Επιτυχία και συμμετοχή η εκδήλωση του ΚΚΕ στα Π.Ρούματα

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στα Παλαιά Ρούματα εκδήλωση – συνεστίαση της Κ.Ο.Β. Π. Ρουμάτων του ΚΚΕ , στην Ταβέρνα «Ο Τζέκης» .

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νεκτάριος Μπομπολάκης ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Ανθούσης, μέλος του Τομεακού Γραφείου της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ.

Μετά ακολούθησε λαϊκό γλέντι με πολύ κέφι και όρεξη.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν πλήθος κόσμου της περιοχής μεταξύ αυτών και η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πλατανιά Αλεξία Κουμάκη .

Φίλες και φίλοι

Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ εύχεται καλή και αγωνιστική χρονιά.
Παρά τις δυσκολίες και τον αρνητικό συσχετισμό, υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το 2020.
Στις σύγχρονες προκλήσεις,,,,,, απαντήσεις μπορεί να δώσει η καθημερινή δράση, οι εκτιμήσεις και η πρόταση εξουσίας που καταθέτει το ΚΚΕ στον λαό, ώστε αυτή να γίνει υπόθεση της πάλης του.
Η χρονιά που φεύγει, μπορεί να συνοδεύτηκε από την κυβερνητική εναλλαγή και την επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη, όμως αυτό δεν οδήγησε, ούτε πρόκειται να οδηγήσει σε πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Φίλες και φίλοι
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Είμαστε εδώ ξανά, στα πάλαια Ρούματα …. σταθερά στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού και των παιδιών του.
• Για να δοθεί απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που τρέχει πάνω στο δρόμο που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Για να δοθεί απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, που συνεχώς αναβαθμίζεται, φέρνοντας όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής, τροφοδοτώντας διαρκώς τα προσφυγικά κύματα.

Δεν προσπερνάμε τις δυσκολίες.
Δεν κάνουμε πώς δεν τις βλέπουμε, αλλά δεν συμβιβαζόμαστε.
Δρούμε ανυποχώρητα μέσα στο λαό, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, σε πόλεις και χωριά, ώστε να ενισχύεται το στρατόπεδο της πάλης, της διεκδίκησης, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για να κερδίζει έδαφος η πρόταση πάλης και εξουσίας που καταθέτει στον λαό το ΚΚΕ.

• Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις βαριές συνέπειες του αρνητικού συσχετισμού, που δεν αφορά μόνο την χώρα μας.

• Έχουμε μάθει όμως να μην κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση όσων έχει ανάγκη σήμερα η λαϊκή οικογένεια, για να ζήσει όπως της πρέπει στον 21ο αιώνα.
• Έχουμε μάθει να πρωτοστατούμε, ώστε να ανάβουν εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης, στο αγροτικό κίνημα.
Έχουμε μάθει να μη ρίχνουμε τον πήχη.
Να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο οι λαϊκές κοινωνικές ανάγκες και όχι οι προτεραιότητες των ομίλων και οι στόχοι τους, που για τον λαό μεταφράζονται σε: εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια κι ανασφάλεια.
Σήμερα δεν είναι πλειοψηφία όσοι παλεύουν με το ΚΚΕ για τον Σοσιαλισμό,
αλλά όλο και περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Όλο και περισσότεροι, κάτω από την καθοριστική παρέμβαση του Κόμματος, μπορούν να δουν πως η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγής μπορεί να εξασφαλίσει μία ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα για τους πολλούς, για το λαό και τα παιδιά του.
Απάντηση σε αυτή την πρόκληση μπορεί να δώσει μόνο η πρόταση του ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός.
Η οικονομία που, απαλλαγμένη από τα δεσμά του καπιταλιστικού κέρδους, θα κινείται με πυξίδα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, τη διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την προτεραιότητα σε έργα ζωτικής σημασίας για τον λαό, όπως η προστασία από τις φυσικές καταστροφές.
Το έργο το βλέπουμε ξανά και ξανά.
Ο βασιλιάς είναι γυμνός
Με την πρώτη νεροποντή να χάνονται σπίτια ,γέφυρες , μαγαζιά, περιουσίες , υποδομές , να κλείνουν δρόμοι, να ανοίγουν καινούριοι λογαριασμοί για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.
Είδατε τι έγινε τον περασμένο φλεβαρη στο Νομό Χανίων , στον Δημο Πλατανιά .

