Hράκλειο : Ορκίστηκε η νέα Περιφερειακή αρχή – Στ. Αρναουτάκης: Στο ραντεβού της Κρήτης οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες

Σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία πλήθους πολιτών κι εκπροσώπων των τοπικών αρχών, η τελετή ..

Παρουσία των νέων περιφερειακών συμβούλων Κρήτης μεταξύ των οποίων και αρκετοί … παλιοί κι έμπειροι, συγγενών τους, αυτοδιοικητικών και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας της Περιφερειακής Αρχής Κρήτης για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο καθώς και του Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη.

Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε ότι: “Η ορκωμοσία είναι η απαρχή μιας νέας πορείας, η σφυρηλάτηση της ενότητας μας για την ανάπτυξη της Κρήτης”

Δήλωσε ακόμη πως:

“Πρωταρχική επιδίωξη μας η κατασκευή του ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο ως τη Σητεία. Κεντρική προτεραιότητα η αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα αλλά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Επιβεβλημένη υποχρέωση μας η καταπολέμηση της φτώχειας. Στο ραντεβού της Κρήτης οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες. Μαζί θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μια ευρωπαϊκή Περιφέρεια που θα συνομιλεί ισότιμα με όλες τις Περιφέρειες του κόσμου, για να καταστησουμε την Κρήτη ένα αναπτυξιακό φάρο”

«Ελάτε να καταλύσουμε στην πράξη τους διαχωρισμούς», είπε και δεσμεύθηκε πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι ισχυρό και αποφασιστικό όργανο. Ένα πεδίο δημιουργικής σύνθεσης των προτάσεων και των θέσεων των μελών του, όπου με γόνιμο διάλογο και συλλογικότητα θα λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις».

Κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια δεν θα μείνει αμέτοχη σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της Κρήτης και δεν θα αυτοπεριοριστεί στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων, αλλά θα διεκδικήσει και θα έχει λόγο, θέσεις και προτάσεις σε κάθε κρίσιμο τομέα, δίνοντας βαρύτητα σε ζωτικής σημασίας θέματα για το νησί όπως η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, η αναβάθμιση των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, η εξασφάλιση της ενεργειακής μας επάρκειας, η προσέλκυση επενδύσεων, η διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και η απόκτηση των απαιτούμενων κοινωνικών υποδομών, η ενίσχυση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος μας και η αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Αρναουτάκης στην ομιλία του έδωσε έμφαση στη συνεργασία σε κάθε επίπεδο, ενώ υπογράμμισε πως το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης εδράζεται σε 12 προγραμματικούς άξονες.

Αναλύοντας, ο Περιφερειάρχης εστίασε στην υλοποίηση του ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο ως τη Σητεία, «ως πρωταρχική επιδίωξη για το αμέσως επόμενο διάστημα», στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφής και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη αλλά και στην ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Μαζί με την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στους άξονες προτεραιότητας περιλαμβάνονται και η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών και τη δημιουργία νέων έργων, η ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών όλων των βαθμίδων, ο εκσυγχρονισμός των δομών υγείας, η κοινωνική συνοχή και η καταπολέμηση της φτώχιας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη της καινοτομίας μέσα από τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης καθώς και οι ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις που στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

«Με κοινή βούληση και συστράτευση, με έντιμη διαχείριση και διαφάνεια, με ορθολογισμό και πραγματισμό μπορούμε να καταστήσουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου», υπογράμμισε στην κατακλείδα της ομιλίας του ο Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας πως «η εντολή που έχουμε λάβει είναι το διαβατήριο για να περάσουμε σε μια νέα εποχή».

Η τελετή

Η τελετή ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, παρουσία των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Βουλευτών του νησιού, του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, της Προϊσταμένης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Δημάρχων του νησιού, αιρετών και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων και πλήθους κόσμου και εκπροσώπων φορέων που κατέκλυσαν την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, συμμετέχοντας στην τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου.

Τον όρκο διάβασε ο Περιφερειάρχης ενώ εκπρόσωποι των συνδυασμών «Ανυπότακτη Κρήτη» και «Λαική Συσπείρωση» διάβασαν δηλώσεις αφού δεν ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής τη μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τόνισε:

“Εύχομαι να έχουμε υγεία όλοι οι εκλεγμένοι αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Ξεκίνα μια καινούργια τετραετία για όλους, μια τετραετία πρόκληση. Ο στόχος είναι κοινός. Την επόμενη τετραετία θα πρέπει να παραδώσουμε μια Κρήτη καλύτερη από αυτήν που παραλαμβάνουμε. Για εμάς που είμαστε στην αντιπολίτευση είναι εξίσου σημαντικός ο ρόλος. Δεσμευόμαστε ως παράταξη κι ως ομάδα ότι θα είμαστε σκληροί στην κριτική μας και παράλληλα θα προτείνουμε πράγματα για το καλό του τόπου, ώστε να δούμε επιτέλους τον τόπο αυτό να πηγαίνει μπροστά, όλοι μαζί. Προτεραιότητα μας είναι ο ΒΟΑΚ, που ήταν σημαία και της προεκλογικής μας περιόδου, ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Γενικά πρέπει να δούμε το οδικό δίκτυο της Κρήτης που είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Επομένως εκεί δίνουμε βάση, όπως και στο αναπτυξιακό κομμάτι κι όλα τα άλλα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα μας”

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης ανέφερε ότι:

“Σε μια χώρα που κυριολεκτικά βουλιάζει και σε μια αυτοδιοίκηση που θεσμικά, καθημερινά και πρακτικά εκμηδενίζεται, πραγματικά οι στόχοι θα πρέπει να είναι ανατρεπτικοί, ριζοσπαστικοί και ανυποχώρητοι, διότι σήμερα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Η αυτοδιοίκηση είναι η κοντινότερη στον πολίτη εξουσία και θα πρέπει να είναι το σημείο από το οποίο θα γίνει μια νέα αρχή, που την έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός το περιβάλλον και κυρίως η νεολαία”.Πηγή cretalive.gr