Επιστολή Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου για την προσβασιμότητα στο Δικαστικό Μέγαρο

Μέριμνα για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, όπου εκτελούνται εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης, ζητά με επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου.

Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:

«Το σωματείο ατόμων με αναπηρία είναι ο φορέας αυτό εκπροσώπησης των ΑμεΑ όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην Περ. ενότητα Ρεθύμνης, είναι μέλος της Εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία και ιδρυτικό μέλος της Περιφ. ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης. Αριθμεί σήμερα 1600 μέλη.

Όπως γνωρίζετε η προσβασιμότητα στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον αποτελεί σημείο κλειδί για την εξίσωση των ευκαιριών και σημείο αναφοράς για την άσκηση θεμελιωδών ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία,  πολύ περισσότερο για ένα δημόσιο κτίριο που οι λειτουργοί του αποδίδουν δικαιοσύνη. επί πλέον στο υπουργείο δικαιοσύνης υπάγετε και η διεύθυνση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πρόβλημα της προσβασιμότητας του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνης βρίσκεται πολύ συχνά στην επικαιρότητα, προβάλλεται από τα τοπικά ΜΜΕ μετά από τις επιστολές μας προς το υπουργείο σας αλλά και μετά από σχετικές διαμαρτυρίες μελών μας. Ο αγώνας μας για την αποκατάστασης αυτής της αρνητικής διάκρισης σε βάρος μας ξεκίνησε από το 2001, σε επίσκεψη του γεν. γραμματέα του υπουργείου σας ακούσαμε την ποιο υποτιμητική λύση.

Να κατεβαίνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι στο πεζοδρόμιο για την εξυπηρέτησή μας, φυσικά αντιδράσαμε και αποχωρήσαμε. Μετά από αυτό το γεγονός δημιουργήθηκε ράμπα στην πίσω είσοδο η οποία είναι μονίμως κλειδωμένη, θα πρέπει δηλαδή ο επισκέπτης με αναπηρία να ειδοποιήσει κάποιον , άραγε ποιόν, να ανοίξει. Σ’αυτό το επίπεδο βρίσκονται μόνο οι δικαστικές αίθουσες, εκεί δημιούργησαν και μία αναπηρική τουαλέτα η οποία έχει μετατραπεί σε αποθήκη απορρυπαντικών και ειδών καθαριότητας, είναι δε μονίμως κλειδωμένη.

Το παραπάνω κτίριο  αποτελείται από το υπόγειο στο οποίο βρίσκετε το κυλικείο και οι τουαλέτες , στο ισόγειο που αποτελείται από δύο επίπεδα  βρίσκονται στο ένα οι δικαστικές αίθουσες που προαναφέραμε και στο άλλο το Ειρηνοδικείο, το πτεσματοδικείο, ο δικηγορικός σύλλογος, γραμματείες και άλλες υπηρεσίες. Στον 1ο όροφο στεγάζετε το πρωτοδικείο, η εισαγγελία, το ανακριτικό και οι γραμματείες. Πολλοί αναρωτιούνται για ποιες τεχνικές λύσεις  μπορούν να δοθούν, Σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως το Δημαρχιακό μέγαρο, η Αντιπεριφέρεια, το κέντρο  σύγχρονης τέχνης κ. α. έχουν δοθεί πρόσφορες λύσεις. Συνεπώς υπάρχουν τεχνικές λύσεις, ανελκυστήρες, αναβατόρια βαρέως τύπου, ράμπες κ. α. Εξ’ άλλου η ΕΣΑμεΑ διαθέτει την σύγχρονη τεχνογνωσία και τους ειδικευμένους αρχιτέκτονες.

Κ. υπουργέ.

Λαμβάνοντας υπόψη: α) την παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας σύμφωνα με την οποία «Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» και β) το άρθρο 9 του κανόνα 5 «Προσβασιμότητα» της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε με τον Ν. 4074/2012 και ως εκ τούτου οφείλει να εφαρμόσει σε Εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα οποία τα συμβαλλόμενα Κράτη πρέπει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να επιτρέψουν στα ΑμεΑ να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, τα συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν στα ΑμεΑ την πρόσβαση σε ίση βάση με τους άλλους, στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον, τα μέσα μεταφοράς, την πληροφορία, και τις επικοινωνίες.

Μετά από τα παραπάνω άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνης να μεριμνήσετε για την πλήρη προσβασιμότητα του  προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να το επισκέπτονται και να μετακινούνται σ’ αυτό με αυτονομία, αξιοπρέπεια  και σε όλες του τις υπηρεσίες όπως όλοι οι πολίτες.

κ. Υπουργέ, με την ελπίδα και την προσδοκία ότι η προσωπική σας παρέμβαση θα δώσει την λύση που επιβάλλετε, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.