπεζα. Είχε πρόθεση ιδιοποίησης; Αυτό θέλει η υπεξαίρεση. Δεν αρκεί η φυσική πράξη ότι το ποτήρι το πήρα. Για να το κάνω δικό μου; Ή για να το γυρίσω πίσω. Αυτό που έγινε προφανώς είναι ακαταστασία και αταξία, αλλά όταν φτάσει η ώρα του ποινικού δικαστή, θα δούμε τι θα γίνει.

Εγώ αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για ό,τι δεν έκαναν καλά οι συνεργάτες και οι υπάλληλοί μου. Άλλωστε το έχω συνηθίσει. Αυτή η πόλη που έχει μεταμορφωθεί και αυτό το ταμείο που έγινε από ολόμαυρο ολόασπρο δεν έγιναν από μένα. Έγιναν από τις θείες δυνάμεις. Ούτε από τους συνεργάτες μου έγινε. Εγώ είμαι εδώ για τα κακά. Αλλά θέλω περισσότερη εντιμότητα και καλύτερη μνήμη.

Έχω μάθει να μην παίζω με υπολήψεις ανθρώπων. Επίσης δεν διακινδυνεύω, προκειμένου να πλήξω ένα ερίφιο, να μαυρίσω 10 αμνούς. Γιατί αυτό είναι η προκείμενη υπόθεση, γιατί δυστυχώς η περιπέτεια δεν θα είναι στον εισαγγελέα για κανέναν παριστάμενο τόσο μεγάλη, θα είναι όμως στο θέμα της διοίκησης, όπου τώρα καταλογίζουν με το παραμικρό.

Προφανώς δε μεταφέρω την ευθύνη κανενός, όμως θα έπρεπε να νιώσουμε όλοι συνυπεύθυνοι, γιατί δεν πέρασε από κανενός το μυαλό. Έχετε την εντύπωση ότι θα καθόμουν ακόμα απέναντι από τον Γύπαρη αν είχα την παραμικρή ιδέα ότι μπορεί να είχε γνώση ότι θα είχε γίνει τσαπατσουλιά στο ταμείο της επιχείρησης; Αλλά ότι ήξερε ότι ο ταμίας δεν ήταν συνεπής είναι φανερό. Αλλά είχε κερδίσει την επιείκεια λόγω των προηγούμενων 16 χρόνων. Εγώ δεν αθωώνω κανέναν. Κανένα σύστημα του δήμου δεν λειτουργεί εκτός ορκωτών, ήταν μόνο η ΚΕΔΗΡ από άγνοια. Έχουμε πλέον μία αφετηρία ενός εξαιρετικού ελέγχου».

Ο Θοδωρής Νίνος, κάνοντας λόγο για μπάχαλο, απορημένος από την αδιαφορία, όπως είπε,της συμπολίτευσης για τα σημαντικά θέματα που προέκυψαν,τόνισε: «Το σίγουρο είναι ότι ήμασταν και είμαστε ακόμα σε ένα οργανωτικό και διαχειριστικό μπάχαλο. Παρατηρήσαμε μια παράσταση καλά προετοιμασμένη με κακό αποτέλεσμα αποδόμησης ενός πορίσματος. Παρατηρήσαμε ότι οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης δεν είχαν καμιά απορία για ευρήματα-πορίσματα της κ. Χρυσανθοπούλου και μου κάνει πραγματικά εντύπωση πώς δεν σας έχουν γεννηθεί απορίες για ευρήματα, για οικονομική διαχείριση, λογοδοσία κ.α.

