Όλα τα Νέα

Η Ευαγγελία Σχοιναράκη στα Παραπολιτικά Κρήτης

180

Η υποψήφια δήμαρχος Ηρακλείου, Ευαγγελία Σχοιναράκη, παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά Κρήτης και την Αλκυόνη Χριστοδουλάκη, εστιάζοντας στο πολιτικό της όραμα, τα προβλήματα του δήμου, αλλά και τη σημασία μιας γυναικείας υποψηφιότητας.

Ποια πιστεύετε πως είναι τα σοβαρότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ηρακλείου και πώς σκοπεύετε να τα επιλύσετε;

Τα προβλήματα είναι πολλά στον Δήμο Ηρακλείου με αυτό της καθημερινότητας να είναι το κυριότερο για τους πολίτες. Η καθημερινότητα των πολιτών αντί να βελτιώνεται, επιβαρύνεται διαρκώς. Δεν αναφέρομαι μόνο στο κέντρο του Ηρακλείου αλλά και στους πολίτες στην Αλικαρνασσό, το Τέμενος, στην Παλιανή και το Γοργολαΐνη, που νιώθουν παραμελημένοι, γιατί βασικά τους ζητήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Η συλλογή και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα που χρήζει άμεσα λύσης. Ο ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης) λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και, ενώ έχουν καταναλωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει λυθεί το θέμα «σκουπίδια» στο Ηράκλειο. Οι πολίτες έχουν υποχρέωση να ενημερωθούν από τη Δημοτική αρχή σχετικά με το πού πήγαν όλα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης.

Η κακή συντήρηση των δρόμων είναι ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα για το Ηράκλειο. Θέλω να σας αναφέρω ένα περιστατικό που βίωσα προχθές. Σε μία από τις περιοδείες μου, μια εθελόντρια του συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» μου ζήτησε ευγενικά να τη μεταφέρω με το αυτοκίνητό μου στο κέντρο της πόλης. Η γυναίκα είναι στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της και προσπαθούσα σ΄ όλη τη διαδρομή να αποφεύγω τις λακκούβες για να μη νιώσει δυσάρεστα. Εμείς οι γυναίκες νιώθουμε και καταλαβαίνουμε.

Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα. Εμείς, και εγώ προσωπικά, έχω πει σ’ όλες τις ομιλίες μου πως μόνο με ισχυρή βούληση και πολιτική δέσμευση βρίσκονται οι λύσεις. Ο Δήμαρχος θα πρέπει να διευθετεί τα θέματα με τους πολίτες και να μην περιμένει να του χτυπήσουν την πόρτα του γραφείου του. Ο Δήμος θα γίνει υπόθεση όλων των πολιτών. Η συν-διαμόρφωση ανθρωπίνων όρων στην καθημερινότητά μας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Η Πολιτική δεν θα ασκείται από τοπικά κέντρα εξουσίας και συμφέροντα αλλά από τις γειτονιές, τα δημοτικά διαμερίσματα και την ύπαιθρο.

Ποια, κατά την προσωπική σας άποψη είναι τα μεγαλύτερα λάθη της τωρινής δημοτικής αρχής;

Εμείς έχουμε μια διαφορετική φιλοσοφία και άποψη. Ευθύνες έχουν όλοι όσοι ήταν μέλη στα Δημοτικά Συμβούλια της πόλης τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι αυτοί που ψήφιζαν κατά ή λευκό στις ψηφοφορίες ή απουσίαζαν στις συνεδριάσεις για να μην αναλάβουν ευθύνες έχουν μερίδιο στη διαμόρφωση της εικόνας που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη. Ο Δήμαρχος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, που τώρα κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι σαν να μη συμβαίνει τίποτα, πρέπει να απολογηθούν στους πολίτες.

Οι πολίτες του Ηρακλείου είναι θυμωμένοι με όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη τους. Δεν γίνεται οι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες που φιλοξενούμε να αντικρύζουν την εικόνα μιας πόλης που έχει μείνει χρόνια πίσω. Ο τόπος πρέπει να πάει μπροστά και θα πάει.

Το Ηράκλειο θα γίνει πόλη ανθρώπινη, συμμετοχική και κοινωνικά αλληλέγγυα. Δεν θα δώσουμε χώρο στον ατομικισμό και στην αποξένωση. Το Ηράκλειο θα αποκτήσει κοινωνική ταυτότητα.

