Εύη Παναγιωτάκη: “Το ΜεΡΑ25 προτείνει ρεαλιστικές λύσεις”

Την αισιοδοξία της για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου εξέφρασε η τέως υποψήφια ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Ευαγγελία Παναγιωτάκη που έλαβε  2715 σταυρούς στις πρόσφατες ευρωεκλογές .

Είναι εκ νέου υποψήφια  με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ25. Η Εύη Παναγιωτάκη , με πρόσφατες μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση & Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Βαμβέργης της Γερμανίας, έχει να συνεισφέρει με επιστημονικό τρόπο, πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία στο όραμα της Δημοκρατικής Ευρώπης και στον Αγώνα για την θεραπεία των παθολογιών που μας οδήγησαν στο καθεστώς της χρεοδουλοπαροικίας .

Σε συνέντευξη της σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέρθηκε στο νέο πολιτικό τοπίο το οποίο διαμορφώνεται στη χώρα αλλά και στις στοχεύσεις του ΜέΡΑ25, όσον αφορά την διάχυση γνώσης ώστε να συνειδητοποιήσει ο Ελληνικός λαός ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν σαν  έθνος. Το  κόμμα μας ΜέΡΑ25 είναι το ελληνικό πατριωτικό μέτωπο των υπεύθυνα ανυπάκουων ευρωπαϊστών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πρώτου στην ιστορία δι-εθνικού πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και της κάθε χώρας μας ξεχωριστά – του DiEM25.

Χρειαζόμαστε υποστήριξη σ αυτές τις εκλογές , σε μια περίοδο που η Ελλάδα συνεχίζει να ασφυκτιά  μέσα σε μία Ευρώπη που διαλύεται, ώστε  να μειωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των μεγάλων κομμάτων, τα οποία  είναι συνυπεύθυνα για την σημερινή μας κατάσταση. Όσο για το κόμμα μας θα το επανιδρύσουμε τον Σεπτέμβρη εισάγοντας ακόμα πιο προοδευτικούς θεσμους.Δική μου εισήγηση θα είναι «διαφάνεια τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω» Να μην έχουμε δηλαδή κανένα στεγανό σαν κόμμα γιατί πιστεύουμε στην δικαιοσύνη και επομένως δεν θα υπάρχει τίποτα να κρύψουμε.

  Γιατί επιλέξατε το ΜεΡΑ25 και γιατί εμπιστευθήκατε τον  Γιάνη Βαρουφάκη που αμφισβητήθηκε ως υπουργός;

1)Γιατί διαθέτει τεχνοκρατικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η 4η ψηφιακή επανάσταση,

2)επειδή το κόμμα μας στηρίζεται σε λαϊκή φιλοσοφική βάση με άκρως συμμετοχικό  ισότιμο και ολιστικό χαρακτήρα και 3)επειδή διαθέτει  ρεαλιστικό συγκροτημένο αποτελεσματικό πρόγραμμα ,άμεσα εφαρμόσιμο τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα

Για το αν αμφισβητήθηκε ή όχι, έχω να πω μόνο ότι ο Γιάνης έπραξε όπως έπρεπε, δηλαδή κράτησε  την αντιμνημονιακή του προεκλογική υπόσχεση , ενώ ο πρωθυπουργός  την καταστρατήγησε σε βάρος του Ελληνικού λαού.

  Τι εννοείτε με τον όρο « ολιστική φιλοσοφία » ?

Ολιστική θεώρηση  είναι ένα πλέγμα σχέσεων, σημαίνει μια κατάσταση ύπαρξης μέσα από τις σχέσεις που το άτομο επιλέγει για να δώσει νόημα στη ζωή του, το ολιστικό όραμα αναφέρεται στα άτομα που :

1.αναγνωρίζουν τιμούν την δική τους πολυπλοκότητα &αναπτύσσουν την πολυμορφική τους διάσταση

2,εχουν συνειδητοποιήσει ότι όλοι συν δημιουργούμε τον κόσμο μας

3.αναλαμβάνουν με ρεαλιστικότατα και ορθολογισμό την ευθύνη για το δικό τους μερίδιο στην διαδικασία αυτή της συνδημιουργίας, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή παρουσία σ όλα τα επίπεδα της ζωής που συμμετέχουν. Να τείνουν προς το ιδεώδες της καλοκαγαθίας, της αριστείας.

