Όλα τα Νέα

Γιώργης Βιτώρος: Γοητεία για μένα έχει η μαντινάδα που ανοίγει δρόμο, μπαίνει σε παρθένα χωράφια, που δεν έχει πατήσει πιο πριν πόδι άλλο

Γοητεία για μένα έχει η μαντινάδα που ανοίγει δρόμο, αυτή που μπαίνει σε παρθένα χωράφια που δεν έχει πατήσει πιο πριν πόδι άλλο. Τέτοιοι μαντιναδόλογοι είναι καλά λίγοι, σαφώς όμως πολύ περισσότεροι σήμερα από άλλοτε. Να τους έχει ο Θεός καλά που με μια μαντινάδα μπορούν και λένε όσα ίσως δεν χωρά ένα εκατοντάφυλλο τετράδιο.

8,052

Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδωράκη

Προσωπική μου άποψη, ο σημερινός καλεσμένος μας είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος σε όλη την Κρήτη, δεν υπάρχει νέος ή γέρος που να μην έχει ακούσει το όνομα Γιώργος Βιτώρος!!
Το καλό που έχει κάνει στη μαντινάδα, το πόσο νέο κόσμο έκανε να ασχοληθεί με την μαντινάδα το γνωρίζουν όλοι. Αφιέρωσε μια ολόκληρη ζωή για τον στίχο και την μουσική παράδοση της Κρήτης.
Είναι ο πρώτος άνθρωπος που σαν παιδί τότε, μου έδωσε βήμα να μιλήσω και να δείξω το στίχο μου. Δεν ξεχνώ, τον σέβομαι και τον αγαπώ όσο λίγους στην Κρήτη!!
Κυρίες και κύριοι ο Γιώργης Βιτώρος σε μια σπάνια συζήτηση!!!!