Μου προκαλεί έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείτε -με λεκτικές στρεβλώσεις- να ξεπεράσετε κάτι που είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο. Αναφέρει η κ. Χρυσανθοπούλου ότι: «σαν αποτέλεσμα το άτομο αυτό φέρεται να διατήρησε εκτός τραπεζικών λογαριασμών της επιχείρησης για ένα διάστημα σημαντικά ποσά από τα διαθέσιμα τής επιχείρησης εις χείρας του, τα οποία όμως καταρχήν κατέθεσε κατά τη διάρκεια του τακτικού έλεγχου. Δεν σας δημιουργήθηκε καμία απορία –προφανώς γιατί η κύρια ομάδα που ανέλαβε το φορτίο της σημερινής παράστασης συμμετείχε. Σκορδίλης, Σπανουδάκης, Μπιρλιράκη, Μαρινάκης, ήταν η ομάδα που διαχειρίστηκε από την αρχή αυτήν την ιδιοποίηση χρημάτων του ταμείου της ΚΕΔΗΡ, καθώς και τον τρόπο της συγκάλυψης.

Πραγματικά, δόθηκε μια πραγματική παράσταση υψηλού επίπεδου όπου η “Νέα Αντίληψη” αναλώθηκε στις διαφορές και στη σύγκριση των δύο πορισμάτων αλλά καμιά απολύτως αναφορά δεν έκανε ούτε ο κ. Σπανουδάκης ούτε ο κ. Σκορδίλης και όλοι όσοι πήραν τον λόγο σε αυτά στα οποία συγκλίνουν τα δύο πορίσματα. Καμιά αναφορά δεν έγινε στους διπλούς ισολογισμούς από τους συμβούλους της συμπολίτευσης σαν να ’ναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Βέβαια, ο επικεφαλής τους και δήμαρχος Ρεθύμνης είχε πει ότι αυτοί οι ισολογισμοί δεν είχαν καμιά αξία. Σήμερα, αποδείχτηκε ότι είχαν αξία. Παραπληροφορούσαν ένα ολόκληρο σύστημα.

Και στην πορεία θα αποδείξω ότι η ευθύνη η πολιτική είναι τεράστια δική σας γιατί οφείλατε να αναζητήσετε αυτούς τους ισολογισμούς γιατί δεν μπορούσε να λειτουργεί αυτό το σύστημα. Είστε ο γκουρού της αυτοδιοίκησης του τόπου μας, δεν μπορεί και δεν δέχομαι ότι δεν γνωρίζατε ό,τι γίνονταν ισολογισμοί για να συνεχίζεται η τροφοδότηση του «παιδιού μας» κάθε χρόνο πλουσιοπάροχα με 1.250 χιλιάδες ευρώ. Καμιά απολύτως αναφορά δεν έγινε στους ψευδείς ισολογισμούς που έστελνε η ΚΕΔΗΡ που ενέκρινε το ΔΣ της ΚΕΔΗΡ, τους εγκρίναμε στο δημοτικό συμβούλιο.

Ψευδέστατοι είναι οι προϋπολογισμοί. Σας τα γράφει η Χρυσανθοπούλου. Τον πρώτο χρόνο μάς κρύψατε 133 χιλιάδες, τον δεύτερο 205 χιλιάδες, τον τρίτο 480 χιλιαδες. Γεγονότα είναι, τα γράφει. Δεν μπορείτε να κλείνετε τα μάτια και να σφυρίζετε αδιάφορα. Ακόμα και σήμερα. Καμιά αναφορά στην ιδιοποίηση του ταμείου, των ταμειακών διαθεσίμων.

Προκύπτει ξεκάθαρα η ιδιοποίηση στο ίδιο πόρισμα που μάλλον σας άφησε απίστευτα αδιάφορους.Δεν λείπει ούτε ένα ευρώ; Μας δουλεύετε; Ψαρωμένα παιδάκια νομίζετε ότι είμαστε; Δεν τα είδατε; Δεν σας έκανε εντύπωση; Δεν σας δημιουργήθηκε απορία; Τι τα πήρε να τα κάνει ο άνθρωπος; Το πιο ωραίο, η τελευταία μεταφορά από τον λογαριασμό της ΚΕΔΗΡ στον λογαριασμό του στις 20-9-17. Απύθμενο θράσος. Με τον ορκωτό μέσα 7 μήνες. Και θέλετε να πείτε ότι δεν το ξέρατε; Κάνατε καμιά αναφορά στο διοικητικό μπάχαλο; Όχι όλα τα βρήκατε τέλεια. Δεν σας έκανε καμία αίσθηση ότι δεν κάνατε απολογισμούς. Λογοδοσία. Ξένη λέξη, μακρινή.

