Όλα τα Νέα

Γιώργος Αλεξαντωνάκης: Η κρητική μουσική χρειάζεται νέες ιδέες και ευτυχώς τις έχει …

"Η μουσική μας, έχει φτάσει πολύ ψηλά χάρη σε αυτούς, που τόλμησαν να δημιουργήσουν κάτι νέο, κάτι φρέσκο, πάντα όμως με σεβασμό στην παράδοση. Αυτόν το δρόμο θέλω να ακολουθήσω και εγώ"

3,714

Συνέντευξη στο Γιάννη Θεοδωράκη

 • Με μεγάλη χαρά, σήμερα στην παρέα μας θα υποδεχτούμε έναν νέο λυράρη , για να μιλήσουμε μαζί του και να μάθουμε για την ζωή του! Καλωσορίζω στην παρέα μας λοιπόν τον Γιώργο Αλεξαντωνάκη! Γιώργη, καλώς βρεθήκαμε.
– Γιάννη μου καλώς σε βρήκα, χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα εδώ και θα κουβεντιάσουμε παρέα.
 • Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να μας συστηθείς, πες μας κάποια πράγματα για ‘σένα .

– Γεννήθηκα στο Ρέθυμνο όπου ζω μέχρι και σήμερα, η καταγωγή μου είναι από την Αργυρούπολη Ρεθύμνου και τις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου . Σπούδασα Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε στο Ηράκλειο, εκεί όπου ξεκίνησα, παράλληλα με τις σπουδές μου, τα πρώτα μου μουσικά βήματα.

 • Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε όλοι εμείς, που σε ακούμε και σε ακολουθούμε στα γλέντια σου, το πώς άρχισες να ασχολείσαι με τη λύρα ;
– Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική γενικά ήτανε σε πολύ μικρή ηλικία αφού στο σπίτι είχαμε διάφορα μουσικά όργανα και ασχολιόμουν μ’ αυτά συνεχώς. Η λύρα όμως ήταν το όργανο, που τελικά με κέρδισε και έτσι στα 7 μου άρχισα τα μαθήματα και έμαθα τις πρώτες μου νότες. Στη συνέχεια άφησα τα μαθήματα λύρας και αρκετά χρόνια αργότερα, όταν τελείωνα το σχολείο, ξεκρέμασα ξαφνικά μια μέρα την μαθητική μου λύρα.
Δεν θυμόμουν τις νότες, ήξερα δυο σκοπούς , όμως ήταν ένας τρόπος να ξεφεύγω. Περίμενα με ανυπομονησία ,να πάω σπίτι, να πιάσω την λύρα στα χέρια μου και να βγάλω τους σκοπούς που σιγοτραγουδούσα όλη την ημέρα.
Έπειτα βρέθηκε στα χέρια μου η λύρα ενός θείου μου, ο οποίος ήταν λυράρης, από τις Μαργαρίτες, ο Ματθαίος Δαλαμβέλλας, εντυπωσιάστηκα από το όργανο αυτό, την αξία που είχε και τον καλό ήχο, που έβγαζε, ήταν σαν να μου χάρισαν τον κόσμο όλο.
Από εκεί και πέρα στα φοιτητικά μου χρόνια ασχολήθηκα πιο συστηματικά.
 • Ήθελες ωστόσο αυτή σου αγάπη για την λύρα να γίνει και επαγγελματική ενασχόληση ;
– Όχι, όχι , δεν το είχα φανταστεί έτσι. Θυμάμαι όμως στο χωριό, όταν ήμουν μικρός, παίρναμε δύο ξύλα και βάζαμε ένα σύρμα στο ένα δήθεν για χορδή και το άλλο για δοξάρι και κάναμε, πως παίζαμε σε γλέντι κανονικό. Το ότι έπαιξα μπροστά σε κόσμο, ήρθε μόνο του σιγά σιγά …
 • Τι ήταν εκείνο, που σε έκανε να καταλάβεις ότι μπορείς να βγεις μπροστά σε ένα γλέντι σαν λυράρης και ότι μπορείς να σταθείς στο κρητικό πάλκο;
– Το πρώτο μου μεγάλο γλέντι ήταν σε βάφτιση στις Μαργαρίτες, οπού θυμάμαι ακόμα…..όταν ”σχεδόν” μου ανακοίνωσε ο ξάδερφος μου, που θα βάφτιζε το παιδί του, ότι θα έπαιζα εγώ…. Έτσι χωρίς πολλά περιθώρια να το σκεφτώ και να κάνω πίσω, πίστεψα στον εαυτό μου, μπήκα στο χορό και χόρεψα !!!!!
 • Πιστεύεις ότι κυνήγησες το κρητικό πάλκο ή πιστεύεις ότι σε διάλεξε η λύρα, έτσι ώστε να πεις βγάζω αφίσα και από δω και πέρα πάμε και όπου βγει.
– Όπως σου είπα και πριν, όλα πάνω κάτω ήρθαν από μόνα τους και σταδιακά, αυτό που μου άρεσε πρώτα από όλα ήταν να παίζω, να τραγουδάω και να γλεντώ με τις παρέες μου. Δεν σου κρύβω, ότι στην αρχή ντρεπόμουν λίγο, αλλά σιγά σιγά και με παρότρυνση των γύρω μου «πήρα το κολάϊ» που λέμε.
Τώρα από εκεί και πέρα το ένα φέρνει το άλλο. Κατάλαβα δηλαδή ότι μπορούσα να σταθώ σε ένα πάλκο και να βγάλω κάμποσες ώρες πρόγραμμα. Παράλληλα υπήρχαν οι παρέες μου, που με στήριζαν και με στηρίζουν ακόμα και τους οφείλω πολλά. Έτσι λοιπόν με πολλή αγάπη και πολλή δουλειά ,εννοείται κυνήγι και λίγη τύχη αν θέλεις, έφτασα στο σημείο να χρειάζομαι και μια αφίσα.