 

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι  η τύχη της κάθε κοινωνίας συνάδει αθροιστικά με τις επιδιώξεις του καθενός μας ατομικά. H κβαντική θεωρία λέει ότι τα πάντα αλληλεξαρτώνται και μεταδίδονται στα είδη. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι ποιότητες διαλέγω να υιοθετήσω αυτές τις ποιότητες θα δω στον κόσμο.  Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι μοντέρνες πολιτικές θεωρίες τείνουν να υιοθετήσουν ολιστικά πρότυπα . O Γιάννης ξεκινά απ’ το MACRO LEVEL της δι-εθνικής κοινωνίας και εγώ σαν γυναίκα προσπαθώ να συμβάλλω ξεκινώντας απ’ τον αντίποδα, από το MICRO LEVEL της τοπικής κοινωνίας. Ευχής έργον , να συγκλίνουν τόσο αρμονικά που να ενοποιηθούν και να μεταβούμε  με επιτυχία απ’ τον Δυισμό στην Ολότητα !

Όσο για τις επικείμενες εκλογές ,που κατά την προσωπική μου εκτίμηση  είναι ένας θεσμός που μέσα στα επόμενα 8 χρόνια τείνει να έχει εκλείψει (καθώς ισχυροποιείται η τάση οι περιφέρειες να συνδέονται απ’ ευθείας με τις Βρυξέλλες), εξυπηρετούν και ένα άλλο πιο σημαντικό σκοπό. Θα σηματοδοτήσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, πόσο προοδευτικός η οπισθοδρομικός  είναι ο λαός του Ρεθέμνους. Ένας παράγοντας που σαφώς θα επηρεάσει την φήμη μας όχι μόνο σαν τουριστικό προορισμό αλλά και θα επηρεάσει  ανάλογα την ευρύτερη  αντιμετώπιση μας σαν πόλη ,από ευρωπαϊκούς Διεθνικούς φορείς και όχι μόνον. Θα δώσει πληροφορίες δηλαδή σε δι εθνικούς διαμορφωτές αν αξίζουμε τον κόπο σαν νομός, να επενδύσουν σε αναπτυξιακά έργα που θα ανεβάσουν την αίγλη και την ευημερία μας. Όσο πιο ολιστικό προοδευτικό εξωστρεφές φιλότεχνο φιλοσοφημένο στίγμα δώσουμε, τόσο μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα θα εξασφαλίσουμε και αντιστρόφως.

   Τι έχετε να μας πείτε για το πρόγραμμα του  ΜεΡΑ25 σχετικά με την οικονομία,  είναι εφικτό και πως;

Το ΜεΡΑ25 παρουσιάζει κάτι σαν μικρή κοινωνικοπολιτική επανάσταση. Προτείνει επτά ανακουφιστικές τομές, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, τερματισμό της λιτότητας με μείωση των πλεονασμάτων, με λογικούς φορολογικούς συντελεστές, με διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσω της ίδρυσης δημόσιας εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών χρεών, πράσινη μετάβαση  κ.α.

Ο Γιάνης είναι κεφάλαιο και expert στην  πολιτική οικονομία . Όλες οι προγραμματικές μας θέσεις είναι εφικτές διότι ο Γιάνης σαν κορυφαίος οικονομικός επιστήμων ,όχι μόνο αναφέρει ορθολογιστικά  τις προτάσεις του αλλά εξηγεί τεχνοκρατικά με κάθε λεπτομέρεια και πως θα πραγματοποιηθεί η κάθε δράση ρεαλιστικά, ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμά μας δεν καταργεί  κάποιο ευρωπαϊκό θεσμό απλά εισάγει κάποιες νέες παράλληλες έξυπνες δομές {(ΔΕΔΙΧ) , (ΔΕΣΠ), (ΔΙΑΣΚΕΠ) μόρφωσης & εκπαίδευσης κλπ.}, που δεν εμποδίζουν καθόλου τις ομαλές λειτουργίες που ήδη έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση .

   Γιατί πρέπει το ΜεΡΑ25 να είναι μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Μέσα στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ , που διεκδικεί την εξουσία   θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε τα αίτια που έφεραν τον λαό μας σ αυτή την εξαθλίωση που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάτι που μπορούμε να κάνουμε ευκολότερα έχοντας εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Κρίνουμε πως τίποτα δεν εξαθλιώνει ψυχικά και σωματικά ένα λαό περισσότερο από την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε μια πορεία που ξέρει ότι τον γονατίζει. Εμείς θέλουμε καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, σχέδιο νόμου, για τα “κόκκινα δάνεια”, για τη δημόσια περιουσία, να τους δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική, ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι είτε να λέμε “ναι” σε όλα στην τρόικα ή απλά να διαδηλώνουμε στους δρόμους με συνθήματα, τα οποία στερούνται προγραμματικής βάσης.

   Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος την επόμενη ημέρα από μια Βουλή που θα συμμετέχει το ΜεΡΑ25;

Το πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι διάχυση γνώσης, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας του Ελληνικού λαού. Τόσα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιουργούσα ανασφάλεια στον λαό, η ανασφάλεια δημιουργούσε αίσθημα φόβου  που εκδηλωνόταν  με βία προς άλλες κοινωνικές ομάδες . Σε δεύτερο πλάνο να σκεφθούμε μέσα από υπερκομματικό διάλογο με ποιες πολιτικές  δυνάμεις θα  επιλέξουμε να συνεργασθούμε, χωρίς να παραβούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.

        Ένα πρόβλημα που αναδεικνύει ο κ. Βαρουφάκης είναι η ερημοποίηση της χώρας από τους νέους που μεταναστεύουν.

Κάτω από  τις παρούσες συνθήκες και για όσο διάστημα δεν κάνουμε κάτι ΕΜΕΙΣ για να αλλάξουμε την κατάσταση, τι να καθίσουν να κάνουν εδώ τα παιδιά? Για να υποστούν τις συνέπειες της απραξίας μας; νομίζω είναι καλύτερα να φεύγουν, διότι για να μείνουν πρέπει να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους ανεπίτρεπτα χαμηλά. Αυτό θα μας πιέσει ν ανοίξουμε τα μάτια μας και να επιλέξουμε τις λύσεις που θα θεραπεύσουν τις παθολογίες που μας αναγκάζουν να αποχωριζόμαστε τα παιδιά μας.

Αυτή η ερημοποίηση είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου προβλήματος και δημιούργημα της δικής μας ανικανότητας σχετικά με τις πολιτικές μας  επιλογές .Θα χειροτερεύει για όσο διάστημα εμείς συνεχίζουμε να υπομένουμε μοιρολατρικά την εξαθλίωσή μας και να  φοβόμαστε να διεκδικήσουμε  μια εναλλακτική πολιτική στάση, που θα βάζει μπροστά από τα πολυεθνικά συμφέροντα τις πανανθρώπινες ηθικές αξίες, για καθολική κοινωνική ευημερία. Μία στάση  που θα στοχεύει στη διάγνωση και τη  θεραπεία των αιτίων  που προκαλούν την παθολογία στην χώρα, αντί να ασχολούμαστε  με το κουκούλωμα  εξωτερικών  συμπτωμάτων. Και η ρίζα της παθολογίας μας είναι το πελατειακό μας σύστημα του ρουσφετιού της φοβέρας των πισώπλατων μαχαιρωμάτων και των επαίσχυντων συμφωνιών κάτω από τα πολιτικά  τραπέζια. Αν ξεπερασθεί το Μέρα διαθέτει άμεσα εφαρμόσιμες τεχνοκρατικές λύσεις εξόδου από αυτό το αδιέξοδο. 

Ως υποψήφια βουλευτής Ρεθύμνου ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζετε για το νομό μας;

Η προτεραιότητα είναι ΜΙΑ : να ανοίξουμε τα μάτια μας , να ρίξουμε μια ματιά στην παράδοση μας, στη σειρά μας  ώστε  γνωρίζοντας  από που ξεκινήσαμε  να χαράξουμε μια ανάλογης  κατεύθυνσης πορεία προς  το  μέλλον .Το πίσω μέρος της κάρτας μου γραφεί : “η καρδιά του σύγχρονου κόσμου χτυπά στο Ρέθεμνος”, η ψυχή και η παράδοση της  Κρήτης   γράφει διαχρονικά την ιστορία του κόσμου.