Καμία αναφορά δεν κάνατε στην αδράνεια της προέδρου και του αντιπροέδρου για την αντικατάσταση του ταμία στις 14 Μαΐου του 18. Αφήσατε τον ταμία να υπογράφει εντάλματα -στην ουσία να δίνει λεφτά μέχρι τις 14 Μάη του ’18 και είστε τόσο μπερδεμένοι που τον αλλάξατε με απόφαση προέδρου τον Μάρτη του 18. Συνέχισε να υπογράφει εντάλματα με την κ. πρόεδρο, ενώ δεν είχε ιδιότητα ταμία και επανέρχεστε στις 14-5 και τον ξηλώνετε και βάζετε την κ. Μαρή. Καμιά αναφορά δεν είδα να κάνετε. Σήμερα υπάρχει έλλειμμα; Υπάρχει. Υπήρχε φωτογραφικά την 1-10-17 έλλειμμα άνω των 300.000 ευρώ; Υπήρχε. Τα γυρίσατε πίσω με έναν αγώνα που κράτησε 8 μήνες -δεν νομίζω κανένας να πιστεύει ότι ο Αστρινάκης έκανε έλεγχο 8 μήνες- τιμολόγια κόβατε, συμμάζεμα λογιστικής αταξίας κάνατε, τα πάτε μόνοι σας 8-1 -2018 στη συνεδρίαση για τοποθέτηση και ορισμό ορκωτών.

Κάνατε έναν αγώνα 8 μήνες να τα μαζέψετε. Δεν τα μαζέψατε όλα, σας έλειψαν μερικά, τα καταθέσατε με σακουλίτσες εκτός ωραρίου τραπεζών και με συνοδεία μελών του ΔΣ, εξ όσων γνωρίζω, και καταλήξατε να κάνετε τι; Γυρίσατε 308.000 και αυτά που σας έλειψαν τα κάνατε λογιστικές εγγραφές.

Οι παλιοί λένε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Δεν περιμένατε με τίποτα ότι αυτό που είχε ως στόχο και έπρεπε να κάνει η αντιπολίτευση, να διατάξει τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο τον οποίο σε καμιά περίπτωση δενθέλατε. Και ο δήμαρχος είχε πει τότε: «είπα δεν πρέπει να κάνουμε έλεγχο, αλλά δεν θα σας χαλάσω το χατίρι». Καταλαβαίνω γιατί δε θέλατε, όπως καταλαβαίνει και όλη η κοινωνία του Ρεθύμνου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από έλλειμμα της ΚΕΔΗΡ υπάρχει έλλειμμα πολιτικής ευθιξίας. Και αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο.

Τι συμβαίνει; Ύπαρξη μπάχαλου οργανωτικού, ξεκάθαρο, ανυπαρξία διαφάνειας, ξεκάθαρο, ανυπαρξία σωστής διαχείρισης, κακοδιαχείριση, ανυπαρξία λογοδοσίας και το χειρότερο προσπάθεια συγκάλυψης».

Ο Μιχάλης Ανδρουλάκης, ζητώντας την άμεση αντικατάσταση του ταμία, του διευθυντή, της προέδρου και του αντιπροέδρου, δήλωσε: «Τα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών που διενήργησαν και ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον έκτακτο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΚΕΔΗΡ επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις της εκπομπής «Διάφανη Πόλη» του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού 9.80 στις 19 Δεκεμβρίου 2017 και δικαιώνουν το αίτημα όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ρεθύμνης για την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2018, όπως επίσης τη στάση των κατά την εν λόγω συνεδρίαση για την αναγκαιότητα διενέργειας του ανωτέρω διαχειριστικού ελέγχου.

