Γρίπη: Στην εντατική γυναίκα με τον ιό Η3N2

Μεταφέρθηκε από την Ιεράπετρα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Ο πρώτος ασθενής με γρίπη Η3N2 που εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για φέτος, καταγράφηκε στο Λασίθι. Πρόκειται για μια 80χρονη γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου από την Ιεράπετρα -με εικόνα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος- στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Εκεί διαγνώστηκε με γρίπη και εισήχθη στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το διευθυντή της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Χάνι Μασούντ που μίλησε στο neakriti.gr «η ασθενής παραμένει διασωληνωμένη και με μηχανική υποστήριξη στην εντατική. Η κατάστασή της είναι βελτιούμενη και ελπίζουμε σύντομα να βγει από την εντατική».

Σε ότι αφορά στο ερώτημα αν η 80χρονη ήταν εμβολιασμένη ο κ.Μασούντ απάντησε ότι «η ασθενής ήταν εμβολιασμένη. Για όσους εμβολιάζονται μειώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης γρίπης και αυξάνεται η πιθανότητα να μην πεθάνουν από γρίπη».

8 κρούσματα στην Κρήτη

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας):

Κατά την εβδομάδα 1/2020 (30 Δεκεμβρίου 2019 – 05 Ιανουαρίου 2020) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 52 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία.

Τα 8 (15,4%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, κι από αυτά τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 (Διάγραμμα 3).