Όλα τα Νέα

Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου : «Η ανεργία εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε υποχωρήσεις, τόσο σε θέματα ασφαλείας, όσο και ζητήματα υγιεινής

«ίσα ίσα για ένα μεροκάματο όπως και όπου το βρουν»

459

Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου : «Η ανεργία εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε υποχωρήσεις, τόσο σε θέματα ασφαλείας, όσο και ζητήματα υγιεινής, ίσα ίσα για ένα μεροκάματο όπως και όπου το βρουν». 

Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου με αφορμή το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στον χώρο του εργοστασίου.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων κατήγγειλε πως το τελευταίο πεντάμηνο έχουν σημειωθεί συνολικά 5 εργατικά ατυχήματα στην Ανακύκλωση. Χθες το μεσημέρι, αλλοδαπός εργάτης που καθάριζε ένα μοτέρ έπεσε από ύψος 2,5 μέτρων όταν ξαφνικά τέθηκε σε λειτουργία η κορδέλα διαλογής.

Υπενθυμίζουμε πως εδώ και καιρό τα Παραπολιτικά Κρήτης βρέθηκαν είχαν βρεθεί στοο Εργατικό Κέντρο διαπιστώνοντας την αυξημένη συχνότητά των εργατικών ατυχημάτων στο νησί.

 

Εργατικά ατυχήματα: μετατρέποντας τα δεδομένα σε ζητούμενα

Νιώθεις αρκετά μακριά και προστατευμένος. Έξω από το «χορό» αδυνατείς να ακούσεις και να δεις την ωμή πραγματικότητα. Ακόμα και όταν αυτή συμβαίνει ακριβώς δίπλα σου, εσύ την προσπερνάς, γυρίζεις την πλάτη και συνεχίζεις να ζεις αδιάφορος μέσα στη μέρα σου…
υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν η κουβέντα οδηγείται στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και στη ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά!
Από το 2013 και μετά, καταγράφεται μία σταθερή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων γύρω στο 10% ανά έτος. Ενδεικτικό της κατάσταση αποτελεί το γεγονός ότι «μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2017, παρατηρείται μία αύξηση του 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, κ. Κλεάνθης Χατζηνικολαΐδης,«από τα πρώτα έξοδα που περιόρισαν οι επιχειρήσεις, ήταν αυτά που αφορούσαν τη λήψη μέτρων ασφάλειας της εργασίας».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εργασιακής απορρύθμισης και με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά τραυματισμών στο Νομό Ηράκλειου, βρέθηκα ως εξωτερικός ανταποκριτής, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Επιχειρώντας μέσα από το μικρόφωνο των Παραπολιτικών Ρεθύμνου 102,4 fm και την εκπομπή TaLeme ΟΛΑ, του Παντελή Σπυριδάκη να δώσουμε βήμα σε ανθρώπους που καθημερινά δίνουν το δικό τους δύσκολο και επίπονο αγώνα για επιβίωση.
«Εκεί έξω επικρατούν συνθήκες «γαλέρας», με το κέρδος να έχει γίνει αυτοσκοπός δεν γνωρίζει κανείς μας αν θα επιστρέψει σπίτι ακέραιος», δηλώνει ο κ. Γιώργος Λιολάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου. «Η ανεργία εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε υποχωρήσεις, τόσο σε θέματα ασφαλείας, όσο και ζητήματα υγιεινής, οδηγώντας τους ανθρώπους στο μεροκάματο όπως και όπου το βρουν. Εμείς διεκδικούμε τη ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Χανίων, επαναφέροντας παράλληλα το πάγιο αίτημα μας για δημιουργία αντίστοιχου Τμήματος και στην πόλη του Ρεθύμνου».
Στην κατεύθυνση, της «πληροφόρησης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων, κινήθηκε, και η πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στην πόλη του Ρεθύμνου », μας ενημερώνει ο κ. Τηλέμαχος Αγγελιδάκης, ως μέλος της Διοίκησης. «Θέτοντας επί τάπητος μαζί με εδικούς ζητήματα ασφάλειας, υγιεινής καθώς και μια συνολική προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων».
Ως πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου, ο κ. Κώστας Νικολιδάκης, , αναφέρεται στην «εύκολη λύση στην περικοπή εργαζομένων, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κόστους εργασίας στους εναπομείναντες εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Γεγονός που από μόνο του αποτελεί παράγοντα ατυχημάτων».
Αποτελεί πλέον παραδοχή. Οι οικονομικές μετατοπίσεις σε συνδυασμό με τη μεταβολή του εργασιακού περιβάλλοντος έχουν αναδείξει νέα δεδομένα στην απασχόληση, με την αβεβαιότητα και την εργασιακή επισφάλεια να έχουν κυριαρχήσει. H υγεία του ανθρώπου αποτελεί ένα θεμελιώδες αγαθό και δικαίωμα τείνει να αποτελέσει «πολυτέλεια», μετατρέποντας τα δεδομένα σε ζητούμενα.

parapolitikakritis.gr