Ενδεικτικά αναφέρω ευρήματα που αναγράφονται στα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών:
 • απουσία εσωτερικού ελέγχου για το ταμείο από τον διευθυντή της ΚΕΔΗΡ
 • τα καθήκοντα του ταμία και του λογιστή εκτελούνταν από το ίδιο άτομο με τη
  σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της
 • ύπαρξη ελλείμματος και αναγκαιότητα διενέργειας περαιτέρω οικονομικού ελέγχου για τον ακριβή προσδιορισμό του
 • Χρήζει διερεύνηση εάν υφίσταται τμηματική υπεξαίρεση χρηματικών ποσών για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκ των οποίων επεστράφη ποσό συνολικού ύψους 306.992 ευρώ από τον ταμία της ΚΕΔΗΡ στους τραπεζικούς λογαριασμούς της δημοτικής επιχείρησης τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2017, μάλιστα λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του τακτικού ελέγχου που διήρκησε εννέα μήνες και είχε λάβει τέσσερις παρατάσεις.
 • διπλοί ισολογισμοί
 • μη εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού της δημοτικής επιχείρησης
 • αναιτιολόγητες μεταφορές χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό της ΚΕΔΗΡ προς το λογαριασμό του ταμία και αναλήψεις του ιδίου χωρίς να συνδέονται με έξοδα της επιχείρησης
 • ελλιπή παραστατικά
 • απουσία απολογισμού των δράσεων της ΚΕΔΗΡ
Τα ανωτέρω πορίσματα ας προβληματίσουν τον δήμαρχο Ρεθύμνης, ο οποίος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Ιανουαρίου 2018 αποκάλυψε τη νοοτροπία και λογική της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους δημοσιογράφους και στα μέσα ενημέρωσης.
Έσπευσε εμμέσως πλην σαφώς να χαρακτηρίσει ως ανεπαρκείς δημοσιογράφους εκείνους που ανέδειξαν το εν λόγω θέμα, λέγοντας «Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να γίνεται συμμέτοχος, όταν μάλιστα δεν τηρείται η στοιχειώδης υποχρέωση του οποιοδήποτε καλόπιστου δημοσιογράφου ότι λέει να το έχει προηγουμένως διασταυρώσει, ρωτώντας και εμάς, γιατί δεν ερωτηθήκαμε εμείς.

Και θέλω να εξάρω τη στάση των μέσων ενημέρωσης κατά πλειοψηφία του τόπου μας για την υπεύθυνη αντιμετώπιση». Δηλαδή, κύριε Δήμαρχε αν οι δημοσιογράφοι του ανωτέρω ραδιοφωνικού σταθμού Σάς είχαν πριν ρωτήσει σχετικά, τί έμελλε γενέσθαι; Και αν όλοι οι δημοσιογράφοι του τόπου μας είχαν τότε τηρήσει την ίδια υπεύθυνη στάση που εννοούσατε, τί θα γνωρίζανε οι δημότες του Ρεθύμνου σήμερα για την κακοδιοίκηση και οικονομική κακοδιαχείριση της ΚΕΔΗΡ;

Τα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών ας προβληματίσουν την πρόεδρο της ΚΕΔΗΡ, η οποία στην ανωτέρω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι από τον Μάρτιο 2017 που ανέλαβε τα καθήκοντα της προέδρου ενημερωνόταν για τον τακτικό έλεγχο της δημοτικής επιχείρησης και σχημάτισε εικόνα λογιστικής ακαταστασίας, εν μέρει δικαιολογημένη, αλλά σήμερα που μιλάμε έχει διορθωθεί πλήρως, μάλιστα απορώντας «Προς τί ο διαχειριστικός έλεγχος κυρίες και κύριοι;».