Γιώργος Βιτώρος, Βασίλης Σκουλάς, Μηνάς Ανδρεαδάκης, και Γ. Νταγιαντάς
– Γιώργη μου καλώς βρεθήκαμε. Είναι χαρά μου που σήμερα θα σε φιλοξενήσω εγώ..
 • Γιάννη Σ’ ευχαριστώ θερμά για την εκτίμηση που δείχνεις για μένα. Εδώ και πολύ καιρό ήθελες αυτήν την επαφή και να που βρέθηκε η ώρα.
  Όσο για το αναγνωρίσιμος να πω πως πραγματικά με αναγνωρίζει ο κόσμος και με τιμά με την αγάπη και την φιλία του.
– Η καταγωγή σου από τα Ανώγεια, ένα χωριό με βαριά κληρονομιά στην κρητική μουσική παράδοση. Ήταν λόγος τα Ανώγεια να αγαπήσεις τόσο πολύ την μαντινάδα της Κρήτης;
 • Ο πατέρας μου ήρθε 30 χρόνων και εργάστηκε φαμπρικάρης στο Κυπαρίσσι όπου και παρέμεινε, ερωτικός μετανάστης, αφού έκλεψε την 15χρονη κόρη του αφεντικού του, του Δημήτρη Σωμαράκη ή «Βατσοδημήτρη».
  Εκείνος ήταν η αιτία να αγαπήσω τη μαντινάδα. Πάντα διάνθιζε την κουβέντα του με μαντινάδες και μάλιστα δεν παρέλειπε να αναφέρεται στον δημιουργό της.
  Έλεγε «είναι του «τάδε και την έβγαλε τότε».
  Άλλωστε η ευρύτερη οικογένεια των Βιτώρηδων έχει να επιδείξει τόσους μαντιναδολόγους όσους δεν έχει καμία οικογένεια στην Κρήτη. Αρκετοί από αυτούς μνημονεύονται συχνά.
  Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων αίφνις αναφέρεται συχνά στον Βιτωρόκωστα, ο λαουτιέρης του «Ψαρονίκου», ο Ζαχαρίας Φασουλάς αναφέρεται συχνά στον Βιτωρογιάννη, ο Βασίλης Σκουλάς αναφέρεται συχνά στον Βιτωροκανάκη και στους γιους του, τον Σταύρο και τον Μανώλη, ο λυράρης ο Γιώργης Καλομοίρης αναφέρεται στον Σταύρο, στον Βασίλη και στον Μανώλη τους γιούς του Βιτωρόκωστα, ενώ ο Μανώλης Παπυράκης, ο γιατρός, εκτιμά ιδιαίτερα τον Κώστα Βιτώρο από το Κυπαρίσσι και ο αξέχαστος Μύρος Σκουλάς αναφερόταν πολύ συχνά στον Γιάννη Βιτώρο ή «Κέννεντυ».
 • Ακόμα και γυναίκες της οικογένειας βγάζουν μαντινάδες όπως η Σοφία του Βιτωρόκωστα που κάποτε της έστειλε ο πατέρας της μια μαντινάδα μέρες γιορτών:
  Δώρο χριστουγεννιάτικο
  σου κάνω την καρδιά μου
  να ζεις εσύ με δυο καρδιές
  κι εγώ καμιά κερά μου.
 • Η Σοφία απάντησε:
  Σου στέλνω πίσω την καρδιά
  μην με παρεξηγήσεις
  ψώματα είναι πως μπορείς
  χωρίς καρδιά να ζήσεις.
– Μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι η μαντινάδα έχει φτάσει σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό της και φέρεις μεγάλη ευθύνη προτρέποντας όλο τον κόσμο να γράψει. Πως νιώθεις γι αυτό;
 • Αν κρίνω από τις κουβέντες ανθρώπων φτασμένων στο στίχο πρέπει να χω βοηθήσει τη μαντινάδα παρά πολύ και με τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και με την εφημερίδα μου «Κρητικοί Αντίλαλοι», τα βιβλία, τις δισκογραφικές δουλειές και το διαδίκτυο .
  Χαίρομαι κάθε φορά που αναφέρονται στο έργο αυτό για το οποίο έδωσα την ψυχή μου με λόγια κολακευτικά.
  Αίφνης λένε:
 • Ο Γιάννης Βάρδας η Λυραρογιάννης:
  Αν κάμεις πως τα παρατάς
  ο Θιός να μην σ’ αφήσει
  γιατί δεν θα βρεθεί κανείς
  να σ’ αντικαταστήσει.
 • Η Ελένη Πλαγιωτάκη Σαατσάκη:
  Στη Γ-κρητική παράδοση
  ήδωκες την γ-καρδιά σου
  και για κειονά η Κρήτη μας
  αμνόει στ’ όνομά σου.

 • Ο Μανώλης Μακρυδάκης:
  Σ’ ό,τι έχω γράψει κάτεχε
  πως έχεις βοηθήσει
  με τσ’ εκπομπές που έκαμες
  το νου ν’ αναντρανίσει.
 • Ο Κωστής Στεφανάκης ο καθηγητής μου στο γυμνάσιο στην αφιέρωση του βιβλίου του «Άλικα και γκρίζα» μου γράφει:
  «Με ξεχωριστή χαρά για τη συνεχή άνοδο και τη μεγάλη σου προσφορά στην λαϊκή μας παράδοση».
 • Ο Κωστής Βενιανάκης:Η μαντινάδα σου χρωστεί
  εν’ ακριβό ρεγάλο
  γιατί ΄καμε το νάμι τζη
  ακόμα πλια μεγάλο.
 • Ο Βαγγέλης Γρατσέας σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στη εφημερίδα «Πατρίδα» 23-2-1992: «Ο Γιώργης Βιτώρος με την πολύχρονη παρουσία του στο ραδιόφωνο και πρόσφατα στην τηλεόραση μέσα από τις πρωτότυπες και με ιδιαίτερο ύφος εκπομπές του κατάφερε το σημερινό πρόσωπο της λαογραφικής μας παράδοσης να παίρνει σάρκα και οστά, να γίνει στοιχείο επικοινωνίας και διατήρησης της μνήμης»

  Ο Κωστής Φραγκούλης:
  «Η συμβολή του Γιώργη Βιτώρου στην άνιση μάχη εναντίον της εισβολής των ξένων εθίμων και ηθών αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που γίνεται σε μια κρίσιμη ώρα της ιστορίας του βίου και του πολιτισμού της».