 • Τι πιστεύεις ,ότι πρέπει να έχει ένας νέος μουσικός σήμερα, για να πετύχει;
– Η λέξη «επιτυχία» είναι για εμένα κάτι το υποκειμενικό. Σαφώς το να επιτύχει κάποιος τους στόχους του είναι θέμα δουλειάς και αφοσίωσης. Όσον αφορά στους μουσικούς, αυτός που θα αφήσει το δικό του ύφος και χαρακτήρα και μέσα από αυτό θα προσελκύσει 2 ,5 ,10 άτομα, αυτός έχει μπει στον δρόμο της επιτυχίας.
 • Σαν νέος άνθρωπος, πιστεύεις ότι χρειάζεται η κρητική μουσική νέες ιδέες; Κάποιες μουσικές καινοτομίες;
– Ναι, η μουσική μας χρειάζεται νέες ιδέες και ευτυχώς τις έχει, άλλοτε πιο παραδοσιακές και άλλοτε όχι , όμως όλα χρειάζονται, για να κρατάμε τις ισορροπίες και την παράδοσή μας ζωντανή και εξελισσόμενη…
 •  Ήταν η «νύχτα» όπως την φανταζόσουν;
– Πάνω κάτω τα βρήκα όπως τα περίμενα, όλοι ξέρουμε ή έχουμε ακούσει για την «νύχτα». Η μουσική αποτελεί κομμάτι της με ό,τι καλό ή ό,τι κακό μπορεί να σημαίνει αυτό. Μέσα όμως απ’ αυτή τη δουλειά μαθαίνω να κρίνω καταστάσεις και να οριοθετώ τον χώρο μου.
 • Αν είχες την δυνατότητα να αλλάξεις πράγματα σήμερα στην μουσική μας θα το τολμούσες;

– Η μουσική μας Γιάννη έχει φτάσει πολύ ψηλά χάρη σε αυτούς, που τόλμησαν να δημιουργήσουν κάτι νέο, κάτι φρέσκο, πάντα όμως με σεβασμό στην παράδοση. Αυτόν το δρόμο θέλω να ακολουθήσω και εγώ.

