Όλα τα Νέα

Επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον ο φουρόγατος [vid]

425
Ένα άγριο ζώο της Κρήτης, το οποίο θεωρείται ότι είχε εξαφανιστεί εδώ και χρόνια, βρέθηκε στον Ομαλό Χανίων.

Πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο ή Φουρόγατο, ο οποίος πιάστηκε σε μία παγίδα ενός βοσκού.

Τα ζώα του βοσκού δέχονταν επιθέσεις από άγνωστο ζώο και αποφάσισε να στήσει μία παγίδα για να το πιάσει.

Έκπληκτος είδε να έχει πιαστεί στην παγίδα μια τεράστια γάτα, η οποία είναι τόσο άγρια που ήταν αδύνατον να την πλησιάσει κάποιος κοντά στο κλουβί της παγίδας.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προκειμένου το πρωί της Τετάρτης να μεταβούν στον Ομαλό και να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο.


Το ζώο, όπως φαίνεται και στην κεντρική φωτογραφία, έχει ναρκωθεί, προκειμένου να εξεταστεί από του επιστήμονες του Μουσείου ώστε να ληφθεί δείγμα DNA για ανάλυση.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην ΕΦ.Συν. ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης, από τις μορφολογικές ενδείξεις και από όλα τα στοιχεία του ζώου φαίνεται πως όντως πρόκειται για φουρόγατο.

Την Πέμπτη το ζώο αναμένεται να απελευθερωθεί και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον.


Ο κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της αγριόγατας, η οποία ζει στην Κρήτη. Ο κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα.

Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη ενώ υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. 

Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα, σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων ενώ γεννάει από 4 έως 7 μικρά, μία με δύο φορές το χρόνο.

Ο Κρητικός αγριόγατος ζει κυρίως στις κορυφές των Λευκών Ορέων όπως και στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Δείτε βίντεο από τη μεταφορά του σε κτηνιατρείο των Χανίων όπου το ζώο ναρκώθηκε και λήφθηκαν δείγματα DNA προς εξέταση.

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.