Επίσης ας προβληματίσουν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος απευθυνόμενος στον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης αναφώνησε «Σάς διακόπτω, θεωρώ ότι αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι ερωτήσεις που αρμόζουν σε Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ερωτήσεις ποινικού δικαστηρίου». Σάς θυμίζω τις ερωτήσεις του προς τον Δήμαρχο και την πρόεδρο της ΚΕΔΗΡ: «Πότε ο ορκωτός για πρώτη φορά Σάς ενημέρωσε για τυχόν ευρήματα;

Αν υπήρξε ποτέ έλλειμμα στο ταμείο της ΚΕΔΗΡ σε συνεννόηση ή σε συνομιλία με τον ορκωτό ή με οποιοδήποτε υπάλληλο; Ποιά χρονική περίοδο υπήρξε, αν υπήρξε, μεγάλο ποσό σε μετρητά στα γραφεία της ΚΕΔΗΡ και πόσο ήταν αυτό το ποσό;». Σαφώς, υπηρετώντας το θεσμό του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου όφειλε να είχε συμβάλλει προκειμένου να καταστεί εφικτή η απάντηση των ανωτέρω εύλογων ερωτήσεων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Ιανουαρίου 2018, τουλάχιστον σε όσα γνώριζαν οι ερωτώμενοι, αφού ενημερωνόταν θεσμικά από τον ορκωτό ελεγκτή όταν διενεργούσε τον τακτικό έλεγχο της δημοτικής επιχείρησης.

Οι ανωτέρω συμπεριφορές αποτυπώθηκαν στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: ενώ κάποτε μιλούσαν σκωπτικά για την αμαρτωλή ΔΑΝΕΡ, πλέον με εμφανή τον πανικό τους προσπάθησαν να υποβαθμίσουν και να συγκαλύψουν μια πραγματικότητα που αφορούσε το κατασκεύασμά τους την ΚΕΔΗΡ, που σήμερα δεν επιδέχεται ούτε υποβάθμιση, ούτε συγκάλυψη, αλλά μόνο περαιτέρω διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση, η οποία θα επιτευχθεί προσεχώς από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ότι δηλαδή είχα προσωπικά προτείνει στην εν λόγω συνεδρίαση πριν δέκα μήνες.

Σαφώς, ο επικείμενος έλεγχος οφείλει επιπλέον να διαλευκάνει επιτέλους ότι αφορά τους ισολογισμούς λήξης των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων που συγχωνεύτηκαν προκειμένου να προκύψει η ΚΕΔΗΡ, την απογραφή έναρξής της και τις απευθείας αναθέσεις της επιχείρησης.

Οι δημότες του Ρεθύμνου είναι εύλογα θυμωμένοι με τη Δημοτική Αρχή: ζητούν να αποδοθούν έμπρακτα οι πολιτικές ευθύνες που αρμόζουν στην προκειμένη περίπτωση. Επίσης ζητούν να διαλευκανθεί πλήρως η οικονομική κακοδιαχείριση της ΚΕΔΗΡ και να επιστραφούν όλα τα χρήματα του ελλείμματος συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων ποσού ύψους 10.509 Ευρώ που προέκυψε από ανάρμοστο χειρισμό, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο υφιστάμενο έλλειμμα των 26.604 Ευρώ και βεβαίως ότι επί πλέον έλλειμμα προκύψει από τον περαιτέρω έλεγχο που θα διεξαχθεί.

Προφανώς υπάρχει πολιτική ευθύνη: ο δήμαρχος Ρεθύμνης, η πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι προηγούμενοι πρόεδροι και αντιπρόεδροι της ΚΕΔΗΡ οφείλουν έμπρακτα να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις τους που οδήγησαν στην κακοδιοίκηση και οικονομική κακοδιαχείριση της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των μετά τις αποκαλύψεις του ανωτέρω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού έως και πρόσφατα.

Προτείνω την άμεση αναδιάρθρωση της ΚΕΔΗΡ με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες και την τήρηση του κανονισμού οικονομικής διαχείρισής της, που προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό υπηρεσιών, προκειμένου να επιτελέσει απρόσκοπτα την αποστολή της χωρίς την επανάληψη περιστατικών κακοδιοίκησης και οικονομικής κακοδιαχείρισης. Συνεπώς, επιβάλλεται η άμεση αντικατάσταση του ταμία, του διευθυντή, της προέδρου και του αντιπροέδρου της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Ρεθύμνης».