 • Ποια η γνώμη σου για τους νέους; Έχουν «δίψα» για την μουσική παράδοση της Κρήτης;
– Δόξα τω Θεώ ,Γιάννη, η νεολαία είναι δίπλα μας και στηρίζει την μουσική μας. Διψάει για την κρητική μουσική, γλεντάει, χορεύει και προωθεί την παράδοσή μας….
 • Τι περίμενες να δεις στους μουσικούς της γενιάς σου, το οποίο όμως δεν το είδες;
– Δεν υπάρχει κάτι το οποίο περίμενα να δω και δεν το είδα, αντιθέτως έχω δει πολλά θετικά, όπως έμπνευση, δημιουργία και ταλέντο. Για αυτό και θεωρώ πολύ ελπιδοφόρο για την κρητική μουσική και την παράδοση μας το ό,τι υπάρχει αυτή η νέα γενιά.
 • Υπάρχει το άγχος της αναγνώρισης από τον κόσμο;
– Το άγχος αυτό σίγουρα υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα, όμως δεν πρέπει να επικεντρώνεσαι σε αυτό, αλλά να δίνεις σημασία στην ουσία της δουλειάς σου και η αναγνώριση αν έρθει …καλώς να έρθει… όταν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις τότε σίγουρα το κάνεις καλά και αυτό ο κόσμος το αναγνωρίζει…
 • Τι θα ήθελες να θυμάται ο κόσμος από εσένα;
– Αυτό που θα ήθελα να κρατήσει ο κόσμος και να θυμάται από εμένα είναι τα τραγούδια μου, η μουσική μου και σίγουρα θέλω να έχει τις καλύτερες εντυπώσεις από τις ζωντανές εμφανίσεις και τα γλέντια. Αυτό είναι κάτι στο οποίο δίνω ιδιαίτερη προσοχή, αφού αυτός είναι και ο σκοπός μου, να διασκεδάζει ο κόσμος και να ξεφεύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
 • Γιατί πιστεύεις ότι οι νέοι μουσικοί επιλέγουν να προωθούν μεμονωμένα τραγούδια στο διαδίκτυο και δεν επιλέγουν μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά
– Νομίζω είναι της εποχής, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, Όπου και να βρίσκεσαι πλέον είναι εύκολη και γρήγορη. Επίσης ένας καλλιτέχνης με αυτόν τον τρόπο μας δίνει μικρές μεν, αλλά πολύ πιο συχνές δόσεις επικαιρότητας. Τον βοηθάει να παραμένει στις λίστες, καθώς το ένα τραγούδι το παρουσιάζεις πιο γρήγορα, σε σχέση με ένα δίσκο, που σου παίρνει καιρό. Όμως αν θέλεις την γνώμη μου και μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά καλό είναι να υπάρχει… Το κάθε ένα έχει τη χάρη του…
 • Θα δούμε από εσένα σύντομα μια δισκογραφική δουλειά ή θα επιλέξεις το δρόμο του διαδικτύου, δηλαδή ένα ένα τραγούδι και σιγά σιγά;
– Σίγουρα έχω σκοπό να ετοιμάσω μια δισκογραφική δουλειά …καθώς και μεμονωμένα τραγούδια. Αυτό όμως που θέλω πάνω απ’ όλα είναι να κάνω προσεκτικά τις επιλογές μου, γιατί όταν θα κοιτάξω πίσω και θα κάνω ένα απολογισμό δεν θέλω να έχω μετανιώσει για κάτι.
 • Τι σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις μπροστά με κουράγιο και δύναμη και τι είναι αυτό που σου κόβει τα φτερά;

– Αυτό που πραγματικά μου δίνει δύναμη είναι η θετική ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό που κάνω και αν κάτι θα μου έκοβε τα φτερά θα ήταν το να μην μπορώ να το κάνω πια. Επειδή η μουσική είναι κάτι που έχω επιλέξει και το αγαπώ.