Γιατί έργα -όπως τα αντιπλημμυρικά- σήμερα είτε δεν δρομολογούνται, γιατί δεν αποφέρουν το απαιτούμενο κέρδος για τους ομίλους που τα αναλαμβάνουν, είτε όταν δρομολογούνται, δεν γίνονται με ενιαίο σχέδιο, με συνέπεια το πρόβλημα να μεταφέρεται από χωριό σε χωριό, από περιοχή σε περιοχή.
Γιατι μέτρα πρόληψης δεν υπηρχαν καθώς χρόνια έμειναν χωρίς παρέμβαση καθαρισμού και οριοθέτησης μια σειρά από ποταμούς και ρέματα.
Όμως, σ’ όλες αυτές τις περιοχές, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τα έργα προστασίας της ζωής του λαού έχουν επείγοντα χαρακτήρα.
Όπως επίσης επείγοντα χαρακτήρα παίρνει και η πορεία αποκατάστασης των καταστροφών στην περιοχή μας στον Δήμο μας
Χαρακτηριστικά
Το συνολικό μέγεθος της καταστροφής σύμφωνα με δικιές τους εκτιμήσεις για τον δήμο ξεπερνά τα 85 εκ ευρώ.

Κατατέθηκαν 3 τεχνικά δελτία από τον δήμο πλατανιά , από τα τεχνικά δελτία εγκρίθηκε μονό το ένα που ήταν ύψους 33 εκ ευρώ και

ως τώρα έχουν απορροφηθεί (εγγραφή στο προϋπολογισμό ) μόλις 11 εκ ευρώ ενώ βρισκόμαστε πάλι στο κατώφλι του χειμώνα.
Ενα έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.
Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Θέλουμε από ‘δω, Από τα Π. Ρούματα, να απευθυνθούμε στους φτωχούς αγρότες που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης.
Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται ότι είναι μεγάλη απάτη πως με τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια όπως λένε, θα αυγατίσει το εισόδημα του αγρότη.
Βιομήχανοι μεγαλέμποροι που κυριαρχούν στην αγορά διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα, με κριτήριο το κέρδος τους,
Με ευθύνη των κυβερνήσεων, με διάφορες μεθόδους, αρπάζουν την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους.
Ανάλογα διαμορφώνουν και το κόστος παραγωγής στα ύψη τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μονοπώλια, που ελέγχουν τα αγροτικά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα.

Στη ληστεία του μόχθου και οι κυβερνήσεις, όπως η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα και αυτή της ΝΔ δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για έκπτωση φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, τη στιγμή που εφοπλιστές, άλλοι καπιταλιστές, έχουν απαλλαγή και στον συγκεκριμένο φόρο στα καύσιμα που χρησιμοποιούν. Πάνω από 600 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του 2020 τώρα με τη ΝΔ, ίδιο ποσό και το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην μπορεί να επιβιώσει ο βιοπαλαιστής αγρότης, να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και οι γεωργοί – κτηνοτρόφοι που παραμένουν στην παραγωγή να βιώνουν «το μαρτύριο της σταγόνας», προσπαθώντας να διατηρήσουν το βιος τους καταχρεωμένοι.
Και μεσα σε όλα αυτά αναγκάζονται να πληρώνουν όλοι οι αγρότες τα χαράτσια του ΕΛΓΑ από το υστέρημά τους, το κάνουν για να μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση μετά από μια καταστροφή της παραγωγής τους. Και αυτή την αποζημίωση βρίσκουν τρόπους να την καθυστερούν, να την πετσοκόβουν ή και να την απορρίπτουν, αφού στον ΕΛΓΑ για πολλοστή φορά δεν συνεισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως έχει υποχρέωση, σύμφωνα με τον κανονισμό του. Σταθερά τον απαξιώνουν και στρώνουν τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.π.χ στην πρόσφατη αναγγελία από το χαλάζι στης 2/1 άφησαν εκτός την ελιά .
Άλλη πληγή η φετινή καταστροφή με την ποιότητα του ελαιολάδου.
Την αποτυχία του προγράμματος της δακοκτονίας ..
Την υποχτηματοδοτηση του π.χ 2008 17 εκ….. πέρση 7,8
Και μια σειρά προβλήματα στην εκτέλεση , υποστελεχωση , δυσλειτουργίες κτλ.
Άμεση ανάγκη λοιπών η αποζημίωση των αγροτών .
Η κατάργηση του 2% παρακράτησης και η γενναία χρηματοδότηση από το κράτος της δακοκτονίας αλλάζοντας και τον τρόπο εκτέλεση της .