  Ο Αγαθάγγελος Αγγελιδάκης:
  Γι αυτόν δεν σταματώ ποτέ
  να λέω και να γράφω
  τη μαντινάδα ανάστησε
  που ήταν νεκρή στο τάφο.

– Αφιέρωσες μια ολόκληρη ζωή στην κρητική μουσική παράδοση, στην μαντινάδα και στους ανθρώπους που την υπηρετούν. Κέρδισες η έχασες;
 • Κανείς δεν χάνει όταν ασχολείται μ’ αυτά που λες Γιάννη. Μόνο κέρδος έχεις όταν ασχολείσαι μ’ έναν πολιτισμό που μας έρχεται από πολύ παλιά.
  Η γνωριμία μου με τους ανθρώπους της μουσικής μας παράδοσης, της χορευτικής και βέβαια της ποιητικής, είναι ό,τι μου δίνει ζωή και πλούτο. Ό,τι μου δίνει χαρά και δύναμη.
  Πως να ξεχάσω μια βραδιά με τον Μιχάλη Σταυρακάκη. τον ποιητή του «προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», στη Σητεία, όταν τον τίμησε ο Νίκος Πετράκης ο δήμαρχός της.
  Πως να ξεχάσω στιγμές με τον Γιώργη Καράτζη, στη «Στεφανα» του Μελιδοχωρίου, πως να λησμονήσω ένα μεσημέρι στα Όρη του Κρούστα με τον «Λυραρογιάννη».
  Πως να λησμονήσω την κουβέντα κάτω από τον πρίνο, στο πατρικό του Μανώλη Βάρδα, στο Οροπέδιο του Καθαρού.
  Πως να μην κουβαλώ τις στιγμές που έζησα με τον μοναδικό Γιαλάφτη στα «Σόρδινα»,
  πως να μην θυμάμαι τη Δέσποινα Σπαντιδάκη κι όλες τις υπέροχες στιχουργούς που λάμπουν και φωτίζουν την Κρήτη;

  Ξεχνιέται ο Κωστής Φραγκούλης όταν κάναμε μαζί εκπομπές στο ραδιόφωνο;
  Πως να ξεχάσω και πως μπορώ να τις δω, στιγμές χωρίς κέρδος, αυτές που έζησα με τους μεγάλους της κρητικής μουσικής;
  Τη φιλία με τον Κακλή, τον Νίκο Ξυλούρη, τον Σκορδαλό, τον Μουντάκη, τον Μανιά, τον Κλάδο, τον Ροδάμανθο ,τον Γεράσιμο, τους Μαρκογιάννηδες τον Σηφογιώργη, τον Τζιμάκη, τον Ναύτη και τόσους άλλους που σταματώ γιατί θα ξεχάσω οπωσδήποτε κάποιους.
  Είπα «Ναύτη» και συγκινούμαι….
  Παρασκευή πρωί ανέβηκα στο δωμάτιό του στο Νοσοκομείο Χανίων να τον δω και τότε μου χάρισε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου που είχε φιλοτεχνήσει με τα χέρια του. Τότε μου είπε και τη μαντινάδα :
  Αν έπαιρν’ ο Θεός λεφτά
  για να μας δίνει χρόνια
  για τον Βιτώρο θα’ δινα
  λίρες «ναπολεόνια».
  Πως να ξεχάσω τη μαντινάδα του Γιώργη Σταυρακάκη ή «Μιχαλόμπα» που μου έστειλε στα Χανιά όταν έφυγα από το Βενιζέλειο:
  Πως θα περάσω να τη δω
  την πόρτα σου κλεισμένη
  και να ‘ναι κι άλλος δυστυχής
  απ’ όξω ν’ ανειμένει.