 • Ανήκει το παίξιμο σου σε κάποια μουσική σχολή; Μουντάκης , Σκορδαλός;
– Από τη στιγμή που ξεκίνησα μέχρι τώρα, έχω και αποκτώ επιρροές στο παίξιμό μου από αυτούς τους μεγάλους μουσικούς. Δεν έχω υιοθετήσει αποκλειστικά κάποια μουσική σχολή, μου αρέσει όμως για παράδειγμα, όταν παίζω Μουντάκη, Κλάδο ή Σκορδαλό να δίνω όσο μπορώ λίγο από το ύφος του παιξίματος τους και να το ανακατεύω με το δικό μου χρώμα…. και σιγά σιγά να αποκτήσω τον δικό μου τρόπο, το δικό μου ηχόχρωμα.
 • Μια καλή μαντινάδα θα σε κάνει να γράψεις νέα μουσική;
– Σε μια καλή μαντινάδα αξίζει μια καλή μουσική και το αντίστροφο βέβαια. Εννοείται πως όταν υπάρχει καλός στίχος σε παροτρύνει, να ψάξεις, να δημιουργήσεις νέες μουσικές διαδρομές και να ντύσεις τον στίχο αυτό, όπως του αρμόζει…
 • Θεωρείς ότι η μουσική ή η μαντινάδα παίζει σημαντικότερο ρόλο στις προτιμήσεις του κόσμου;
– Για να αγαπήσει ο κόσμος ένα τραγούδι θεωρώ πως και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο. Η μουσική δίνει την πρώτη εντύπωση, είναι αυτό που φτάνει πρώτο στα αυτιά του κόσμου και έπειτα ο στίχος σε κάνει και ταυτίζεσαι με αυτό.
 • Στην μέχρι τώρα μουσική σου διαδρομή υπήρξαν άνθρωποι και συνεργασίες, που σε βοήθησαν να γίνεις γνωστός;
– Δόξα τω Θεώ, νιώθω αρκετά τυχερός για τους ανθρώπους ,που έχω γνωρίσει και τις συνεργασίες ,που έχω κάνει σε αυτό το χώρο. Μου δίνεις την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω και μέσα από αυτήν τη κουβέντα μας … Υπήρξαν λοιπόν άνθρωποι που με βοήθησαν και με βοηθούν , που με συμβούλεψαν και που με συμβουλεύουν, σε ό,τι και να κάνω. Δεν εκμεταλλεύομαι ανθρώπους για το συμφέρον μου, δεν το έχω κάνει ποτέ και όσοι με γνωρίζουν, το ξέρουν..Όποιος με σέβεται και ενδιαφέρεται πραγματικά ξέρει, πως να με βοηθήσει με τον τρόπο του. Δεν με απασχόλησε λοιπόν το αν με βοήθησαν στο κομμάτι της αναγνωσιμότητας, αλλά αν με βοήθησαν να γίνω καλύτερος σε αυτό που κάνω και πρωτίστως καλύτερος άνθρωπος…Αυτό κοιτάω και αυτό έχει σημασία για εμένα…
 • Από τους ανθρώπους, που έφυγαν και άφησαν την δική τους μουσική διαδρομή ποιον διαλέγεις και θα ήθελες να του μοιάσεις;
–  Ειλικρινά Γιάννη, πως μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιον από αυτούς τους σπουδαίους και καταξιωμένους ανθρώπους, ο κάθε ένας άφησε κάτι ξεχωριστό, μακάρι να ακολουθήσουμε τα μουσικά τους χνάρια, όλοι εμείς οι μουσικοί της γενιάς αυτής.
 • Τα μαγαζιά στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα σας στην διατήρηση της μουσικής παράδοσης ; Υπάρχουν πίστες να χορέψει ο κόσμος; Σας πληρώνουν;
– Ναι, Ευτυχώς υπάρχουν μαγαζιά που μας στηρίζουν.Οι ιδιοκτήτες μας προσκαλούν και μας φιλοξενούν στους χώρους τους για να μπορεί ο κόσμος να μας ακούσει να μας γνωρίσει και να μάθει για την μουσική μας παράδοση. Σχετικά με τις πίστες κάποια μαγαζιά έχουν και άλλα όχι. Βέβαια, είναι καλύτερο για τον κόσμο και για το ίδιο το γλέντι να υπάρχει πίστα να χορέψουν. Τώρα άμα καμιά φορά υπάρχει λίγος χώρος, τον εκμεταλλευόμαστε προφανώς. Όσον αφορά τις πληρωμές κάθε μαγαζί έχει την δική του πολιτική και αντίστοιχα κάθε μουσικός τις δικές του απαιτήσεις.Εγώ προσωπικά είμαι ευχαριστημένος με τις συνεργασίες που έχω κάνει με τα μαγαζιά και τους ευχαριστώ πολύ.
 • Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα νέο σου τραγούδι. Πώς το δέχτηκε ο κόσμος; Είσαι ευχαριστημένος από την αποδοχή;

– Ναι ,κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα τραγούδι σε μουσική δική μου και στίχους των Μαθιουδάκη Νίκου και Στεφανάκη Κωστή και τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα καθώς και όλους που δούλεψαν και συμμετείχαν σε αυτό, τον Κυδωνάκη Μανώλη, τον Παπουτσάκη Δημήτρη, τον Στρατάκη τον Νίκο και τον Μιχάλη Μαυράκη. Έχει τίτλο ” Δε Λησμονώ ” και είμαι πολύ χαρούμενος, που το τραγούδι αυτό έχει απήχηση στον κόσμο. Εφόσον κατάφερα αυτό, είμαι ικανοποιημένος… 

 • Υπάρχει κάτι νέο, που ετοιμάζεις να παρουσιάσεις στον κόσμο;
– Υπάρχουν πολλά σχέδια, ετοιμάζω και άλλες δουλειές, που σύντομα θα κυκλοφορήσουν και θα είναι έτοιμα να τα ακούσει ο κόσμος.
 • Κλείνοντας σιγά σιγά την όμορφη συζήτησή μας, θα ήθελα μια ευχή σου για τον κόσμο.
– Αυτό που εύχομαι στον κόσμο και το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι, να έχει υγεία, γιατί αν έχει αυτό, μπορεί να έχει τα πάντα…
 • Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και για την όμορφη κουβέντα μας φίλε Γιώργη!!
– Η ευχαρίστηση είναι δική μου φίλε Γιάννη. Εγώ σε ευχαριστώ πολύ , που μου έδωσες την ευκαιρία, να κάνουμε αυτή την τόσο όμορφη κουβέντα. Να είσαι καλά.