Πάνω από εκατό χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν ξεκληριστεί και εγκαταλείψει την αγροτική παραγωγή την τελευταία δεκαετία.
Η γραμμή, που μπορεί να δώσει ανάσα και προοπτική στους βιοπαλαιστές αγρότες, είναι το δυνάμωμα της κοινής δράσης μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του.
Στα Π. Ρουματα υπάρχει πολύ πείρα στους αγρότες από τους μαχητικούς αγώνες και την λαϊκή αλληλεγγύη, όπου καταφέρνουν, παρά τους συνολικά αρνητικούς συσχετισμούς, να κερδίζουν και ικανοποίηση αιτημάτων ως κάποιες αναγκαίες ανάσες επιβίωσης.
Αντικειμενικά, ανοίγονται δυο δρόμοι για την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών: Ο ένας είναι του καπιταλισμού, της προοπτικής της καταστροφής για τους πολλούς εξαιτίας του ανταγωνισμού και της συγκεντροποίησης, ο άλλος είναι του σοσιαλισμού, η κοινωνία με την ανώτερη μορφή οργάνωσης της παραγωγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του σοσιαλισμού, θα λειτουργήσουν οι αγροτικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί, με δικαίωμα χρήσης της κρατικής γης ως μέσου παραγωγής από τους βιοπαλαιστές αγρότες, οι οποίοι, απαλλαγμένοι από τη ληστεία κράτους και τραπεζών, θα προτιμήσουν την ένταξή τους σε αυτούς, γιατί θα διασφαλίσουν σημαντική βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσής τους, όπως:
-Μείωση του κόστους παραγωγής,
-Εγγυημένες τιμές,
-Προστασία παραγωγής,
-Επιστημονική – τεχνική υποστήριξη, κ.α.
Με τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, η μεγάλη παραγωγή στη βάση νέων σοσιαλιστικών σχέσεων θα μπορέσει σχετικά γρήγορα να καλύψει την ικανοποίηση του συνόλου σχεδόν των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα, υγιεινά και φθηνά τρόφιμα για τον λαό και πρώτες ύλες για την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία.
Φίλες και φίλοι,
Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Τι να πρωτοπούμε;
Το νόμο για το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, που μετατρέπει τον υπουργό Εργασίας σε πασά που ελέγχει τα σωματεία, τη δράση τους, τις αποφάσεις τους, λες και δεν έχουν καταστατικά και περίμεναν τον Βρούτση και τον κάθε Βρούτση…
Το νόμο για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα, που θέλει να απονευρώσει το συνδικαλιστικό κίνημα από την ζωντανή συζήτηση, την αντιπαράθεση και τη συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες, δίνοντας το δικαίωμα στην εργοδοσία να ξέρει με ένα κλικ τι προθέσεις έχει κάθε εργαζόμενος: Θέλει να αντιδράσει, θέλει να απεργήσει, διεκδικεί;
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πώς το υπουργείο Εργασίας μετατρέπεται σε υπουργείο Ασφαλείας.
Το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο, παίρνοντας από το λαό ό,τι του έχει απομείνει.
Για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, για να προσχωρήσουν οι αρνητικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, για να προχωρήσει η επιδείνωση των όρων δουλειάς και αμοιβής για τους εργαζόμενους, είναι απαραίτητη η ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, αλλά και της εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Το ξαναλέμε στην κυβέρνηση και από αυτό το βήμα:
Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, αν νομίζει πως θα βγει άβρεχτη από την πολιτική που εφαρμόζει.
