Όλα τα Νέα

Έρχεται η Ηλέκτρα του Ευριπίδη τον Ιούλιο στην Κρήτη για 3 παραστάσεις

309
Ο ιδιόμορφος τρόπος με τον οποίο ο πάντα ανατρεπτικός Ευριπίδης διαχειρίζεται το γνωστό μύθο της μητροκτονίας εισάγοντας μια σειρά από νεοτερισμούς κι αφηγηματικές καινοτομίες, συνθέτει ένα σκληρό αλλά εξαιρετικά αναγνωρίσιμο στην εποχή μας έργο.

Η Ηλέκτρα του Ευρυπίδη κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από τις 25 Ιουνίου και αναμένεται να παιχθεί τις εξής ημερομηνίες:

• ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 21:30 στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης στο Ηράκλειο
• ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 21:30 στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης στο Ηράκλειο
• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 21:30 στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, Κύρβεια στην Ιεράπετρα

Tο έργο αυτό είναι σημείο αναφοράς, μία από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Ευρυπίδη. Μέσω αυτής δίδεται η πλήρης έννοια του όρου δικαιοσύνη, εκδίκηση, ανοχή καθώς και της μεταμέλειας.

Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη παίχτηκε («διδάχθηκε») το 413 π.Χ., δηλαδή πολύ πιο μετά από τα δύο άλλα δράματα με την ίδια υπόθεση, τις «Χοηφόρους» του Αισχύλου (458 π.Χ.) και την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (ίσως 430 π.Χ.).

Τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από τον Αίγισθο με τη βοήθεια της Κλυταιμνήστρας και την επιστροφή κι εκδίκηση του Ορέστη την πληροφορούμαστε και από τον Όμηρο. Η
Ηλέκτρα, κόρη του Αγαμέμνονα, φέρεται ως σύζυγος κάποιου Μυκηναίου στον οποίο επίτηδες την έδωσε ο δολοφόνος του πατρός της. Η δε Κλυταιμνήστρα αλλά και ο Αίγισθος λαμβάνουν τελικά την ανάλογη τιμωρία από τον αδελφό της Ηλέκτρας, τον Ορέστη.

Ο Όμηρος όμως, δεν αναφέρει ότι ο Ορέστης σκότωσε και τη μάνα του.

Η 5η Εποχή και ένας θίασος διακεκριμένων ηθοποιών ζωντανεύουν το μύθο.

Στο ρόλο της Ηλέκτρας η ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ.

Μαζί της οι : ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΞΑΡΧΕΑΣ κ.ά.

Ο Θέμης Μουμουλίδης, ο σκηνοθέτης της παράστασης το χαρακτηρίζει ως «λυρικό θρίλερ» και επιχειρεί να εξελίξει την τραγωδία όπως ακριβώς έκανε με τις προγενέστερες (Αντιγόνη και Ισμήνη).

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: VIVA.GR
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΊΟΥ: 13 ΕΥΡΩ στο Ηράκλειο & 12 ΕΥΡΩ στην Ιεράπετρα