Όλα τα Νέα

Ευχές για τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό Σύνολο Χανίων

324
Αγαπημένε μας Μίκη, πολλές ευχές για τα γενέθλια σου.

Αισθανόμαστε τυχεροί που η ζωή μας είναι παράλληλη με την δική σου και θέλουμε για μία ακόμα φορά να σε ευχαριστήσουμε για αυτά που μας έδωσες και εξακολουθείς να μας δίνεις και για άλλη μια φορά να σου πούμε “Ήσουν και είσαι ο φάρος που μας οδηγεί”.

Από την τελευταία συναυλία μας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναρτούμε για τα γενέθλια σου 3 τραγούδια και να σε ενημερώσουμε ότι ήταν μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και φοβερό παλμό.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ στην επιστολή του προς τον Ιταλό εκδότη το 1862 για την έκδοση των “Αθλίων” περιέγραφε την τότε κοινωνία της Γαλλίας αλλά και όλου του “πολιτισμένου” κόσμου. Εμείς αναφέρουμε από εκείνη την επιστολή ένα μικρό απόσπασμα.

Όσο θα υπάρχει, εξαιτίας των νόμων και των εθίμων, κοινωνική αδικία, που δημιουργεί, μέσα στον τέλειο πολιτισμό, κολάσεις τεχνητές και μπερδεύει τον θείο προορισμό του ανθρώπου με την φθαρτή του μοίρα.

Όσο θα μένουν άλυτα τα τρία προβλήματα του αιώνα μας: ο εξευτελισμός του άντρα από την φτώχεια, η ηθική κατάπτωση της γυναίκας από την πείνα, το μαράζωμα του παιδιού από το σκοτάδι.

Όσο ο λαός μας μένει καταδικασμένος να πεθάνει από κοινωνική ασφυξία γιατί τον μαστίζει η φτώχεια και η αμορφωσιά, βιβλία σαν αυτό δεν είναι, ίσως, ανώφελα.

Εμείς απλώς συμπληρώνουμε: όσο οι λαοί σήμερα εξακολουθούν να υποφέρουν από βρώμικους πολέμους, από βρώμικες οικονομικές πολιτικές και είναι καταδικασμένοι να ζουν τους βρώμικους ζυγούς της εποχή μας, έργα μουσικά σαν του Μίκη και των ποιητών του, είναι αναγκαία να υπάρχουν και να διαδίδονται παγκοσμίως γιατί όλοι οι λαοί επί πολλά πολλά χρόνια ανεβαίνουν ένα Γολγοθά που φαίνεται να μην έχει τέλος.

Με αγάπη,

Μουσικό Σύνολο Χανίων