– Χρόνια στο ραδιόφωνο όπως και στην τηλεόραση. Ποιο σου χάρισε μεγαλύτερες συγκινήσεις;
 • Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Είναι φορές που πιστεύω ακράδαντα πως δεν υπάρχει άλλος Κρητικός να’ χει εισπράξει τόση αγάπη όση εγώ.
  Σαφώς και η τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχουν βοηθήσει σ’ αυτό αλλά και η δουλειά στο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας, στο «Απολλώνειο» θεραπευτήριο και το «Βενιζέλειο» του Ηρακλείου και το «Άγιος Γεώργιος» στα Χανιά, το νεότερο νοσοκομείο της Κρήτης, βοήθησαν να μου δείχνει ο κόσμος τόση εκτίμηση, αγάπη και σεβασμό.
  Αν απομονώσουμε στα Μ.Μ.Ε θα’ λεγα πως η τηλεόραση είναι η αγάπη μου και το ραδιόφωνο η ερωμένη μου.
– Υπάρχουν καλοί και κακοί μαντιναδολόγοι στην Κρήτη ή η μαντινάδα είναι στιγμές για σένα που είτε σε εκφράζουν είτε όχι;
 • Σαφώς υπάρχουν και άριστοι και καλοί και σχετικά καλοί μαντιναδόλογοι.
  Κακοί δε νομίζω, γιατί εγώ αυτόν που ασχολείται μ’ αυτό το υπέροχο είδος ποιητικού λόγου τον αγαπώ κι αν ακόμα βγάνει ανασουμπαλες και τρικαντουνες όπως λένε οι Καρπάθιοι.
  Είναι ευλογία να ασχολείσαι με τον 15συλλάβο. Δυστυχώς δεν το έχουν όλοι.
  Γοητεία για μένα έχει η μαντινάδα που ανοίγει δρόμο, αυτή που μπαίνει σε παρθένα χωράφια που δεν έχει πατήσει πιο πριν πόδι άλλο. Τέτοιοι μαντιναδόλογοι είναι καλά λίγοι, σαφώς όμως πολύ περισσότεροι σήμερα από άλλοτε. Να τους έχει ο Θεός καλά που με μια μαντινάδα μπορούν και λένε όσα ίσως δεν χωρά ένα εκατοντάφυλλο τετράδιο.
– Το αρχείο που έχεις στο σπίτι σου, μετά από τα παιδιά και την οικογένεια σου, είναι ό,τι σημαντικότερο έχεις;
 • Έχω πολύ μεγάλο αρχείο και ευελπιστώ πως αν δεν το εκτιμήσουν τα παιδιά μου, κάποιο εγγόνι μου ίσως.
  Ο Γιώργης της Άρτεμις πιστεύω πως θα αγαπήσει όσα σπειρί σπειρί μάζεψα τόσα χρόνια. Ναι καυχιέμαι για το αρχείο αυτό και δε με νοιάζει αν είναι το μεγαλύτερο ή το μικρότερο στην Κρήτη .
– Το «αδέρφι» σου όπως πάντα σε έλεγε, ο Μανώλης Κακλής έφυγε πρόσφατα για το μεγάλο ταξίδι … Πόσο σημαντική απώλεια είναι για σένα αλλά και για την Κρήτη ολόκληρη;
 • Η Κρήτη δεν έχασε αφού θα τον ακούνε πάντα όσο θα στέκει, τα παιδιά της.
  Μην ξεχνάμε ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω, αφού έχει στη μισή κρητική δισκογραφία, συμμετοχή.
  Εγώ έχασα έναν φίλο που τον αγαπούσα κάθε μέρα πιο πολύ, γιατί τον ζούσα και σε καλές και σε κακές στιγμές. Η κουβέντα μαζί του ήταν όαση.
  Σου έδινε συμβουλή, σου έδινε κουράγιο, σου πρόσφερε την καρδιά του και το γέλιο που σε βοηθούσε να ξεπεράσεις μπόρες.
  Δεν ήταν άνθρωπος μικρόψυχος, είχε μεγαλοσύνη στη καρδιά κι είχε ψυχή. Για τους φίλους γινότανε θυσία κι έχει βοηθήσει κόσμο που μόνο εγώ ξέρω.
  «Άδειασε ο κόσμος» είπε, την μέρα που πέθανε, ο Ζαχάρης Παπαδάκης κι αυτή τη φράση ήθελα να την πω πρώτος εγώ.

