Ερώτηση της Φ.Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 για την αστυνομική βία

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Κουμουτσάκος κλήθηκε, ενόψει και της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς, να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Β’ Πειραιά και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα, αναφορικά με τα πολλαπλά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας και να αποσαφηνίσει το πλαίσιο αστυνομικών ενεργειών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός προασπίστηκε σθεναρά το κυβερνητικό δόγμα “νόμος και τάξη”, επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, και τα όσα είχε απαντήσει ο Υφυπουργός κ Οικονόμου, σε ανάλογη γραπτή ερώτηση της βουλευτή. Η Υπουργική Απόφαση που ορίζει το πλαίσιο χρήσης χημικών και λοιπών ηπιότερων του πυροβολισμού-όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απάντηση-μέσων καταστολής είναι απόρρητη.

Λίγες ώρες αργότερα, γίναμε όλοι μάρτυρες νέων επεισοδίων αστυνομικής αυθαιρεσίας των ΜΑΤ, ενώ ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη με την οποία προτείνει τη δική του ερμηνεία, βγάζοντας “τρελούς” χιλιάδες πολίτες που παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις σκηνές αστυνομικής βίας που εκτυλίχθηκαν στα Εξάρχεια.

Επομένως το Υπουργείο θεωρεί προφανώς πως κάθε διαφωνία των πολιτών μιας δημοκρατικής χώρας στις όποιες κυβερνητικές προτάσεις και αποφάσεις συνιστά θέμα εθνικής ασφάλειας και οφείλει να καταστέλλεται με τρόπο που ορίζεται ρητά σε απόρρητο έγγραφο που επιτρέπει την επιλογή των μέσων καταστολής βάση της ερμηνείας της εκάστοτε κατάστασης από τους κυβερνώντες.