Η Πέπη Μπιρλιράκη, σε φανερά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, μιλώντας για τον κ. Αστρινάκη αλλά και την επίθεση που δέχεται, τόνισε: «Βάλλομαι εμμέσως πλην σαφώς. Δεν δέχομαι ούτε μία υπόνοια για οποιαδήποτε συμμετοχή μου σε οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Τα μέλη μας δεν είχαν καμία αμφιβολία για την εντιμότητα του ταμία μας, αποτέλεσαν αυτόν τον συνδυασμό που προκάλεσε την απόσταση από τον βαθύ και διαρκή έλεγχο. Σε καμία περίπτωση αυτά δεν αποτελούν δικαιολογία, δυστυχώς όμως είναι η αιτία.

Δε θα απολογηθώ για την εμπιστοσύνη που έχω δείξει σε πρόσωπα που θεώρησα συνεπή και έμπιστα. Θα συνεχίσω να εμπιστεύομαι τον κόσμο και τους συνεργάτες μου, φυσικά με περισσότερη γνώση και εμπειρία.

Οι παρατάσεις που δόθηκαν, οι περισσότερες με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της επιχείρησης, έγιναν μετά από αιτήσεις τού τότε λογιστή και ταμία.

Το κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές. Αυτή η συγκύρια μας θλίβει όλους, αλλά εμείς είμαστε οι καταγγέλλοντες, όχι οι κατηγορούμενοι. Τα πορίσματα τα πήγα κατευθείαν στην εισαγγελία και το σώμα επιθεωρητών. Ήταν εκείνη η στιγμή που επέλεξα ότι έπρεπε να επιδείξω σοβαρότητα και να τα πάω εκεί που έπρεπε. Και έχω παρακαλέσει να μας δώσουν οποιεσδήποτε ποινικές ή άλλες ευθύνες και θα τις δεχθούμε.

Είναι πάρα πολύ εύκολο απέξω να κρίνουμε. Για να δούμε αν όλες αυτές οι απευθείας αναθέσεις για τις οποίες μάς κατηγορούν, αν είναι απαράδεκτες; Για να δούμε αν όλο αυτό το έργο, που κατηγορούν, αν θα μπορούσαν να το είχαν κάνει αυτοί; Καθόμαστε τόσες ώρες και κατηγορούμε ελαφρά την καρδία για αδιαφάνειες. Ποιες είναι αυτές; Έχετε δει τι έχουμε καταθέσει εμείς σε κόπο και οικονομικά από την τσέπη μας εκεί μέσα; Φτάνει πια.

Όλο το καλοκαίρι ήταν μέσα ο άνθρωπος, αυτός ο κ. Αστρινάκης κι έκανε τον έλεγχο. Και ήρθε τον Οκτώβριο και μου είπε «έχετε πρόβλημα». Εμείς ήδη με τον κ. Γύπαρη, είχαμε αρχίσει να προβληματιζόμαστε, μετά από όλες αυτές τις παρατάσεις που ζητούσε ο ταμίας και λογιστής, τον οποίο φυσικά είχαμε εμπιστευθεί – ποιος δεν τον εμπιστευόταν από όλους εσάς; – ποιος από την κοινωνία ήρθε να μου ότι έχεις έναν ταμία και λογιστή που δεν είναι εντάξει; Ποιος ήρθε από την αντιπολίτευση να μου πει πού είναι οι ισολογισμοί σου; Γιατί έχεις εκεί τον ταμία;

Κάθε μέρα χτίζαμε αυτό που είναι σήμερα η ΚΕΔΗΡ, που για μένα έχει ένα στάτους πολύ δυνατό. Τη ζηλεύουν οι δήμοι της άλλης Ελλάδας. Μας παίρνουν και μας συμβουλεύονται.
Με τον κ. Γύπαρη πήραμε τις αρμοδιότητες από τον ταμία ήδη από τον Οκτώβριο. Απλά τον Μάιο ήταν η τυπική διαδικασία. Και με το που μου είπε ο κ. Αστρινάκης στις 26-10-2017 πρώτη φορά ότι υπάρχει θέμα, ενημέρωσα τους επικεφαλής όταν θεώρησα ότι έπρεπε να ενημερωθούν. Το ίδιο και το διοικητικό συμβούλιο, γιατί όταν εγώ έκανα ταμείο, τα λεφτά ήταν στη θέση τους.

