Γιώργης Καλογεράκης: Ρέθυμνο – μια οικονομική όαση σε μια αποξηραμένη Χώρα

Είναι γεγονός, βαδίζουμε τον δέκατο χρόνο της κρίσης!

Μιας κρίσης που ενώ ξεκίνησε ως οικονομική, εξελίχτηκε στην πορεία σε βαθύτατα κοινωνική αλλά δυστυχώς και σε ανθρωπιστική!

Μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές μειώθηκαν. Οι φόροι αυξήθηκαν. Η ανεργία χτύπησε απίστευτα ρεκόρ, οι επενδύσεις ανύπαρκτες, ο δρόμος για τη μετανάστευση ακόμα μια φορά ορθάνοιχτος. Ο πληθυσμός μειώνεται, η υπογεννητικότητα θερίζει, το προσδόκιμο ζωής ελαττώνεται. Οι αυτοκτονίες μας πληγώνουν καθημερινά…

Μα το χειρότερο όλων, η ίδια η πληγωμένη εθνική μας υπερηφάνεια, που δεν βρίσκει γιατρειά από την περιφρόνησή της διεθνούς κοινότητας.

Γνωστά όλα τα παραπάνω, θα πει εδώ κανένας … προς τι η αναμόχλευσή τους;
Ταπεινή μου γνώμη είναι, ότι θα πρέπει τελικά να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την εθνική συνεννόηση και τη συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων της Χώρας, αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε διέξοδο και να φύγουμε μπροστά!

Γιατί στο γενικότερα άνυδρο οικονομικό τοπίο, υπάρχουν και οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, που πρέπει να τις μελετήσουμε επισταμένα ως μοντέλα ανάπτυξης, αν πραγματικά μας ενδιαφέρει το καλό αυτής της Χώρας.
Μια τέτοια φωτεινή εξαίρεση τυχαίνει να είναι και ο Δήμος μας!

Σε μια Χώρα με χρεοκοπημένους δεκάδες Δήμους αλλά και την κεντρική διοίκηση, που οφείλει σε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες 1,589 δις ευρώ, ο Δήμος μας όχι μόνο δεν οφείλει τίποτα σε κανένα, αλλά έχει και αποθεματικό!

Σε μια Χώρα όπου καθημερινά προστίθενται νέοι, άδικοι φόροι, η υφιστάμενη Δημοτική Αρχή είναι μια απ’ τις ελάχιστες που έχει μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη, τη μόνη δαπάνη που το ύψος της μπορεί να καθορίσει η ίδια.Σε μια Χώρα με μειωμένη την επιχορήγηση των λειτουργικών δαπανών των Δήμων κατά 29 % και την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών κατά 62 %, ο Δήμος μας κατόρθωσε να εξασφαλίσει, να χρηματοδοτήσει και να εκτελέσει έργα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Το είδαμε και το βιώσαμε χρόνια τώρα!!!

Πώς το κατόρθωσε; Μα με ένα ικανότατο επικεφαλής, τον Δήμαρχο μας κ. Γιώργη Μαρινάκη και μια ομάδα που έχει κάνει τη συνεννόηση και τη συνεργασία πράξη!
Και ποιο το σημερινό στοίχημα όλων εμάς που στρατευτήκαμε με την Νέα Αντίληψη, αν εκλεγούμε ξανά Δημοτική Αρχή;

Μα να παράξουμε περισσότερο πλούτο στον Δήμο μας το επόμενο διάστημα! Κι όχι μόνο αυτό αλλά και να τον κατανείμουμε ανάλογα, με ενίσχυση των ασθενέστερων.
Δεν αμφιβάλει κανείς ότι η βαριά μας «βιομηχανία» είναι ο Τουρισμός! Τον κρατάμε, τον βελτιώνουμε, τον ενισχύουμε! Ουδείς διαφωνεί!
Ουδείς αμφιβάλει επίσης ότι έχουμε μια παλιά πόλη λαμπερό κόσμημα και μια καινούρια πραγματικό διαμάντι! Τις διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού!

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε όμως και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, γεωργία και κτηνοτροφία. Είναι ένας από τους βασικούς πόλους έλξης στο νησί μας!
Διαθέτουμε υπέροχους οικισμούς, που οι επισκέπτες στην περιοχής μας μπορούν να γευτούν την παραδοσιακή μας φιλοξενία, που ως ειδοποιό διαφορά μας χαρακτηρίζει!

Εκεί μπορούν να έρθουν σε επαφή με την ατόφια μας παράδοση και όχι μόνο με τη φολκλορική της επανάληψη στην πόλη, που ωστόσο παραμένει χρήσιμη.
Η ενίσχυση περαιτέρω των οικισμών της υπαίθρου με έργα υποδομής, κάθε άλλο από χαμένη οικονομική δαπάνη θα πρέπει να θεωρηθεί.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης μας με το κέντρο αλλά και με τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, που σήμερα επιχειρείται, είναι ένα ακόμα οξυγόνο ζωής!

Παρά τις φήμες που οργιάζουν περί του αντιθέτου, δε φταίει η υφιστάμενη Δημοτική Αρχή για το ναυάγιο των προσπαθειών του παρελθόντος, όταν κάποιοι αστόχαστα δρομολόγησαν ελαττωματικό πλοίο στη γραμμή, ερήμην των Αρχών του τόπου.

Με ισχυρούς οικισμούς, με μια πόλη κόσμημα, με ανεπτυγμένο τουρισμό σε σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, θα αυξήσουμε πραγματικά τον πλούτο στον Δήμο μας, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, θα ανακόψουμε το κύμα μετανάστευσης, θα χτυπήσουμε την υπογεννητικότητα, θα χαρούμε και οι ίδιοι με τις υποδομές που αναβαθμίζουν αισθητικά τον τόπο μας.

Και στη Νέα Αντίληψη έχουμε πλέον αποδείξει, όχι με στείρα σειρά κατάθεση υποσχέσεων αλλά με έργα, ότι μπορούμε να πάμε ακόμα ένα βήμα μπροστά!
Και ο Δήμαρχός μας κ. Γιώργης Μαρινάκης αλλά και το στελεχιακό δυναμικό της παράταξης που τον πλαισιώνει, δίνουν εγγύηση για όλα τα παραπάνω!

Γιώργης Καλογεράκης
Συγγραφέας-Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Τα σχόλια είναι κλειστά.