Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του «ΦιλόΔημος» και ενάντια στις περικοπές στους ΟΤΑ

ρώτηση προς τους αρμόδιος Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας τόσο τις σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α Α’ και Β’ Βαθμού, όσο και την απουσία χρηματοδότησης στο «ΦιλόΔημο».

Όπως σημειώνουν «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε κατάργηση του προγράμματος «ΦιλοΔημος Ι» επινοώντας δικαιολογίες δήθεν μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης, ενώ από τα στοιχεία της εκτέλεσης του ΠΔΕ προκύπτει ότι οι πόροι που κατευθύνθηκαν στα Περιφερειακά Ταμεία και στο Πρόγραμμα «ΦιλοΔημος ΙΙ» το 2019 υπολείπονται κατά 850 εκ ευρώ τους αντίστοιχους πόρους του έτους 2018. Λαμβάνοντας δε, υπόψη τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή».

Τονίζουν, στην ίδια ερώτηση, ότι «το Πρόγραμμα «ΦιλοΔημος ΙΙ» χρηματοδοτεί σημαντικά και αναγκαία έργα που αφορούν τη συντήρηση σχολικών μονάδων, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, προμήθεια μηχανημάτων έργου, μελέτες διαχείρισης υδάτων, μελέτες λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, μελέτες και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας, κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες.

Και απευθύνουν στους Υπουργούς τις ακόλουθες κρίσιμες για το μέλλον του «ΦιλόΔημου» ερωτήσεις, αλλά και την ενίσχυση των ΟΤΑ:

1. Ποιες οι ενέργειές του κ. Υπουργού Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «ΦιλοΔημος ΙΙ»; Κατατέθηκε αίτημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του ΠΔΕ εντός του 2019 και τι ποσό διατέθηκε;

2. Ποιες οι ενέργειες του κ. Υπουργού Εσωτερικών για την πρόσθετη χρηματοδότηση των Περιφερειών από το ΠΔΕ; Κατατέθηκε αίτημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τι ποσό διατέθηκε;

3. Τι ποσό πρόκειται να διαθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών για τους επενδυτικούς ΚΑΠ των Περιφερειών για το έτος 2020;

4. Αν υποβλήθηκαν αιτήματα για την χρηματοδότηση του προγράμματος «ΦιλοΔημος ΙΙ» και την πρόσθετη χρηματοδότηση των Περιφερειών από το ΠΔΕ και και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα απέρριψε για ποιο λόγο τα απέρριψε, δεδομένου μάλιστα ότι το ΠΔΕ παρουσιάζει σημαντική υπο-εκτέλεση για το έτος 2019 κατά 1,1 δις ευρώ (παρόλο που το πρώτο εξάμηνο του 2019 η εκτέλεση δαπανών ήταν αυξημένη κατά 500 εκ ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο.

Την ερώτηση συνυπογράφει και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος σημείωσε σχετικά με τον ΦιλόΔημο: «Η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στον ΦιλόΔημο. Δεν μπορεί από τη μία να τον επικαλείται, και από την άλλη να επιδιώκει να τον “ξηλώσει”. Είναι προκλητικό ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο σε όφελος των τοπικών κοινωνιών να μπαίνει στις καλένδες. Όλα τα κρίσιμα έργα του Νομού Ηρακλείου – με πρώτο το δίκτυο ύδρευσης της πόλης -δεν μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.