Γιατί όταν μου μίλησε ο ορκωτός, κάλεσα τον ταμία και τον ρώτησα τι συμβαίνει εδώ. Και μου απάντησε: «Σε απάντηση του προφορικού σας αιτήματος, (στις 31-10) θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όπως έχω ήδη αναφέρει και σε σας και στο Δ.Σ. υπήρξε μία σημαντική καθυστέρηση στη λογιστική καταχώριση των τιμολογίων στο λογιστικό σύστημα της επιχείρησης και για το λόγο αυτό δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση του λογιστικού υπολοίπου. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταχωρηθεί το σύνολο των τιμολογίων της επιχείρησης στα βιβλία και να γίνει αντιπαραβολή. Από σήμερα είναι πλέον εφικτό.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, θα ήθελα να αναφέρω ότι οι όποιες μεταφορές ποσών σε λογαριασμό μου, γίνονταν στα πλαίσια των καθηκόντων μου ως ταμίας της επιχείρησης. Δηλαδή γίνονταν άμεσα ανάληψη και είτε πληρώνονταν προμηθευτές είτε τα χρήματα υπήρχαν ως μετρητά στο ταμείο. Αυτό γινόταν επειδή οι προμηθευτές ζητούσαν την εξόφλησή τους σε μετρητά και επίσης εξαιτίας των capital controls υπήρχε ο φόβος του κουρέματος των καταθέσεων και ως εκ τούτου προτιμούσα την ύπαρξη μετρητών στο ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση κατόπιν αιτήματος του διευθυντή, τα μετρητά κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης. Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι μου αφαιρέθηκε από τον διευθυντή η δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών μέσω e-banking για λογαριασμό της επιχείρησης, αφού όπως μου είπε, ο λογιστής δεν μπορεί να είναι και ταμίας».

Εγώ του είπα τότε κουραφέξαλα, θέλω να σιγουρευτώ ότι αυτό το πράγμα έχει γίνει. Την 1η Νοεμβρίου με έναν εσωτερικό έλεγχο που κάναμε με τον κ. Γύπαρη, είδαμε ότι ήταν στην τράπεζα όλα τα χρήματα.Απάντησα στον ορκωτό την 1η Νοεμβρίου και του είπα ότι «από χθες προχώρησα σε παράταση της σύμβασής σας κατά μία εβδομάδα ώστε το λογιστήριο της επιχείρησης να προλάβει να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες και το διοικητικό συμβούλιο να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις. Δεύτερον, το σύνολο των υφιστάμενων τιμολογίων έχει καταχωρηθεί πλέον στα βιβλία και έτσι μπορείτε να προχωρήσετε στην επαλήθευση του υπολοίπου του ταμείου.

Όπως με ενημέρωσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, τα χρήματα από τις εν λόγω μεταφορές γίνονταν αμέσως ανάληψη και είτε πληρώνονταν αμέσως προμηθευτές είτε υπήρχαν ως μετρητά στο ταμείο. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ενέργεια αυτή γινόταν χωρίς τη γνώση ή την έγκρισή μας και έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθεί. Πλέον το σύνολο των μετρητών είναι στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το πρωτόκολλο καταμέτρησης ταμείου έγινε στις 6-11 στις 14.30 στην έδρα της επιχείρησης και βρέθηκαν μετρητά, χαρτονομίσματα και κέρματα, ύψους 260 ευρώ. Επίσης στις 7-11 έγινε η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων. Παρακολουθώντας την πορεία των καταστάσεων και του ελέγχου, μπόρεσε ο άνθρωπος να δώσει το πόρισμά του αμέσως.