  Ευτυχώς έχω τις μαντινάδες του που φυλάγω σαν κόρη οφθαλμού κι έχω στο χότζερε τση σκέψης μου, κρυμμένες τις στιγμές που μου έδειξε πόση μεγαλοσύνη κουβαλούσε:
  Εμένα θέλω να το λες
  κάθε παράπονό σου
  να βρω τον τρόπο να γελά
  σαφεί το πρόσωπό σου.
  Μου έγραψε πάνω στο χαρτί που είχε τυλίξει δυο εκατομμύρια δραχμές και που δανείστηκε και μου έφερε για να μη σφραγιστούν επιταγές μου.
  Και να σκεφτεί κανείς πως πέθαινε το παιδί του στο ΠΑΓΝΗ και πως δεν του ζήτησα τέτοια εξυπηρέτηση.
  Δυστυχώς δε βγήκε συνεπής και δε με φώναξε στη δυσκολία που είδε την τελευταία μέρα της ζωής του. Μου είχε πει στις 6/6/17 νοσηλευόμενος στο «Βενιζέλειο» και μπροστά στον Μανόλη Βερδινάκη και Στέλιο Σταματογιαννάκη:
  Κοντά μου να σαι οντέ θα πω
  τα τελευταία λόγια
  να τα θυμάσαι να τα πεις
  στον τάφο μοιρολόγια.
  Πέντε μήνες μετά το θάνατο του και πονεί αφόρητα ο μισεμός του…
  Λόγια δε βρίχνω να τα πω
  να με παρηγορούνε
  κι’ εκράτηξα τσι πιο γλυκές
  στιγμές να σου θυμούμαι. 

– Κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια σε συναντάμε πάντα στην τηλεοπτική σου εκπομπή. Η επιτυχία δεδομένη κάθε χρόνο ή πάντα υπάρχει ο φόβος ότι κάτι δε θα πάει καλά;
 • Άρχισα τηλεόραση το Δεκέμβρη του 1990 και «δράστης» ήταν ο Γ. Χυντηράκης που με πήρε από την ημέρα που εξέπεμψε το ΚΡΗΤΗ ΤV.
  Τον ευχαριστώ όπως ευχαριστώ τον Ντίνο Κωσταντόπουλο που με διάλεξε για την ΕΡΑ Ηρακλείου το 1984.
  Έκτοτε είμαι συνεχώς στην τηλεόραση με μια ή και δυο κάποιες φορές και 3 συγχρόνως εκπομπές. Πέρυσι ήταν η καλύτερη σαιζόν αφού καταφέραμε να φέρουμε στη «Νέα Τηλεόραση Κρήτης», το χρυσό βραβείο στον τομέα του ντοκιμαντέρ, συναγωνιζόμενοι όλα τα περιφερειακά κανάλια της χώρας.
  Η εκπομπή «Κρητών Έργα» που προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 9:30 μμ, θεωρήθηκε η καλύτερη σε πανελλήνιο επίπεδο για τα ντοκιμαντέρ «Ελεύθερνα», «Χατζημιχάλης Γιάνναρης», «Μιχαήλ Κόρακας», Φυλακές «Ιντζεδί», «Σούμπερτ ο σφαγέας της Κρήτης» κ.α.  έφεραν αυτό το χρυσό βραβείο. 
  Το βραβείο αυτό αφιερώνω στην οικογένεια του Απόστολου Αλεξάκη για την τεράστια βοήθεια που είχα σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα τεχνικά.

