Όλα τα Νέα

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…ΥΠΑΡΧΟΥΝ 54 ΑΝΕΡΓΟΙ!

Κορυφώνεται το αδιέξοδο , οι αριθμοί μας καταπλακώνουν και οι άνεργοι αποκαρδιώνονται σε μια κοινωνία σε μαρασμό

229

Κορυφώνεται το αδιέξοδο , οι αριθμοί μας καταπλακώνουν και οι άνεργοι αποκαρδιώνονται σε μια κοινωνία σε μαρασμό
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, σήμερα για κάθε κενή θέση εργασίας στην Ελλάδα, αντιστοιχούν περισσότεροι από 50 άνεργοι και λιγότεροι από 10 άνεργοι στις χώρες – μέλη της Ε.Ε., ενώ από το σύνολο των ανέργων, η πλειοψηφία είναι μακροχρόνια άνεργοι και από αυτούς οι περισσότεροι είναι άνω των 45 ετών.

Νέα στοιχεία για τον εφιάλτη της ανεργίας στην Ελλάδα, αλλά και την  πρόταση του για να μειωθούν οι επίμαχοι δείκτες, παρουσιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας ο σύνδεσμος  επιχειρήσεων και βιομηχανιών, ο οποίος μιλά για την δημιουργία μίας σύγχρονης αγοράς εργασίας.  Στο τέλος του 2016, αναφέρει ο ΣΕΒ, από το σύνολο του ενός  εκατομμυρίου 124 χιλιάδων ανέργων, οι 807.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι, από τους οποίους οι περίπου 300.000 είναι άνω των 45 ετών και οι 170.000 είναι μεταξύ 20 και 29 ετών.

Η μείωση της ανεργίας, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα είναι βασανιστικά αργή εάν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να κινητοποιηθεί η ιδιωτική οικονομία σε μια μαζική αναπτυξιακή εξόρμηση, πέραν της μέγιστης δραστηριοποίησης του κράτους.

Όσο περισσότερο ενισχύονται οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, σημειώνει ο σύνδεσμος και όσο περισσότερο ευέλικτη είναι η αγορά εργασίας, τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι «κενές» θέσεις εργασίας.
Μάλιστα υπολογίζεται ότι για κάθε κενή θέση εργασίας αντιστοιχούν  σήμερα περισσότεροι από 50 άνεργοι στην Ελλάδα και λιγότεροι από  10 άνεργοι στην Ε.Ε. των 28, γεγονός που εξηγεί και την μετακίνηση των ελλήνων εργαζομένων προς την Ευρώπη.

Τα στοιχεία του ΣΕΒ αναφέρουν επίσης, ότι η βελτίωση της πορείας της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2017 αποτυπώνεται και στην περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο μειώθηκε στο  22,5% τον Μάρτιο του 2017, ενώ οι μισθοί σε σταθερές τιμές  εμφάνισαν πτώση το 1ο τρίμηνο του 2017 για πρώτη φορά από το 2ο τρίμηνο του 2014.