Από εκεί και πέρα θεώρησα το γεγονός λήξαν. Ναι, για μένα δεν υπήρχε θέμα, από τη στιγμή που το πόρισμα του ορκωτού θα έπαιρνε την πορεία του, θα ερχόταν στο Δημοτικό συμβούλιο, και όπως είπα τότε δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχουμε την υπομονή να αφήσουν την πορεία του τακτικού έλεγχου να έρθει στο Δ.Σ. Γιατί είχε σκοπό τότε ο κ. Αστρινάκης να έρθει και απαντώ σε αυτούς που με ρώτησαν αν είχα καλέσει τον ορκωτό στο ΔΣ της ΚΕΔΗΡ και μου είπε στο δημοτικό συμβούλιο θα έρθω. Αν το είχατε αφήσει να έρθει το πόρισμα, τότε θα ήταν ο κ. Αστρινάκης εδώ. Δεν ξέρω μετά τι συνέβη και γιατί μετά δεν ήρθε.

Ο κ. Αστρινάκης δεν είχε πει σε μένα ότι είχε κάνει καταμέτρηση ταμείου πριν από τη στιγμή που σας είπα. Κανείς από εμάς δεν υποψιαζόταν μέχρι τον Οκτώβριο 2017 ότι μπορεί να υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα.

Για το πόρισμα του κ. Νίκου δεν είναι πασιφανές ότι λέγαμε όλοι άσπρο και εκείνος έλεγε μαύρο; Μετά από έξι μήνες, δεν ήξερε πότε να μας πει αν υπήρχε έλλειμμα. Η μοναδική ερώτηση που ήθελα να του κάνω είναι «θεωρείτε ότι πρέπει να υπογράψω καλή εκτέλεση σε αυτό το πόρισμα και να σας πληρώσω;». Αλλά μετά κατάλαβα πως ό,τι ερώτηση κι αν του κάναμε, την ίδια ταμπέλα θα έβαζε «δεν κατέστη δυνατόν». Κι όμως κατέστη δυνατό από μία έγκριτη ελέγκτρια, από μία κυρία που είπε αλήθειες. Και τις αλήθειες τις δεχόμαστε».

Ο Μανούσος Μανουσογιάννης, τόνισε στην τοποθέτηση του: «Και στην ΚΕΔΗΡ η φοροεισπρακτική δημοτική πολιτική, η εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών εξασφάλιζε άφθονο παραδάκι και για ελκυστικές συμβάσεις και για φαραωνικές εκδηλώσεις και λιμνάζοντα δυσθεώρητα ποσά σε ένα ανεξέλεγκτο μάλιστα ταμείο που προκαλούσε κάποιους να το ξαλαφρώσουν από τα περιττά του βάρη.

Επειδή οι σωροί του πλούτου αυτοί δεν είναι για τα δόντια των πολλών πρέπει να φυλάσσονται από τα αδιάκριτα βλέμματα για αυτό και το σύστημα διαχείρισης γίνεται όλο και πιο πολυδαίδαλο και στεγανό.

Μια ακόμα εφεύρεση σε αυτήν την κατεύθυνση είναι τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που διαχειρίζονται δηλαδή το δημόσιο χρήμα με ιδιωτικούς κανόνες. Όχι, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είναι υπεράνω υποψίας αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε 40 σκάνδαλα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και 2 σε δημοσίου δικαίου. Εμείς εξαρχής διαφωνήσαμε με τη δημιουργία νομικών προσώπων έξω από δημοτικές υπηρεσίες, αλλά ένα παραπάνω στη δημιουργία νομικού πρόσωπου ιδιωτικού δικαίου δηλώνοντας ότι δε θα μπούμε και να μας παρακαλούν στη διοίκηση ενός τέτοιου προσώπου. Το μπάχαλο της οικονομικής διοικητικής λειτουργίας και διαχείρισης δεν είναι ένα στιγμιαίο ζήτημα».