Όλα τα Νέα

Ηράκλειο: Κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές για να πουν ΟΧΙ στο νέο αεροδρόμιο

113

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή τους, εμφανίστηκαν για κόμη μία φορά οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Πεδιάδος, κατά την τελευταία ανοιχτή συνέλευση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας».

Όπως αποφασίστηκε, η Πρωτοβουλία θα μετατραπεί σε δημοτική κίνηση, με κεντρικό θέμα να μην δημιουργηθεί αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η αποτύπωση των αντιδράσεων κατά του αεροδρομίου στις προσεχείς εκλογές.

Για την προσεχή Τετάρτη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας για το θέμα του αεροδρομίου στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Τον λόγο στην συνέλευση πήραν αρκετά άτομα και ακούστηκαν πολλές απόψεις ενώ όπως τόνισαν, δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση τη δημιουργία αεροδρομίου εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Η Πρωτοβουλία κάνει λόγο για σοβαρές περιβαλλοντολογικές συνέπειες, όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και η καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων ενώ όπως αναφέρθηκε, η σημαντική μείωση της καλλιεργήσιμης γης δεν εξασφαλίζει εισόδημα ικανό για αξιοπρεπή διαβίωση.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών και Κατοίκων της περιοχής του Ευαγγελισμού Πεδιάδος «Ο ΚΥΠΕΡΑΣ», κατέθεσε υπόμνημα σε υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, δημάρχους, αλλά και τον περιφερειάρχη Κρήτης, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η επίσημη θέση όλων για το θέμα ενώ ξεκαθαρίζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατασκευή του έργου και δηλώνουν ότι θα εμποδίσουν την κατασκευή του αεροδρομίου, με όλα τα μέσα.

Σύμφωνα με το υπόμνημα:

Οι μέχρι σήμερα 10 δικαστικές αποφάσεις των απαλλοτριώσεων του ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ έχουν αντιγράψει τις τιμές από την έκθεση εκτίμησης του εκτιμητή του ελληνικού Δημοσίου και την αιτιολογία από την υπ’αριθ 199/2017 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης που αφορά συμπληρωματική απαλλοτρίωση μικρής έκτασης για το φράγμα Αποσελέμη.

Οι τιμές είναι εξευτελιστικές και τραγελαφικές με αξία του εδάφους να κυμαίνεται στο ευτελές ποσό των 1.56-2,63 €/τμ με μέση τιμή 1,90 €/τμ σε μία περιοχή από τις πιο παραγωγικές της Κρήτης – Η τραγελαφικότητα της εκτίμησης και των αποφάσεων αποδεικνύεται , αφού έφτασαν σε σημείο για το ίδιο ακίνητο μικρής έκτασης να ισχύουν δυο διαφορετικές τιμές επειδή ανήκουν σε διαφορετικά τμήματα απαλλοτρίωσης και για γειτονικά ακίνητα η χαμηλότερη τιμή να αντιστοιχεί σε οφθαλμοφανές πλεονεκτικότερο ακίνητο όπως αποδεικνύουν δύο χαρακτηριστικοί χάρτες:

  • Χάρτης 1, με διαφορετικές τιμές στο ίδιο ακίνητο.

  • Χάρτες 2, που τα πλεονεκτικά ακίνητα έχουν χαμηλότερες τιμές

Αν συγκριθούν με τιμές άλλων απαλλοτριώσεων στην Κρήτη είναι από 10 μέχρι 5 φορές χαμηλότερες που οι περιοχές αυτές μειονεκτούν πολύ ως προς τα χαρακτηριστικά (θέση, ανάγλυφο, πρόσβαση και ποιότητα εδάφους). 

Είχαμε ενημερώσει έγκαιρα με γραπτά αναλυτικά υπομνήματα και προφορικά όλους τους εμπλεκόμενους (Πρωθυπουργό –υπουργούς –Περιφέρεια –Δήμο), και λάβαμε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι έχουμε δίκαιο και ότι θα αποδοθεί τελικά δικαιοσύνη (επίσημο απόσπασμα Γραφείου Τύπου Υπουργού Υποδομών).

