Όλα τα Νέα

Η Κρήτη “δηλητηριάζεται” από τα φυτοφάρμακα!

313

Υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και εξαπλάσιες (!) της μέσης παγκόσμιας κατανάλωσης είναι οι τιμές των φυτοφαρμάκων στη Κρήτη, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο αριθμός των δηλητηριάσεων στο νησί από φυτοφάρμακα.

Για το θέμα οργανώνεται ημερίδα το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και μια σειρά φορέων και συλλόγων, στο πλαίσιο της 4ης Επιστημονικής Εσπερίδας με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Έκθεσης σε Φυτοφάρμακα στην Υγεία και Περιβάλλον».

Το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων όσων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και των καταναλωτών.

Κάθε ημέρα καταναλώνονται στη χώρα μας 82 τόνοι φυτοφαρμάκων, με μέσο ημερήσιο κόστος 450.000 ευρώ. Κάθε ημέρα 5 Έλληνες δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα 2 είναι παιδιά.

Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στη Κρήτη είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και εξαπλάσιες της μέσης παγκόσμιας.

Τα αποτελέσματα μελετών και ερευνών, στην Κρήτη δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνων, αυτοάνοσων και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που οφείλονται σε φυτοφάρμακα.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων ζωγραφικής παιδιών με τίτλο «Παιδί και φυτοφάρμακα». Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το Σάββατο 17 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει συζήτηση και γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της ημερίδας.