  Με την ευκαιρία να πω με σιγουριά πως μερικά περιφερειακά κανάλια τα θεωρώ πολύ καλύτερα από κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

– «Κρητών Πάθη»! Απίστευτη δισκογραφική δουλειά. Ο κόσμος συγκλονίστηκε όταν την άκουσε. Άργησες όμως να δώσεις κάτι από τότε. Υπάρχει κάτι που γράφεται αυτόν τον καιρό;
 • Συμφωνώ πως ήταν μια πρωτότυπη δισκογραφική δουλειά, που ανάγκασε τον Στέλιο Αεράκη να πει πως ήταν η κορυφαία στην κρητική δισκογραφία στα τελευταία 50 χρόνια.
  Το «Αετομαδαριτίσσα αντάρτισσα καρδιά μου», το «Κρητών Πάθη», το «Κρητών Έρωτες», το «Κρητών Διάλογοι» είναι 4 απ’ τα πνευματικά μου παιδιά που λατρεύω ιδιαίτερα κι ευχαριστώ τον Θεό που μ’ αξίωσε να τα κάμω.
  Όπως ευχαριστώ το Ίντερνετ που δίνει δυνατότητα στο κόσμο να γκουγκλάρει και να τα ακούσει όποια στιγμή θέλει.
  Υλικό παρόμοιο έχω πολύ, αλλά θα δούμε στο μέλλον πως θα εκδοθεί. 

– Φοβάται κάτι ο Γιώργης Βιτώρος;
 • Και βέβαια φοβούμαι κι εγώ σαν όλους τους ανθρώπους την αρρώσθια που προσπαθώ να ξορκίσω με το γέλιο και τη φιλοσοφία.
  Τόσα χρόνια στα νοσοκομεία είδα πως δεν είναι τίποτα δεδομένο, όλα ανατρέπονται, γι αυτό και χρειάζεται καλοσύνη και αγάπη.
  Γι αυτό όταν θα πεις «Αλής» πες «μαστραλης» ή όπως έλεγε ο παππούς μου: «που θα πεις κακογιάννης, πες καλογιάννης».
– Χρημάτισες Γιώργο δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος, δήμαρχος Τεμένους και Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης. Θυμήσου την κορυφαία στιγμή που σε γέμισε χαρά.
 • Θυμάμαι δυο κορυφαίες στιγμές και όχι μια . Την υπογραφή μου να γίνει το πολιτιστικό κέντρο του Ηρακλείου που αποτελούσε όνειρο του Γιάννη Κουράκη και τα εγκαίνια του εργοστασίου ανακύκλωσης στο Ηράκλειο και το οποίο κατάφερε η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΑΚ σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης.
  Τα εγκαίνια βέβαια έκαμε ο Γιάννης Κουράκης αλλά αυτό το μοναδικό εργοστάσιο στην Ανατολική Κρήτη ήταν έργο εφτά ανθρώπων της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΑΚ:
  – Του Δημήτρη Αρχοντάκη δημάρχου Ρεθύμνου και αντιπροέδρου ΕΣΔΑΚ
  – Του Αντώνη Γιαννακάκη δημάρχου Ακρωτηρίου.
  – Του Αριστείδη Σταυρακάκη δημάρχου Κουρήτων .
  – Του Μανώλη Λαδωμένου δημάρχου Θραψανού.
  – Του Σήφη Τζανόπουλου αντιδημάρχου Αγ. Νικολάου.
  –  Του Χαράλαμπου Πατρικαλάκη αντιδημάρχου Τυμπακίου.
  Και
  – του Γιώργου Βιτώρου προέδρου του ΕΣΔΑΚ.
– Από τις εκπομπές σου επιμένεις σε κάποια μοτο : Να μην ρυπαίνουμε την Κρήτη, να αγαπάμε τους γερόντους κ.α. Αλλά είσαι κάθετα αντίθετος με τις κούπες τις περίφημες, που τόσο διαδεδομένες είναι αυτή την ώρα στην Κρήτη. Με αλλά λόγια πας κόντρα στο ρεύμα. Γιατί;
 • Δεν είμαι εναντίον της κούπας. Είμαι εναντίον του ποτού και της μετά από αυτό οδήγησης.
  Πιες όσο θες, πιες όσο μπορείς, πιες με όποιο τρόπο θες, αλλά μην οδηγήσεις μετά.
  Έχω δει αρκετές φορές στα νοσοκομεία γονείς να παίρνουν το όνειρο που πάλευαν χρόνια ν’ αναστήσουν, σ’ ένα κασόνι κι απ’ το νεκροτομείο να το οδηγούν στο νεκροταφείο κι αυτό πίστεψε με είναι ΑΔΙΚΟ!!!
  Ποτό και υπερφίαλος εγωισμός κακής κοπής στην οδήγηση, δίνουν σήμερα τραγική πρωτιά στην Κρήτη, στα τροχαία.
– Βοήθησες κι έδωσες όλα αυτά τα χρόνια βήμα σε πολύ κόσμο. Άκουσες «ευχαριστώ» ποτέ;
 • Όταν δίνεις Γιάννη, δεν περιμένεις ανταπόδοση. Άλλωστε αγάπη θα πει να μη βρίσκεσαι στην ανάγκη να λες ευχαριστώ.
– Σε ευχαριστώ που δεν είπες όχι και εσύ στο σημερινό μου κάλεσμα. Να σε έχει ο Θεός καλά Γιώργη Βιτώρο για ό,τι κάνεις για την Κρήτη!!!
 • Γιάννη Θεοδωράκη σε ευχαριστώ θερμά και σου εύχομαι καλές ραδιοφωνικές παραγωγές στον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ, στο ραδιόφωνο του Τυμπακίου, των επιτυχιών, του πολιτισμού και της αδέσμευτης φωνής! Καλή τύχη και στις «προσωπογραφίες» σου στα «Παραπολιτικά της Κρήτης»!

