Έως την Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία

Σε αγώνα δρόμου θα αποδυθεί αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση για να τελειώσει με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, και τις εκκρεμότητες της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Το αργότερο μέχρι αύριο το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη.

Το νέο πλαίσιο πρόκειται να καλύψει κόκκινα στεγαστικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 250.000 νοικοκυριά, καθώς και επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με ενέχυρο την κύρια κατοικία τους.

Δύο είναι τα βασικά κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών στο νέο προστατευτικό πλαίσιο:

το ύψος του δανεισμού του οφειλέτη, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 130.000 ευρώ (το ποσό αφορά το σύνολο των δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας με όριο τις 250.000 ευρώ.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες και όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Κυβέρνηση και πιστωτές έχουν συμφωνήσει μια άτυπη παράταση της προθεσμίας κάλυψης όλων των προαπαιτούμενων έως τις 8 Μαρτίου (Παρασκευή), πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Καθαρά Δευτέρα (11 Μαρτίου).

Εάν δεν προκύψει «καθαρή» έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε προέγκρισή της με αστερίσκους και εκταμίευση όταν πιστοποιηθεί η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων.

Πηγή: ΕΡΤ

Τα σχόλια είναι κλειστά.