Είχαμε τονίσει την ιδιαιτερότητα της απαλλοτρίωσης που επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους οικισμούς Ευαγγελισμό και Ρουσσοχώρια στους οποίους αντιστοιχεί το 90% αυτής ενώ ειδικά στον Ευαγγελισμό απαλλοτριώνεται κατά μέσο όρο άνω του 61% της Γής του. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες καταλήγουν ακτήμονες και άνεργοι, ενώ για την πλειοψηφία των υπολοίπων η σημαντική μείωση της καλλιεργήσιμης γης δεν εξασφαλίζει εισόδημα ικανό για αξιοπρεπή διαβίωση .

Επίσης η περιοχή επιβαρύνεται όσο καμιά άλλη με τις δυσμενείς περιβαλλοντικής φύσεως επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου, όπως αέριοι ρύποι , ηχορύπανση κλπ. 

Δεν είμαστε ηλίθιοι για να πιστεύουμε ότι είναι απλώς σύμπτωση , να ταυτίζονται η τόσο μεροληπτική εναντίον μας εκτίμηση του Δημοσίου (με αποδεδειγμένη όπως προαναφέραμε προχειρότητα , ανακρίβειες , και ψεύδη) και το αποτέλεσμα όλων των δικών σε 4800 διαφορετικές τιμές.

Για ποιο λόγο δόθηκε παράταση δίμηνη παράταση (για να προετοιμαστούμε επαρκώς με τεχνικές εκτιμήσεις και μελέτες που κοστίζουν αρκετά) αφού θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα ;

Αναρωτιόμαστε βάσιμα προς τι , η διεξαγωγή τόσων πολλών δικών , να ταλαιπωρούμαστε εμείς και οι συνήγοροι μας, να κάνουμε έξοδα όταν το αποτέλεσμα είναι ίδιο με την εκτίμηση του Δημοσίου που υιοθετεί άκριτα ότι γράφει η ορκωτή εκτιμήτρια ενώ δεν δεσμεύεται από τον Νόμο;

Η πραγματική αιτία και ο τρόπος που έγιναν αυτά τα καταλαβαίνει ακόμα και μικρό παιδί και οδηγούν σε ουσιαστική δήμευση της Γής μας . Κατά τα άλλα έχουμε Κράτος Δικαίου και είμαστε Ευρωπαϊκή Χώρα ‼

Ο Μ Ο Φ Ω Ν Ε Σ   Α Π Ο Φ Α Σ Ε Ι Σ

Ύστερα από αυτές τις καταδικαστικές αποφάσεις και την απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος μας, την ωμή καταπάτηση κάθε έννοιας Δημοκρατίας και Δικαίου, σεβόμενοι την αξιοπρέπειά μας, την νοημοσύνη μας και την μνήμη των Γονέων μας που μόχθησαν να μας παραδώσουν την γη αυτή, αποφασίσαμε αναγκαστικά πλέον τα παρακάτω: 

  1. Αεροδρόμιο σε βάρος μας δεν θα γίνει. Με όλα τα μέσα θα εμποδίσουμε την κατασκευή του έργου. Θα υπερασπιστούμε την Γη μας ,δεν θα αφήσουμε να την καταλάβουν αποβάλλοντας μας , για να καταλήξουμε ακτήμονες, άνεργοι και ζητιάνοι κοινωνικών επιδομάτων ζώντας στο θόρυβο και στα καυσαέρια. 
  2. Τέλος η κοροϊδία και η περιφρόνηση προς την νοημοσύνη μας . 
  3. Η ευθύνη για ότι προκύψει ανήκει εξολοκλήρου στην Κυβέρνηση. 
  4. Δεν θα παραστούμε από εδώ και στο εξής σε παρόμοιες δίκες 
  5. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που προβλέπουν οι Νόμοι, το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο . 

Υ.Γ. Δεν θα παρευρεθούμε από τώρα και στο εξής σε συναντήσεις που όπως αποδείχτηκε το μόνο που προσέφεραν ήταν η παραπλάνησή μας, όμως αν κληθούμε και κρίνουμε ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση που θα καταλήξει σε ανατροπή των αποφάσεων αυτών, είμαστε παρόντες και προετοιμασμένοι όπως πάντα.