Επικοινωνία με τον Γιώργη Βιτώρο και  social media:

Στο Facebook : https://www.facebook.com/Giorgos-Vitoros-Official

Στο YouTube : https://www.youtube.com/vitorosg

Στο Twitter: https://twitter.com/vitoros2

Τηλέφωνο:  697 967 5000

Email :  vitorosg48@gmail.com                Αποστολή μηνύματος     

Ενδιαφέρουσα Δισκογραφία:

Βιβλία:

Γιώργος Βιτώρος: Χαρά σ’ εκείνον που γελά με τα παθήματά του

Μικρά της Κρήτης κι έξυπναΟι εκπομπές του Γιώργη Βιτώρου, αυτή την περίοδο (2018):

Δοξάρια και Σκαρόφτερα στη NEATV

Κρητών Έργα στη NEATVΣχετικά με τον Γιώργη Βιτώρο:

Γιώργος Βιτώρος… Ο δάσκαλος των ποιοτικών εκπομπών

Γιώργος Βιτώρος: «Δεν υπάρχει τόπος καλύτερος από την Κρήτη»

Για τον Γιώργη Βιτώρο

Η «Φωνή των Ανωγείων» αφηγείται τη δική της ιστορία

Βιογραφικά Στοιχεία:

Ο Γιώργης Βιτώρος γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Τεμένους του νομού Ηρακλείου το 1948.
Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών.
Εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος Ν.Π.Δ.Δ..
Αρχικά στο Μαιευτήριο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» της Αθήνας και αργότερα στο «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» Νοσοκομείο Ηρακλείου (1987-1990) από το οποίο και συνταξιοδοτήθηκε μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας.-

Την διετία 1975-1976 διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ» αφού τα Ανώγεια είναι ο γενέθλιος τόπος του πατέρα του.
Το 1977 ίδρυσε την εφημερίδα «ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΛΑΛΟΙ» την οποία διηύθυνε μέχρι το 1983.
Το 1984 ξεκίνησε στην ΕΡΑ 4 Ηρακλείου την επαφή του με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με την εκπομπή «ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΣ ΤΑ ΣΟΡΔΙΝΑ».

Αργότερα ακολούθησαν και άλλες δύο εκπομπές εξίσου επιτυχημένες:
«ΠΟΙΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ» και
«ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΜΥΡΟΥΔΙΑ».

 

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί με τους οποίους συνεργάστηκε στη συνέχεια και για 24 συναπτά έτη, ήταν:
 • ΕΡΑ Χανίων 1988-1989
 • ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ 1990-1991
 • ΡΑΔΙΟ ΥΠΕΡΗΧΟΣ 1992-2001
 • ΡΑΔΙΟ ΡΙΖΙΤΕΣ στην ΚΙΣΣΑΜΟ 2002-2004
 • ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΟΡΑΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2005-2006
 • ΡΑΔΙΟ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ στο ΤΥΜΠΑΚΙ 2011-2012
 • ΡΑΔΙΟ ΦΑΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 2013

Η προσφορά του σε εκδόσεις βιβλίων επίσης πολύ σημαντική:
 • Το 1984 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο από τις εκδόσεις «ΒΙΒΛΙΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» με τίτλο «ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΣ ΤΑ ΣΟΡΔΙΝΑ».
 • Το 1991 το δεύτερο βιβλίο από τις εκδόσεις «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ» με τίτλο «ΚΙ Ο ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ΜΟΥ Σ’ΑΓΑΠΑ».
 • Το 1999 το τρίτο βιβλίο απο τις εκδόσεις «ΚΑΛΕΝΤΗΣ» με τίτλο «ΧΑΡΑ ΣΕ ΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΓΕΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ».
 • Το 2001 το τέταρτο βιβλίο, επίσης απο τον εκδοτικό οίκο «ΚΑΛΕΝΤΗΣ» με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΙ ΕΞΥΠΝΑ».

Το 1990 εισέρχεται στο χώρο της τηλεόρασης, την οποία υπηρετεί αδιάλειπτα εδώ και 28 χρόνια.
Οι εκπομπές του στην «ΚΡΗΤΗ TV» με τίτλο «ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ» και «ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε τηλεθέαση και αποτέλεσαν σταθμούς στα πολιτιστικά δρώμενα της Μεγαλονήσου.

Το 1994 ακολούθησε διετής συνεργασία με το «CRETA CHANNEL» όπου δύο εκπομπές του με τίτλο «ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΡ» και «ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Η εκ νέου συνεργασία του με την «ΚΡΗΤΗ TV» θα κρατήσει περίπου οκτώ χρόνια και οι εκπομπές «ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΗΣΙ» και «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ‘ΝΑΙ Η ΚΡΗΤΗ» θα κυριαρχήσουν στο κρητικό τηλεοπτικό τοπίο.

Το 2003 θα συνεργάζεται ξανά με το CRETA CHANNEL, με πέντε εκπομπές:
 • «ΠΕΣ ΤΣΗ ΖΗΛΙΑΡΑΣ ΣΟΥ ΚΑΡΔΙΑΣ»
 • «ΑΗΔΟΝΙΑ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΑ»
 • «ΚΙ Ο ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ΜΟΥ Σ` ΑΓΑΠΑ»
 • «ΚΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑ» και
 • «ΜΙΚΡΑ ΤΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΚΙ ΕΞΥΠΝΑ».

Το 1991 οργάνωσε εκδρομή στη Μήλο για να γνωρίσουν οι Κρήτες το νησί που βοήθησε το λαό μας σε δύσκολους καιρούς και στα χώματα του οποίου είναι θαμμένη η μητέρα του Ελευθερίου Βενιζέλου και ο μικρότερος του αδελφός ο Αγαθοκλής που πέθανε δύο ώρες μετά τη Στυλιανή Βενιζέλου.

Τότε μπήκαν τα θεμέλια της αδελφοποίησης των Σφακίων με τον Αδάμαντα Μήλου, μια κωμόπολη η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας, είναι Κρήτες.

Το 1992 το Δ.Σ του κέντρου ειδικών παιδιών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ» τίμησε το Γιώργο Βιτώρο με χρυσή πλακέτα για την προσφορά του.

Συγκεκριμένα με έρανο μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ» αγοράστηκε με την συνδρομή των τηλεθεατών ένα πούλμαν για να μεταφέρει στο Κέντρο Αποκατάστασης του Κρουσώνα άλλα 80 επιπλέον παιδιά με νοητική υστέρηση.

Το 1993 ο Όμιλος Βρακοφόρων τίμησε το Γιώργο Βιτώρο για την μεγάλη προσφορά του στην κρητική παράδοση, στο κλειστό στάδιο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», στο Ρέθυμνο, μαζί με το Θανάση Σκορδαλό, Γιάννη Μαρκογιαννάκη, Παύλο Βαρδινογιάννη και τον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV».