Όλα τα Νέα

Γιώργης Ψαρουδάκης:”Ήρθες από το πουθενά, για πέντε λεπτά…”! [Συνέντευξη]

"Ήρθες από το πουθενά, για πέντε λεπτά . Πάντα έχω στο μυαλό μου ένα ρυθμό που χτυπάει, μια μουσική που πλανάται, μια μελωδική σκέψη στις σιωπές"

4,846
του Γιάννη Θεοδωράκη
Φιλοξενούμε σήμερα στο “Κρητικό Σεργιάνι” στα ParapolitikaKritis ένα νέο και ταλαντούχο καλλιτέχνη τον Γιώργη Ψαρουδάκη. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αναδεικνύει την προσωπικότητα και το χάρισμα του Γιώργη!
-Γιώργη μου χίλια καλώς βρεθήκαμε σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνεις και έρχεσαι να τα πούμε παρέα, να σε μάθουμε και να μας ξανά συστηθείς απ’ την αρχή.

-Γιάννη μου καλώς σε βρήκα ,μεγάλη μου χαρά και δική μου τιμή για την φιλοξενία σου στο νέο σου αυτό εγχείρημα !!

-Να ξεκινήσουμε πρώτα απ όλα από που μας έχεις έρθει την καταγωγή σου και αμέσως μετά πως έρχεται η μουσική στην ζωή σου

-Γεννήθηκα και μεγάλωσα Αθήνα το 1979. Το 1990 κατεβήκαμε μόνιμα στην Κρήτη με την οικογένεια μου! Η μουσική έρχεται στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία μια και ο πατέρας μου από τότε και μέχρι τώρα, πάντα έβαζε μουσική στο σπίτι μας.
Σα λαουτιέρης και τραγουδιστής που ήταν, πάντα υπήρχε μουσική στο σπίτι μας. Είτε από κασετόφωνο, είτε από πικ-απ, είτε από τον ίδιο τον πατέρα μου, απ την πρόβα του για το νυχτοκάματο στο μαγαζί!! Να σημειώσω ότι πρόλαβα και έζησα την εποχή που τα μαγαζιά δούλευαν 6 μέρες την εβδομάδα και είχαν κάθε μέρα κόσμο από τις 21.00 ! Πραγματικά απίστευτο για τα σημερινά δεδομένα

-Τι σημασία έχει για εσένα η μουσική στην ζωή σου;

-Ζωή χωρίς μουσική , Καρδιά δίχως αίμα! Τόση σημασία! Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα μπορούσα να μεγαλώσω χωρίς αυτήν! Δεν ξέρω … Πάντα έχω στο μυαλό μου ένα ρυθμό που χτυπάει … μια μουσική που πλανάται, μια μελωδική σκέψη στις σιωπές … ένα μουρμουρητό.

-Πως παίρνεις την απόφαση τότε που ήσουν παιδί ακόμα να πεις ότι εγώ θα ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο και θα τον υποστηρίξω.

-Δεν το είχα σκοπό ,να σου πω την αλήθεια ! Ναι μου άρεσε πάρα πολύ, άλλα όχι ότι θά’ βγαινα πάνω στο πάλκο! Ήμουν πολύ ντροπαλός και δεν έβαζε το μυαλό μου ότι θα τραγουδήσω μπροστά σε κοινό!!
Λίγο πριν την ενηλικίωση με την προτροπή των ξαδέρφων και των φίλων μου και τον όμορφο ανταγωνισμό που υπήρχε μεταξύ μας, ένα πρωινό λίγο πριν από μια σχολική επέτειο, πήρα την απόφαση και είπα της καθηγήτριάς μου, της μουσικούς,  όπως την λέγαμε, ότι θέλω να είμαι με τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στην γιορτή με παραδοσιακά όργανα !! Αυτό και ήταν!!!!!

-Ήταν εύκολος ο δρόμος της αναγνώρισης από το κοινό της Κρήτης;

-Όχι. Και ακόμη τώρα θέλει πολύ προσπάθεια !! Νομίζω ότι πρέπει πρώτα να αναγνωρίζει ο ίδιος σου ο εαυτός αυτό που έχεις μέσα στην ψυχή σου ότι πρέπει να βγει στο κοινό !!
Δεν αισθάνομαι ότι περιμένω μόνο και μόνο μια αναγνώριση για να “δικαιωθώ”! Ίσως να μην ζω όταν έρθει.
Θέλω απλά τον κόσμο να τραγουδάμε μαζί! Μια αναγνώριση και ευχαρίστηση για μένα είναι η ανυπομονησία για το άκουσμα ενός δικού μου κομματιού!!

-Γιώργο ξέρω ότι έχεις κάνει πολλές συνεργασίες μπορείς να μας πεις αυτές που έχεις ξεχωρίσει???

-Ναι όντως Γιάννη μου και τις θεωρώ κεφάλαιο σ αυτό που κάνω!!! Δημήτρης Βακάκης, Σήφης Τσουρδαλακης, Μιχάλης Αλεφαντινός, Νίκος Ζωιδάκης, Αντώνης Μαρτσάκης, Κώστας Κορδατζάκης και συγνώμη αν ξεχνάω κάποιους ,αλλά είναι πραγματικά οι άνθρωποι που μοιραστήκαμε τις περισσότερες ώρες μαζί μουσικής και δουλειάς!!

-Είπες κάποια στιγμή δύσκολα τα πράγματα και τώρα τι γίνεται;

-Ναι το είπα ,!! Βλέπουμε πως έχουν αλλάξει οι καιροί και έχουν δυσκολέψει,, αλλά τα πάντα προσαρμόζονται ,οπότε όλοι πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας από εμάς μέχρι και τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων !
Να υπάρχει μια όμορφη συνεργασία για τον τελικό στόχο και να τελειώνει η βράδια  και να μην φεύγει δυσαρεστημένο το κοινό που μας τίμησε και εμάς αλλά και τους ιδιοκτήτες και ν ανυπομονούν για την επομένη φορά!! Το ξέρουμε ότι δε θέλει πολύ το γύρισμα της πλάτης από οποιονδήποτε από τους 3!
Κοινό, Μουσικούς, Μαγαζάτορες! Μαγικός συνδυασμός και των 3 λοιπόν !!!!!!!!

-Έχεις μια κόρη ,, την οποία ξέρω ότι την αγαπάς πάρα πολύ ! Ποιο τραγούδι της έχεις αφιερώσει??

-Από την πρώτη δισκογραφική μου δουλειά “Καινούριο όνειρο” σε στίχους Γιώργο Πατεράκη τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα και δική μου μουσική! Το ” κάθε μας στιγμή” και θέλω να πω την δεύτερη μαντινάδα που πραγματικά με συγκινεί και λέει ” Θα κάνω όσα δεν έκανε ποτέ κανείς για εσένα ,θα χω τα χείλη να γελούν ,με μάτια δακρυσμένα!!

-Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να ακούσουν το ευχαριστώ σου;

-Σ αυτούς που δεν μου χάιδεψαν τα αυτιά αλλά και σ αυτούς που με στήριξαν χωρίς να το ξέρω! Ποιο συγκεκριμένα όμως σ’ έναν άνθρωπο που χάρη σ’ αυτόν είμαι εδώ τώρα και σας μιλάω! Τον ευχαριστώ για όλα και σ αυτόν οφείλω την μέχρι τώρα πορεία μου και ας μην πω ποτέ το όνομα του!!!

-. Υπήρξαν άνθρωποι που σε στήριξαν και στο διάβα της ζωής σου, χαθήκανε; Αν ναι τι πιστεύεις ότι φταίει σε αυτό;

-Οι άνθρωποι που έρχονται στην ζωή μας κα χάνονται επειδή εκτελούν μια αποστολή είτε καλή, είτε κακή! Οπότε στο τέλος η «αποστολή εξετελέσθη» και τότε υπάρχει νίκη ή ήττα!! Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ούτε στενοχώρια ούτε το ‘γιατί’! Κανείς δεν χρειάζεται να είναι δίπλα μας με το ζόρι! Φτάνει μονάχα, που και τώρα που μιλάμε υπάρχουν και είναι δίπλα μου, αυτοί που θα θελα να είναι και όχι αυτοί που πρέπει!!!!

-Ζητάς εύκολα συγνώμη στην ζωή σου; Αναγνωρίζεις τα λάθη σου;

-Ναι όταν βλέπω το λάθος μου το αναγνωρίζω και ζητώ συγνώμη!! Από κει και πέρα και το άδικο που βλέπω θέλω να το λέω! Είναι δίκαιο να επισημαίνουμε το άδικο και όσος καιρός και να περάσει  θα θέλω να το πω!

-Κρατάς κακιά στους ανθρώπους που σε πούλησαν ενώ εσύ είχες πιστέψει στην φιλία τους;

-Δεν μ αρέσει η λέξη ‘πουλά’ γιατί τίποτα απ τα οποία μετράμε με την ψυχή μας δεν έχουν ούτε κόστος ούτε αξία!!! Οι επιλογές του καθενός μας είναι το ζύγι στο καντάρι της ζωής !! Οπότε στο τέλος όλοι κρινόμαστε είτε για τα πουλήματα όπως λες. είτε για τα αγοράσματα!!

-Σε άγχωσε ποτέ η σκέψη του να κάνεις επιτυχία ντε και καλά για να σε μάθει ο κόσμος;

-Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι πρέπει να κάνω μια επιτυχία ντε και καλά!! Απλά οι καταστάσεις και τα ακούσματα της κάθε περιόδου της ζωής μου μέχρι τώρα μου δώσαν την έμπνευση!! Την έμπνευση την έκρινε και την κρίνει ο κόσμος!!
Δεν αισθάνομαι ότι έχω κάνει κάτι για αναγνωσιμότητα! Απλά διαπίστωσα ότι μίλησα στις καρδιές κάποιων ανθρώπων! Και ιδιαίτερα θέλω να πω για τα μικρά κοπέλια που έρχονται και σου λένε “κ Γιώργο να βγάλουμε μια Φώτο μαζί” … τότε ναι,, αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή και πραγματικά αυτό είναι το ποιο όμορφο συναίσθημα ,! Να μιλήσεις στην ατόφια καρδιά ενός μικιού παιδιού!!

-Πιστεύεις σαν Γιώργος Ψαρουδάκης ότι την επιτυχία την έζησες με κάποιο τραγούδι;

-Για μένα η αρχή έγινε με το «5 Λεπτά», σε συνεργασία με τον Γιώργο Στρατάκη. Φτιάξαμε πραγματικά ένα κομμάτι σταθμό, σε ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα! Αν θέλω να πω ότι ζω την επιτυχία και την ευτυχία μ ένα κομμάτι θα είναι το ‘Ήρθες απ το πουθενά’. Ένα κομμάτι που πραγματικά αγκαλιάστηκε δυνατά και το τραγουδάμε πλέον παρέα σε κάθε ζωντανή εμφάνιση! Σε στίχους δικούς σου επιλεγμένοι σχεδόν αυτοσχέδια , εκείνο το απόγευμα του Μαΐου στην εκπομπή σου, ένα κομμάτι που πραγματικά ήρθε από το πουθενά και έγινε τα πάντα για μένα και σε ευχαριστώ για μια ακόμη φορά!!

-Είναι αλήθεια ότι ένα τραγούδι μπορεί να χαρακτηρίσει έναν καλλιτέχνη τόσο πολύ, που ότι κι αν γράψει μετά, ο κόσμος να τον θυμάται και να τον ταυτίζει με εκείνο το τραγούδι;

-Εξαρτάται από το τι θα δώσει μετά. Όσο μπορεί ένας καλλιτέχνης να είναι γενικά σωστός, σ αυτό που κάνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη κι αν δεν καταφέρει να κάνει την ανώτερη επιτυχία από την ήδη υπάρχουσα, τουλάχιστον δε θα ξεχαστεί και αυτό που έχει καταφέρει μέχρι τώρα!! Οπότε πάλι ας μιλήσει η ψυχή και ο κόσμος θα είναι εκεί και σίγουρα την περιμένει με ανοιχτή αγκαλιά!!

-Τι πρέπει να έχει ένα τραγούδι μια μαντινάδα για να την τραγουδήσεις;

-Θέλω τις στιγμές που ανατριχιάζω όταν ακούω κάτι που μου αρέσει να τις ζω στα κομμάτια που τραγουδώ!! Οπότε αυτό ψάχνω κι αυτό θέλω είτε στον στίχο είτε στην μουσική!

-Τραγούδησες ποτέ στίχους που δεν σου άρεσαν μόνο και μόνο για να μην χαλάσεις χατίρι;

-Ναι ,πρόσεξε όμως ! Το έχω κάνει! Αλλά και το έχω αρνηθεί! Χίλια συγνώμη, δε μπορώ να πω αυτό τον στίχο! Και μιλάμε για ζωντανή εμφάνιση!! Για δισκογραφία προς το παρόν δεν έχω έρθει σε τέτοια θέση

-Το αλκοόλ πιστεύεις ότι βοηθάει κάθε βράδυ τον μουσικό;

-Μπορεί και χωρίς αυτό! Ωστόσο ένα κάλο ζέσταμα χρειάζεται πριν από έναν αγώνα!! Ζέσταμα όμως κατά την διάρκεια του αγώνα δεν χρειάζεται! Και μέχρι εκεί!!!

-Σκοτώνεται καθημερινά κόσμος που φεύγει από τα γλέντια σας μεθυσμένος υπάρχει λύση σε όλο αυτό πιστεύεις; Τι προτείνεις στα νέα παιδιά?

-Θέλω να πω ότι η αντρειά δεν φαίνεται στις κούπες και αν θέλει κάποιος να πιει, πρώτα απ’ όλα να μην πιέζει τους άλλους που δεν θέλουν και δεύτερο. Να είναι υπεύθυνος, να ξέρει ότι μπορεί να ρίξει τον εγωισμό του και να αφήσει το τιμόνι στους νηφάλιους! Έχω μαλώσει με φίλο μου άσχημα και φταίει αυτό! Την επόμενη μέρα δεν το θυμόταν βέβαια αλλά μετρά που τον βρήκα στο τηλ. !! Και καταλαβαίνεται τι εννοώ,,,,

-Χορεύει σήμερα ο κόσμος με τέτοια κρίση; Έχει χρήματα να πετάξει μπαξίσι στα όργανα;

Ο κόσμος χορεύει Γιάννη μου και θα χορεύει ώστε να υπάρχει η κρητική μουσική παράδοση! Τώρα βέβαια το μπαξίσι έχει γίνει πλέον υστέρημα ! Ναι δεν είναι τα πράγματα όπως παλιά Και αυτός που θέλει να χορέψει θα σηκωθεί και θα πετάξει απ το υστέρημα του!! Αλλά θα σηκωθεί!!!

-Είσαι από τα νέα παιδιά του χώρου που αντιπροσωπεύει πολύ το βίντεο κλιπ, ακριβό αυτό το εγχείρημα ;

-Ακριβό δε θα το έλεγα αλλά ούτε και φτηνό!! Θα έλεγα μετά από 4 video clip που έχω κάνει μπορώ να πω για το μεράκι και όμορφη συνεργασία των παιδιών και των συντελεστών εδώ στην Κρήτη αλλά και το υπέροχο αποτέλεσμα, αντάξιο μεγάλων αθηναϊκών παραγώγων !

-Δισκογραφικά τι γίνεται σήμερα; Θα σε δούμε σε κάτι ολοκληρωμένο η και συ όπως πολλοί άλλοι θα βγάζεις το κομμάτι μεμονωμένα στο διαδίκτυο;

-Προς το παρόν σκέφτομαι μόνο το δεύτερο ,ναι θέλω πολύ όμως να κάνω μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά και θα την κάνω Γιάννη μου!!

-Για ποιον λόγο πιστεύεις ότι χάνεται η δισκογραφία μας μέρα με την ημέρα;

-Από τη στιγμή που τα καινούρια άλμπουμ υπάρχουν στο διαδίκτυο την πρώτη κιόλας μέρα κυκλοφορίας και απ την στιγμή που πλέον οι μέθοδοι αναπαραγωγής άλλαξαν μόνο εξεπίτηδες πλέον κάποιος θ αγοράσει ένα άλμπουμ! Και φαίνεται και στα εναπομείναντα δισκοπωλεία! Κάποτε ήταν οι πώλησης των δίσκων που μετρούσαν, πλέον είναι οι θεάσεις στο youtube! Οπότε 9.99  ή download ??

-Ταξίδια στο εξωτερικό απ όσο γνωρίζω κάνεις συχνά. Μετέφερε μας το κλίμα των Κρητικών από εκεί;

-Μια μικρή Κρήτη στην καρδιά τους! Άντρες γυναίκες παιδιά ! Πραγματικά μια ζεστή αγκαλιά με το που φτάξουμε στα ξένα μέρη που ζούνε και πραγματικά βλέπεις τη δίψα για αυτό που έχουμε εμείς κάθε μέρα στα πόδια μας !!!

-Προσωπικά γνωρίζω ότι ο πατέρας σου ήταν από τις καλές φωνές κ τα καλά λαγούτα της εποχής του πιστεύεις ότι νιώθει περήφανος που ο γιος του συνεχίζει στον δρόμο του;

-Χωρίς να έχω ακούσει ποτέ το μπράβο του, βλέπω στα μάτια του την ικανοποίησή του ή την ανησυχία του! Ωστόσο προσπαθώ ν ακολουθώ τα χνάρια που μου έδειξε από μικρός μια και το πρώτο μου γλέντι το έπαιξα μαζί του και ακόμη και τώρα τον έχω πρότυπό μου σε ό,τι κι αν κάνω!! Δε θα ξεχάσω βέβαια ότι σε μια δύσκολη δική του περίοδο ,μου είπε ποτέ να μην ασχοληθώ με αυτό ! Ήταν σαν να μου πε κάντο και να είσαι προετοιμασμένος ! Στις δικές μου δύσκολες στιγμές λοιπόν έρχεται στον νου μου αυτή η στιγμή πάντα!!

-Ετοιμάζεις κάποιο νέο τραγούδι που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας έστω τον τίτλο του;

-Ναι και θα είναι έτοιμο πριν τα Χριστούγεννα ! Με τίτλο «Αυτά τα Μάτια» σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη δλδ. εσένα και μουσική δική μου και Νικηφόρο Βολανάκη

-Όταν βγεις στο πάλκο και χαμηλώνουν τα φώτα τραγουδάς για τον κόσμο η τραγουδάς για να τα βγάλεις από μέσα σου;

-Όταν βγω στο πάλκο  ζω για την στιγμή που γινόμαστε ένα με τον κόσμο μια γροθιά και είναι εκείνες οι στιγμές που την τελευταία μου αναπνοή ν αφήσω θα χω φύγει ευτυχισμένος! Πολλοί θα το θεωρήσουν υπερβολικό αλλά για μένα είναι απόλυτη αλήθεια! Δεν είναι τυχαίο που μου αποτυπώνονται στο μυαλό σαν σε αργή κίνηση!!!

-Υπάρχουν στιγμές που φεύγει η σκέψη και τραγουδάς αποκλειστικά για ένα άτομο μέσα στο μαγαζί, είναι δεν είναι αυτό εκεί;

-Ναι θα είναι ψέματα αν πω το αντίθετο! Και σκέφτηκα ότι ,ποιος τραγουδιστής η ποιος καλλιτέχνης γενικά που βγαίνει πάνω στο πάλκο δεν αισθάνεται πράγματα ή καταστάσεις για κάτι ή για κάποιον μέσα απ τα τραγούδια!
Για αυτό έγραψα το ‘πάλι θα τραγουδήσω’ σε στίχους Κατερίνα Σαραντινού που μιλάει για τις στιγμές που φυλακίζονται και επανέρχονται σαν χρονομηχανή μέσα από το τραγούδι και την ευχαριστώ ξανά για την αποτύπωση αυτής της σκέψης σε χαρτί και θα είναι στο κομμάτι που θα με συντροφεύει στις ενάρξεις από δω και πέρα και για όσο κάνω αυτό που αγαπώ! Το να τραγουδώ και να παίζω λαούτο! Μέ ή χωρίς χορδές.

-Αν θα χάριζες μια μαντινάδα σε αυτό το πρόσωπο ποια θα ήταν;

-Με πιάνεις απροετοίμαστο αλλά μια μαντινάδα μου έρχεται στον νου δική μου!

Γεννήθηκα και ήξερα ότι θα σε γνωρίσω ,
ότι μέσα στα μάτια σου τον κόσμο θ αντικρύσω’

-Προσωπικά σε ευχαριστώ πολύ για την παρέα σου από καρδιάς και θα τα πούμε σύντομα ξανά παρουσιάζοντας στον μέλλον κομμάτια της δουλειάς σου!

-Εγώ σ ευχαριστώ Γιάννη μου και θέλω να σου πω ότι να είσαι δυνατός ,,τόσο δυνατός που να μην σταματήσεις ποτέ να κάνεις αυτό που αγαπάς!! Να γράφεις Μαντινάδες!! Με το κάλο να τα ξαναπούμε και σύντομα!!!

Πάντα έχω στο μυαλό μου ένα ρυθμό που χτυπάει