Αποτελεί δέσμευσή μας, με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως νέα Δημοτική Αρχή, να προχωρήσουμε σε έλεγχο των οικονομικών στοιχείων από εταιρεία Ορκωτών Λογιστών και να ενημερώσουμε όλους τους πολίτες για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου. Είναι υποχρέωσή μας να γνωρίζουμε και να γνωρίζουν οι πολίτες.

Μετράτε μια μακρά πορεία στον χώρο της αυτοδιοίκησης στο Ηράκλειο. Τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την τοπική οικονομία;

Από τη θητεία μου ως βουλευτής και ως Νομάρχης Ηρακλείου, βίωνα την καθημερινότητα των πολιτών, τα προβλήματά τους, την αγωνία τους να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο. Πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε μια διαφορετική σφραγίδα στα πράγματα της πόλης μας. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο που μας στηρίζει χωρίς όμως εμείς να του δίνουμε πίσω αυτά που του αξίζουν. Και το Ηράκλειο αξίζει να φτάσει μακριά γιατί όλοι εμείς που το αγαπάμε πρέπει να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουμε δώσει στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα.

Πιστεύουμε πως είναι αναγκαία η θεσμική ίδρυση Αντιδημαρχίας Εμπορίου, Ανάπτυξης & Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, με βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη δράσεων για την τόνωση της εμπορικής κίνησης, με συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπορικών συλλόγων και φορέων, στα πρότυπα επιτυχημένων δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν μπορεί και δεν πρέπει οι πολίτες ως επαγγελματίες της εστίασης και αναψυχής, να νιώθουν ότι είναι σε μόνιμο «πόλεμο» με τη Δημοτική Αρχή για διευθετήσεις οργανωτικών θεμάτων. Δημιουργούν θέσεις εργασίας, παράγουν πλούτο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη, θέλουν και οι ίδιοι να έχουν καλαίσθητους χώρους.

Επίσης, θα δημιουργήσουμε αυτόνομη και εξειδικευμένη Αντιδημαρχία για τον Πρωτογενή Τομέα που θα έχει την ευθύνη για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό. Θα δώσουμε προτεραιότητα σε έργα που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές νερού (ανακυκλωμένα ύδατα) με στόχους:

Τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων άρδευσης, καθώς και των σχετικών υποστηρικτικών τους υποδομών. Την ανακαίνιση και αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Τη χρήση ανακυκλωμένων υδάτων.
Κατασκευές νέων έργων, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για ταμίευση νερού και κατασκευές συνοδών αρδευτικών δικτύων.

Το Ηράκλειο αξίζει να αποκτήσει το δικό του ψηφιακό αποτύπωμα για να γίνει μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη, Ευρωπαϊκή, για όλους τους πολίτες του.
Την ευθύνη για το ψηφιακό αποτύπωμα του Δήμου Ηρακλείου θα έχει αποκλειστικά ο Αντιδήμαρχος Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που θα αναλάβει την εποπτεία και την ευθύνη της λειτουργίας του Τμήματος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Επιχειρηματικότητας, Οργάνωσης και Πληροφορικής. Η θέση Αντιδημάρχου θα λειτουργεί με αρμοδιότητα την εξεύρεση – κατάλληλη προώθηση και αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών ευκαιριών (προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την EE, προγράμματα της EE, εθνικά προγράμματα, έργα ΣΔΙΤ, έργα αυτοχρηματοδοτούμενα κ.λπ.).

Εφόσον εκλεγείτε, θα είστε η πρώτη γυναίκα που θα κρατήσει τα ηνία του Δήμου, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε όλες τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια;

Χαίρομαι πολύ που μου κάνει την ερώτηση μια γυναίκα. Γνωρίζετε ότι ως Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών υπερασπίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.

Εμείς οι γυναίκες, διαθέτουμε τις ικανότητες και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εκπροσωπούμε επάξια τον κάθε πολίτη στα κοινά. Το έχει αποδείξει η ιστορία και οι τόσες ηγετικές γυναικείες μορφές που έχει αναδείξει. Το επιβεβαιώνουμε και εμείς που, με πειθαρχία, αποτελεσματικότητα και συνέπεια, επινοούμε και εφαρμόζουμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα ενώ, ταυτόχρονα, διαχειριζόμαστε και καλύπτουμε ανάγκες της καθημερινότητας. Και το κάνουμε με φροντίδα, αγάπη και ενσυναίσθηση, αφαιρώντας το στοιχείο του υπέρ του δέοντος πάθους για εξουσία και επιβολή, γιατί είμαστε γυναίκες. Και εμείς, οι γυναίκες έχουμε τον τρόπο γιατί πιστεύουμε στις δυνάμεις μας.