Γιατί το ΤΕΙ Κρήτης δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ενας από τους βασικούς λόγους που το ΤΕΙ Κρήτης δεν μπορεί να λάβει τον τίτλο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι ότι ήδη υπάρχει από το 2008 το Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα το 2009 ο τότε υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος είχε θέσει το Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Παιδείας.

Τον Ιούνιο του 2008, κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού εορτασμού που παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλοί υπουργοί και αξιωματούχοι από τη Σλοβενία ​​και σε όλο τον κόσμο, εγκαινιάστηκε στο Σλοβενία ​​το Ευρωμεσογειακό Πανεπιστήμιο (EMUNI).

Λίγο αργότερα, το EMUNI εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων για τη Μεσόγειο, προσδιορίζοντας το EMUNI στη δήλωσή τους ως έναν από τους τομείς προτεραιότητας της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Η EMUNI ανατέθηκε να συμβάλει στη γνώση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής δημιουργώντας και προωθώντας έναν ευρωμεσογειακό χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας.

Η αποστολή του EMUNI παραμένει ακόμη πιο σημαντική σήμερα. Η ανάπτυξη και η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την πρόοδο της γνώσης και της καινοτομίας. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία στην ευρωμεσογειακή περιοχή εξακολουθούν να αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα για τα συμμετέχοντα κράτη.

Η EMUNI, με το τεράστιο δίκτυο των περισσότερων από 130 πανεπιστημίων από περισσότερα από 30 ευρωμεσογειακά κράτη, είναι κάτι περισσότερο από ένα συμβατικό πανεπιστήμιο.

Είναι ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί μέσω αληθινής συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια.

Πρόκειται για ένα ανθεκτικό δίκτυο συνεργαζόμενων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη Μεσόγειο και αποτελεί επίσης πλατφόρμα διαπολιτισμικού διαλόγου και διπλωματίας στον τομέα της επιστήμης.

Πηγή: esos.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.