Και που στηρίχθηκε η παράδοσή μας ?Μα φυσικά στον “Ελληνισμό” που είναι έννοια συνώνυμη με τον όρο “Πανανθρώπινες αξίες”. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ? Ποια είναι η Μέρκελ ο Σόιμπλε ο Ντράγκι? ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ. Από εδώ ξεκίνησε η Ευρώπη σαν ήπειρος (μυθολογία ,όνομα ,πολιτισμός ,γραφή , σύγχρονο νόμισμα). Από εδώ ξεκίνησαν  λοιπόν και  οι οικογένειες και των σύγχρονων παγκόσμιων θεμελιωτών  που δόμησαν από το 1957  τη Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Ευρωπαϊκό δικαστήριο κλπ. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, όλα τα υπόλοιπα  θα έλθουν μόνα τους η υπερηφάνεια θα μετατραπεί σε έμπνευση  δημιουργίας και η δημιουργία θα φέρει αναβάθμιση  και η αναβάθμιση  ευημερία.

   Προσωπικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι του Ρεθύμνου είναι χαρισματικοί.”H αίγλη της πόλης Ρέθεμνος (που οφείλουμε στους προγόνους μας), είναι το εισιτήριό μας   για την ανάπτυξη” Θεωρώ ότι τα μεγάλα οικονομικά αναπτυξιακά έργα για το Ρέθεμνος που έχουν ήδη χαραχθεί σε ένα ευρύτερο μεσογειακό αναπτυξιακό πλαίσιο, είναι δρομολογημένα και δεν περιμένουν κανένα βουλευτή κόμματος να τα υποδείξει. Προτεραιότητα για μένα που νοιώθω ότι το Ρέθεμνος είναι ένα  CERN  παγκόσμιας κουλτούρας, κι εμείς κοιμόμαστε με άγνοια πάνω του, επομένως δεν αποκομίζουμε κανένα όφελος  είναι :Nα θεσμοθετηθούν προγράμματα εκπαιδευτικά ,ώστε να έρχονται από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου να μελετούν αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τέχνες σε ευλογημένο ελληνικό έδαφος. Μπορεί να φέρει ανυπολόγιστα κέρδη μεγάλης προστιθέμενης αξίας η  ανάδειξη του Ρεθέμνους σαν πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι.

Ταυτόχρονα να ανοίξουμε μια πλατφόρμα μέχρι να συνειδητοποιήσουν μερικοί τοπικοί άρχοντες να μην κλέβουν τους συμπολίτες τους ,γιατί αποδυναμώνοντας τους συμπολίτες τους αποδυναμώνουν τον εαυτό τους. Και ν αφήσουν τα σάπια και  αμφισβητούμενες  δικαστικές αποφάσεις που ρίχνουν τις ευθύνες αλλού γι’ αλλού γιατί ο Ρεθεμνιώτικος λαός δεν μασάει πια ,ούτε είναι διατεθειμένος πια να σωπαίνει όταν εκδίδονται αποφάσεις που προσβάλλουν την νοημοσύνη του. Εμείς ψηφίζουμε τοπικούς άρχοντες για να προωθούν τα συμφέροντα μας και όχι για να γινόμαστε τα κορόιδα  τους. Έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή και δεν θα αφήσουμε κανένα να μας την στερήσει .

Προπέρυσι είχαμε προτείνει στο Χαροκόπειο, μια ανοιχτή δημοτική και εκπαιδευτική πλατφόρμα διαφάνειας που είχαμε επεξεργασθεί στο Hackathon με τον Δημήτρη τον Κοσμίδη την  «Ρέθεμνος public mock». Αποχωρώντας ο Κοσμίδης μου είπε «…να ξέρεις ότι θα ξασυναντηθούμε προσεχώς και θα συνεχίσουμε ακριβώς από το σημείο που έχουμε σταματήσει τώρα » Κυριολεκτικά θα μας λύσει τα χέρια αν υλοποιηθεί η ευχή του, μέχρι και εκδόσεις ληξιαρχικών πράξεων θα εκδίδουμε ψηφιακά από το σπίτι, όπως συμβαίνει και σε άλλους δήμους.Σε συνέντευξη με ρώτησαν  , «μα εσείς μας λέτε  ότι  Όλος ο κόσμος είναι Ρέθυμνο» ? Ναι ,για μένα που νοστάλγησα την πόλη που γεννήθηκα μέχρι να επανεγκατασταθώ , λέω με υπερηφάνεια ΝΑΙ « Όλος ο κόσμος είναι Ρέθεμνος »!