Εμείς, οι κομμουνιστές μαζί με χιλιάδες αγωνιστές σε όλη την χώρα δρούμε, για να μπουν εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική. Για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσημο της πολιτικής της. Για να αποκαλυφτεί ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από αυτήν την πολιτική. Αλλά να φαίνεται και ποιοι από τους προηγούμενους έδωσαν στη ΝΔ στρωμένη δουλίτσα.
Φίλες και φίλοι,
Πολλοί λένε, απευθυνόμενοι στο ΚΚΕ, ότι κάνουμε αγώνα για τον αγώνα, λέμε ΟΧΙ για το ΟΧΙ. Κάνουν λάθος. Λέμε όχι στο σημερινό άδικο σύστημα, γιατί παλεύουμε για την ανατροπή του και για ένα άλλο σύστημα, μία νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική.
Λέμε όχι, για παράδειγμα, στον εργασιακό μεσαίωνα, γιατί ξέρουμε πως σήμερα ο εργαζόμενος άνθρωπος μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα, δουλεύοντας λιγότερο, εκμηδενίζοντας την ανεργία, έχοντας εξασφαλισμένη την Υγεία, την Πρόνοια, τη μόρφωση των παιδιών του.
Παλεύουμε για να σώσουμε ό,τι δικαίωμα μπορεί να σωθεί, με το βλέμμα στραμμένο στο τι θα μπορούσε να έχει ο λαός μας στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, αν όλη η ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγής κατευθυνόταν στην υπηρεσία του λαού, των πολλών και όχι στην υπηρεσία των λίγων.
Δρούμε ώστε να ενωθούν κάτω από ένα κοινό στόχο όσοι πλήττονται από την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των μονοπωλίων. Για να βρεθούν απέναντι στον κοινό αντίπαλο σε μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία οι εργάτες, οι αγρότες, οι ΕΒΕ αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων. Με σημαίες και συνθήματα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, που σήμερα δεν γίνονται πράξη, γιατί πρέπει να ικανοποιούνται τα συμφέροντα μίας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα και σχέδιο για να ζήσει ο λαός μας, όπως του αξίζει.
Ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους.
Ασφάλεια για το μέλλον και συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως συμβαίνει σήμερα, δεν μπορούν να συμβαδίσουν.
Οι καπιταλιστές, οι κυβερνήσεις τους, το δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να καυχιούνται πως πέτυχαν πολλά για την αφεντιά τους σε βάρος του λαού.
Ένα πράγμα όμως δεν καταφέρανε: Να τσακίσουν τη διάθεση για αντίσταση, τη διάθεση για διεκδίκηση, την προοπτική ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε κι αλλιώς, με τον λαό αφέντη στην εξουσία και τον πλούτο που παράγει.
Αυτό είναι που αύριο θα το βρουν μπροστά τους.
Το ΚΚΕ γι’ αυτό παλεύει. Για αυτό και δεν πρόκειται να το βάλουν στο χέρι. Όσο και αν τα πράγματα φαίνεται να μένουν στάσιμα, η αλήθεια αποτυπώνεται στο σύνθημα μας: Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός!

Για το στόχο αυτό δουλεύουμε από σήμερα,
σε καθημερινή βάση,
προετοιμαζόμαστε,
δυναμώνουμε.
Έχουμε την ιστορική αισιοδοξία και την πίστη στις αρχές μας,
στη θεωρία μας, στο πρόγραμμά μας, στην ίδια την δυναμική της ταξικής πάλης.
Στην καθημερινή ταξική πάλη και στο δυνάμωμα του αγώνα παίρνει την πραγματική δικαίωση ,,αξία και τιμή ..στην πράξη και όχι στα λόγια (αφίσες )….η ιστορική αγωνιστική προοδευτική παρακαταθήκη των Π. Ρουματων .

Καλή δύναμη σε όλους και όλες.
Προοράμε μπροστά
Αγωνιστικά
Αισιόδοξα
Θα τα καταφέρουμε .

Τα σχόλια είναι κλειστά.