Όλα τα Νέα

Γαύδος: Δάσκαλος εδώ,δάσκαλος εκεί, που είναι ο δάσκαλος;

392
Το δημοτικό σχολείο της Γαύδου βρίσκεται χωρίς δάσκαλο εδώ και πάνω από 3 εβδομάδες! Οι μαθητές παραμένουν στο κενό, τη στιγμή που οι συνομήλικοι τους έχουν ξεκινήσει κανονικά τα μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά.

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ήδη η δεύτερη φάση αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχουν περιθώριο ως σήμερα να παρουσιαστούν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης που προσλαμβάνονται.

Βάσει αυτού,ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης,δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Γαύδο ένας νέος εκπαιδευτικός. Οι τοποθετήσεις, ανέφερε, θα γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όλοι ευχόμαστε να ολοκληρωθούν οι όποιες διαδικασίες ώστε οι μαθητές της Γαύδου να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα κανονικά μαθήματα. Τα παιδιά μάλλον πήραν από μικρή ηλικία μια γεύση από τα προβλήματα και την αποδιοργάνωση του συστήματος Παιδείας της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι η δασκάλα που είχε διοριστεί για το σχολείο στη Γαύδο, έφυγε μετά τον αγιασμό της πρώτης ημέρας. Το θέμα είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Η δήμαρχος του νησιού είχε δηλώσει: “Νομίζαμε ότι καλύφθηκε η θέση της δασκάλας στο σχολείο της Γαύδου, η οποία αποφάσισε να μην ξαναέρθει στο σχολείο χωρίς να ενημερώσει κανένα, ούτε γονείς ούτε Δήμο, ούτε πρωτοβάθμια μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Ο εκπαιδευτικός έχει ευθύνη για το μέλλον παιδιών και οφείλει να κλειδώνει την επιπόλαιη συμπεριφορά στο σπίτι του πριν αναλάβει καθήκοντα έστω και για μια μέρα. Ο αγώνας για το δικαίωμα των παιδιών των ακριτικων νησιων στην εκπαίδευση δεν θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθεί.

Οι περιοχές με ιδιαιτερότητες οφείλουν να βγαίνουν σε λίστα από μόνα τους ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν”.

Η δασκάλα είχε στο πλευρό της το σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού Χανίων. Κατηγόρησαν την δήμαρχο και μερίδα των ΜΜΕ για προσπάθεια συκοφάντησης της δασκάλας κάνοντας λόγο για “απελπιστική κατάσταση που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς το καθεστώς της «αναπλήρωσης» και της έλλειψης μόνιμων διορισμών”.

Η δασκάλα είναι μητέρα τριών παιδιών και μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Είχε υποβάλει αίτηση για τα Χανιά αλλά βρέθηκε στο ακριτικό νησί, όπου μία εβδομάδα μετά αποχώρησε.

Τοποθετήθηκε με βάση τους πίνακες κατάταξης, στο σχολείο της Γαύδου. Η ίδια ενδιαφερόταν να πάει στα Χανιά ώστε να έχει πρόσβαση στο αεροδρόμιο Χανίων για να μπορεί να πηγαίνει σπίτι της.

Η δασκάλα πήγε στη Γαύδο, προσδοκώντας πιθανότατα στη συνέχεια να κάνει αίτηση για βελτίωση θέσης. Μία εβδομάδα όμως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, θέλησε να παραιτηθεί, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής και της μεγάλης απόστασης από την οικογένειά της.