Όλα τα Νέα

Έρχεται νέα χαλάρωση capital controls για επιχειρήσεις

238
Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls με αύξηση του ορίου από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών συναλλαγών με το εξωτερικό, απευθείας μέσω των τραπεζικών καταστημάτων, ζητά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια των προτάσεων που θα καταθέσει για τη χαλάρωση των capital controls η ΕΕΤ, δεν προβλέπεται η περαιτέρω αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών, στο βαθμό που το όριο των 2.300 ευρώ που ισχύει σήμερα είναι επαρκές και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν εξαντλείται.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το ενδεχόμενο μικρής αύξησης του ορίου ανάληψης δεν αποκλείεται να αποφασιστεί.

Οι προτάσεις της ΕΕΤ θα αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των αποφάσεων για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στη «μεταμνημονιακή» περίοδο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις, η αύξηση στα 40.000 ευρώ του ορίου για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις απευθείας από το κατάστημα, χωρίς δηλαδή να απαιτείται έγκριση από τις επιτροπές των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό και προτείνεται από την ΕΕΤ ως παράλληλο μέτρο σε συνδυασμό με άλλες διευκολύνσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις που έχουν τουριστική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέτρα που θα ζητήσει η ΕΕΤ είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό, όπως οι tour operators ή οι αεροπορικές εταιρείες και τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό που διατηρεί σε ελληνική τράπεζα, να μπορούν να κάνουν ανάληψη του συνόλου των μετρητών, χωρίς περιορισμό.

Ανάλογη δυνατότητα έχουν σήμερα μόνο τα φυσικά πρόσωπα που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ή από θυρίδα.

Η απελευθέρωση θα διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν τουριστική δραστηριότητα και οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη του συνόλου του ποσού που κατατίθεται από το εξωτερικό σε ελληνική τράπεζα, με αποτέλεσμα να κρατούν τα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.